Što kasnije, to bolje: Ne žurite sa intimnim odnosima

"Dobar seks ponekad miješamo s ljubavlju. Postoje parovi koji pod snagom fizičkih nagona zanemaruju problematične djelove njihove veze"
3 komentar(a)
Ažurirano: 03.09.2012. 11:18h

Veze koje sporije napreduju u početku imaju srećniji kraj. Novo istraživanje pokazuje da su parovi koji su duže odgađali seks, srećniji na duge staze. Dobrobit odlaganja posebno se vidi na ženama. Takođe ima naznaka da je nježniji pol srećniji u braku, nego u neformalnim vezama, piše Tportal.

Ovako to objašnjavaju stručnjaci: sporiji put do kreveta omogućava paru da se bolje upozna i utvrdi koliko zaista međusobno odgovaraju. Važi i obrnuto: parovi koji su žurili, tako su stvorili veze sa neizvjesnom budućnošću. Ili kako komentarišu autori studije:

"Prijevremene predbračne seksualne aktivnosti mogu da imaju dalekosežne posljedice na kvalitet odnosa. Upravo zato, početak veze je vrijeme za istraživanje i donošenje odluka o vezi, kad partneri testiraju kompatibilnost i stvaraju fizičku i psihičku privrženost".

Jaka seksualna želja može da naruši razvoj svih drugih elemenata veze, kao što su međusobno razumijevanje i stvaranje zajedničkih vrijednosti

Svi ovi rezultati upoređivani su sa informacijom koliko su dugo odlagali seksualne odnose. Oko trećine parova je kazalo da su stupili u intimne odnose tokom prvog mjeseca veze, dok je neznatno manji broj – oko 28 odsto – priznao da se to desilo nakon šest mjeseci ili više, prenosi Daily Mail.

Analiza rezultata pokazuje da su žene koje su duže čekale poslije bile srećnije. I oni koji su bili strpljivi šest mjeseci srećniji su u skoro svim kategorijama – čak je i njihov seksualno odnos poslije bio bolji.

Ova povezanost manje je uočljiva kod muškaraca, ali je i kod njih vidljiva (s tim da su u to uključeni i spoljni faktori koji su mogli da pokvare odnos, kao što su novčani problemi...).

"Jaka seksualna želja može da naruši razvoj svih drugih elemenata veze, kao što su međusobno razumijevanje i stvaranje zajedničkih vrijednosti", komentarišu autori istraživanja.

"Dobar seks ponekad miješamo s ljubavlju. Postoje parovi koji pod snagom fizičkih nagona zanemaruju problematične djelove njihove veze."

Bonus video: