Mostra: Početak sezone filmskih nagrada

Film nije dobio pohvale baš od svih kritičara ali se većina slaže da su dva glavna lika na vrhuncu svojih moći
58 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 05.09.2012. 08:27h

Venecija tradicionalno predstavlja početak duge sezone filmskih nagrada, a u trenutku kada je najstariji filmski festival na svijetu na polovini svog održavanja, tri glumca već važe za favorite za nagradu Američke akademije za film.

Majkl Šenon kao serijski ubica, Filip Simor Hofman kao lider kulta nalik sajentologiji i Hoakim Finiks kao njegov sljedbenik već su se nametnuli kao favoriti, šest mjeseci prije dodjele Oskara. Priča oko njihovih izvođenja doprinijela je dobrom raspoloženju na Mostri, iako je direktor Alberto Barbera možda i dalje zabrinut nedostatkom velikih zvijezda.

Holivudske zvijezde postale su neophodan začin svakog filmskog festivala, gotovo kao i kvalitetni filmovi jer privlače medije i podsjećaju zaposlene u šou-biznisu zbog čega je ozloglašeno skupa Venecija i dalje važan datum u kalendaru natrpanom rivalskim festivalima.

Drama za ozbiljnu publiku - The Master

Jedanaestodnevni festival na Lidu došao je do sredine, a film koji je pokrenuo najviše priče je “The Master” (Učitelj), prvi film Pola Tomasa Andersona poslije proslavljenog “Biće krvi” iz 2007. godine koji kombinuje kontroverzu - rane dane sajentologije - i glumački pedigre Hofmana i Feniksa.

U Veneciji je ostvarenje Terensa Malika “To the Wonder” (Ka čudu) podijelilo publiku

“Holivud riporter” nazvao ga je “smjelom, izazivačkom, briljantno odigranom dramom za ozbiljnu publiku”. Film nije dobio pohvale baš od svih kritičara ali se većina slaže da su dva glavna lika na vrhuncu svojih moći - Hofman kao dominantni Lankaster Dod i Finiks kao izmučeni alkoholičar.

Sajt “GoldDerby” koji se bavi predviđanjima u sezoni nagrada, ”Učitelja” je stavio na mjesto favorita za Oskara za najbolji film, Andersona za režiju, a Hofmana i Finiksa za glavnu ulogu.

U Veneciji je ostvarenje Terensa Malika “To the Wonder” (Ka čudu) podijelilo publiku i njegova premijera bez glumačke podrške bila je gotovo neprimijećena.

Spajk Li je dobitnik nagrade “Jaeger-Le Coultre“ koja se na Lidu dodjeljuje svake godine filmskom umjetniku koji je ostavio pečat na savremeni film.

Galerija

Bonus video: