Varvari: Jesmo li krivi za svaku tuču naših članova?

Policija je identifikovala i lišila slobode jedno lice zbog osnovane sumnje da je učestvovalo u fizičkom napadu na Marunovića, Vujoševića i Boškovića
226 pregleda 164 komentar(a)
Ažurirano: 11.09.2012. 21:47h

Policija je identifikovala i lišila slobode jedno lice zbog osnovane sumnje da je učestvovalo u fizičkom napadu koji se 10. septembra oko tri sata ujutro desio u Ulici Novaka Miloševa, kada su fizički napadnuti Danilo Marunović, Todor Vujošević i Mirko Bošković, svi iz Podgorice. Ovo lice će u srijedu biti sprovedeno Osnovnom državnom tužiocu u Podgorici, saopšteno je iz Uprave policije.

"Službenici Područne jedinice Podgorica preduzimaju intenzivne mjere i radnje radi rasvjetljavanja događaja i identifikovanja ostalih lica koja su učestvovala u fizičkom napadu na oštećene", navodi se u saopštenju.

Ranije danas, zbog tuče u kojoj je jedno lice zadobilo prelom nosa, oglasili su se i Varvari, navijači Budućnosti, za čije se članove sumnja da su učestvovali u tuči.

"Postaje simptomatično da su u jeku svih crnogorskih previranja Varvari ponovo u fokusu kao huligani, narkomani i rušioci svih civilizaciskih vrijednosti ovog društva. Varvari jesu socio-kulturološki interesantni, neprihvaćeni i pod stigmom, no to za nas nije novina i od toga ne pravimo biznis niti telenovele. Za nas je to stil života", navodi se u saopštenju organizacije navijača iz Podgorice, objavljenom nakon tuče njihovih članova sa Marunovićem, Vujoševićem i Boškovićem.

Marunović je reditelj spota "Mi smo dio ekipe", Vujošević je glumac u istoimenom spotu dok je Bošković, njihov prijatelj, novinar RTCG-a. U tuči u Podgorici, novinar Bošković je najgore prošao - zadobio je prelom nosa.

Događaj su osudile broje nevladine organizije i institucije.

Vujošević: Dijana Drobnjak pokušava da izbjegne sopstvenu odgovornost >>>

Marunović: Nijesu uspjeli da nas zastraše >>>

"NVO aktivisti, ministri i grdna pučino – ako hoćete izduvni ventil za svoje frustracije, opravdanje za neostvarene umjetničke porive, otklon od sopstvenog poltronstva koje je državu sa ovakvim vlastima dovelo tu gdje jeste mi smo spremni da budemo opet vaše žrtveno jagnje, sve zarad opsteg konsenzusa i laži u kojima živite: da je prazan frižider u Crnoj Gori danas nebitan sprem prava određene, navodno ugrožene grupacije izvitoperenih individua", navode Varvari u saopštenju.

Ambasada Kanade osudila napad na Marunovića, Vujoševića i Boškovića >>>

"Još moramo da se borimo protiv homofobije" >>>

I tu, kažu, upravo dolazimo do poente i odgovora koji ste čekali: iza napada na grupu mladića u Podgorici ne stoje Varvari kao grupa i njih nije napala navijačka grupa, niti su instruisani od strane naših organa.

Ako su se momci pobili i neki od njih izvukli deblji kraj, znači li to da moramo odgovarati za svaku tuču ili prekršaj koji napravi neko od naših hiljadu i nešto članova

"Ono opet, ipak smo mi divljaci, a za javnost su, naravno, uvijek interesantniji sitni delikventi od kriminalaca u odijelima bili oni na vlasti, opozicija ili predsjednici raznih NVO. Akcije grupe su javne, pa čak i kada podrazumijevaju incidente, i naša otvorenost je dobro poznata. Ne skrivamo se, ne bježimo od odgovornosti, ne mlatimo praznu slamu i kod nas vam je sve jasno. Jasan je tako i stav da neprovjerene insinuacije ne možete kačiti nama, i kriviti nas za vaše konstrukcije kojima mažete oči javnosti. Ali ako gospođica Uljarević (Daliborka), gospođa Prelević-Gorjanc (Tea) i gospodin savjetnik premijera misle da preko ovog incidena koji se desio u nekoj od ulica Podgorice, ponesu titulu glavnog dušebrižnika za zdravlje naše mlade demokratije tako što će svaliti sve na Varvare, neka im bude", navode Varvari.

Ukinite Varvare, a neka vas i dalje ugnjetavaju na fin način kao što to rade decenijama. Slijedom te logike, kad ugasite Varvare, osnujte zemljoradničku zadrugu „pacifist“ koja će saditi cvijeće mira na rođendan „oca nacije“ i vašeg glavnog mentora

"Tek onda trubite o ugrožavanju Ustava, gašenju NVO i to zajedno sa ombudsmanom koji ćuti na konstantna ugrožavanja naših ljudskih prava od strane policijskog aparata. To je vaša demokratija dežurnog krivca. Ukinite Varvare, a neka vas i dalje ugnjetavaju na fin način kao što to rade decenijama. Slijedom te logike, kad ugasite Varvare, osnujte zemljoradničku zadrugu „pacifist“ koja će saditi cvijeće mira na rođendan „oca nacije“ i vašeg glavnog mentora. Nažalost vas "stožera demokratije“ okolo će i dalje biti sve isto: ista dogma, prazne riječi i onaj prokleti prazan frižider sa početka ovog obraćanja.No srećom, ne možete nam ništa ni sa ovim podmetanjem, a mnogi su pokušavali, još od ’87", navode Varvari.

"Mi smo tu gdje jesmo, posvećeni jednom gradu, jednoj boji, do smrti odani i zauvijek svoji!"

TV prilog: Tatjana Debeljević

Lukšić: U crnogorskom društvu postoji netolerantnost prema različitima

Napad na reditelja spota Mi smo dio ekipe, Danila Marunovića, glumca u spotu, Todora Vujoševića, i novinara Mirka Boškovića pokazuje da u crnogorskom društvu još postoji netolerantnost prema različitostima, ocijenio je premijer Igor Lukšić.

On je, upitan da prokomentariše napad na njih i da li će se, sa pozicije premijera, založiti da se slučaj rasvijetli, rekao da smatra da je to potpuno logično, podsjećajući da su u prvim reakcijama snažno osudili takav događaj.

"To nije dobro, jer pokazuje da u našem društvu još postoji određena netolerantnost prema različitostima i čini mi se da nas ne preporučuje baš najbolje kad je u pitanju stremljenje da i u toj politici dostignemo evropske standarde", rekao je Lukšić novinarima u Miločeru.

Ambasada SAD: Napad povreda ljudskih prava i dostojanstva

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Podgorici osudila je incident u kojem su pretučeni Marunović, Vujošević i Bošković.

"Sjedinjene Američke Države osuđuju napad na podržavaoce prava LGBT osoba koji se dogodio Podgorici. Taj napad predstavlja povredu osnovnih principa ljudskog dostojanstva i jednakosti" stoji u saopštenju Ambasade SAD. "Pozdravljamo osudu ovog kriminalnog akta od strane Vlade Crne Gore i njeno obećanje da će sprovesti temeljnu istragu. Sjedinjene Države su posvećene tome da sa svim relevantnim partnerima u Crnoj Gori rade na zaustavljanju takvih nasilnih akata protiv LGBT zajednice" zaključuje se u saopštenju.

EU: Nadležni da istraže slučaj

Delegacija EU u Crnoj Gori pozvala je nadležne institucije da istraže ovaj zločin i krivično gone izvršioce.

"EU garantuje jednak tretman svim ljudima, bez obzira na njihovu seksualnu orijentaciju. Ovo je jedna od osnovnih vrijednosti EU. Poštovanje ljudskih prava i nediskriminacija su ključne komponente u procesu pristupanja Crne Gore Evropsoj uniju" zaključuje se u saopštenju Delegacije.

Galerija

Bonus video: