Kolašin: Vatrogasci 12 sati branili od vatre repetitor Javnog servisa

Kolašinski vatrogasci su od vatre spasili i kolibu Jelene Mitić u Kozicama u Gornjem Vučju
4 komentar(a)
Ažurirano: 09.09.2012. 16:38h

Na području kolašinske opštine od juče poslije podne aktivno je nekoliko požara, a najkritičnije, tokom noći između subote i nedjelje, bilo je na području Crkvina, gdje su pripadnici Službe zaštite i spasavanja preko 12 sati branili od vatre repetitor Javnog servisa i bazne stanice mobilnih operatera.

Prema riječima komandira te službe Željka Darmanovića, tokom dana požar se proširio i ka kafanama na Crkvinama i ugrozio lovački gater.

"Cijele noći branili smo repetitor, a tokom prijepodneva vatra je krenula prema kafanama na Crkvinama i lovačkom gateru gdje su divlje svinje. Nadamo se da ćemo uspjeti da požar lokalizujemo. Kritično je bilo i u selu Đuđevina gdje su bile ugrožene četiri kuće, ali smo zahvaljujući angažovanju mještana uspjeli taj požar da lokalizujemo", rekao je Darmanović.

Tokom dana na poziv predsjednika Opštine Darka Brajuškovića u akciju gašenja požara uključili su se i avioni MUP-a, što je olakšalo akciju vatrogascima, jer se vatra širila iz različitih pravaca i prijetila da im odsiječe put prema magistrali.

U kasnim poslijepodnevnim satima, kako je kazao Darmanović, požar oko repetitora je lokalizovan. Vatrogasci su se satima trudili da onemoguće da vatra pređe preko tunela na Crkvinama i približi se kućama sa gornje strane magistrale.

Vatrogascima su pomagali mještani sela Ravni i donjomoračkih sela, kao i preko 20 lovaca koji su branili gater.

Prema riječima Dragoljuba Medenice iz Ravni, na terenu je bilo jako opasno i dramatično, jer je vjetar raspirivao vatru iz različitih pravaca.

"Jedva sam uspio da se probijem iz šume u jednom trenutku, jer me vatra opkolila. Vidio sam i da je okruženo požarom jedno terensko vozilo sa prikolicom koje je bilo parkirano na šumskom putu. Došao sam sa nekoliko komšija iz Ravni da pomognemo, dovezli smo sa sobom i vode koliko smo mogli, a ponijeli smo i seoski alat”, rekao je Medenica.

Kolašinski vatrogasci su kasno u subotu od vatre spasili i kolibu Jelene Mitić u Kozicama u Gornjem Vučju. Trenutno je aktivan požar i u Moračkoj Bistrici, ali i na vrhovima šuma u rovačkim i gornjomoračkim selima.

"Za sada iz tog dijela opštine nema poziva i dojava da su ugrožene kuće. Do tada molimo mještane da daju sve od sebe i pomognu nam, jer zaista je velika površina zahvaćena požarima, a mi intervenišemo gdje god možemo. Do sada smo, na sreću, uspjeli da sačuvamo sve stambene i infrastrukturne objekte", rekao je komandir kolašinskih vatrogasaca.

Galerija

Bonus video: