Najbolji reditelji današnjice

Pol Tomas Anderson, Lin Remzi i Nikolas Vinding Refn zauzeli su prva tri mjesta na Gardijanovoj listi
131 pregleda 7 komentar(a)
Ažurirano: 01.09.2012. 20:04h

Britanski "Gardijan" objavio je listu najtalentovanijih reditelja koji aktivno stvaraju posljednjih godina, a na vrhu liste našao se Pol Tomas Anderson. Filmska publika čeka njegov novi film "The Master", koji je 1. septembra premijerno prikazan u Veneciji.

Drugo mjesto na listi zauzela je Lin Remzi. Ona je 2002. godine oduševila žiri u Kanu filmom "Morvern Kaljar", nedavno je postigla veliki uspjeh ekranizacijom knjige "Moramo da razgovaramo o Kevinu". Trenutno radi na ekranizaciji romana "Mobi Dik". Radnju filma planira da smjesti u svemir.

Reditelj filmova "Walhalla Rising" i "Drive" Nikolas Vinding Refn nalazi se na trećem mjestu. Njegova dva sljedeće projekta su priča o bokseru i rimejk filma "Loganovo bjekstvo".

Četvrto mjesto pripalo je reditelju Džošu Vedonu, reditelju blokbastera "Osvetnici". Drugi dio filma o Marvelovim super-herojima najavljen je za 2015. godinu, a Vedon trenutno završava film "Much Ado About Nothing" koji je za osam dana snimio u svojoj kući.

Lars fon Trir je na petom mjestu najboljih reditelja današnjice. Fon Trir se nametnuo kao jedan od reditelja čiji filmovi privlače veliki broj publike, a posjeduju i veliki umjetnički kvalitet. Nakon prošlogodišnje Melanholije koja je izazvala pozitivne reakcije u Kanu, Fon Trir priprema film "The Nymphomaniac" koji je već izazvao komentare zbog najavljenih scena eksplicitnog i stvarnog seksa.

Ovako izgleda Gardijanova lista najboljih reditelja današnjice:

1. Paul Thomas Anderson

2. Lynne Ramsay

3. Nicolas Winding Refn

4. Joss Whedon

5. Lars Von Trier

6. Jason Reitman

7. Steve McQueen

8. Leos Carax

9. Edgar Wright

10. Andrea Arnold

11. Steven Soderbergh

12. Quentin Tarantino

13. Lena Dunham

14. Christopher Nolan

15. Jacques Audiard

16. JJ Abrams

17. David Fincher

18. Werner Herzog

19. Ben Wheatley

20. Mia Hansen-Løve

21. Gaspar Noé

22. Terrence Malick

23. Gareth Edwards

Galerija

Bonus video: