I u ljubavnoj igri važe sebični interesi

Šta je to na što u ljubavnoj igri najintenzivnije reagujemo, a da toga često nismo ni svjesni?!
81 pregleda 6 komentar(a)
Ažurirano: 02.09.2012. 12:58h

Ljeto je vrijeme za ljubav. Sunce, miris soli, oskudna odjeća i sve ostalo što ide uz ljeto uzburkava naše hormone, pa smo tokom ljeta puno više u potrazi za partnerom nego inače.

No, šta je to na što u ljubavnoj igri najintenzivnije reagujemo, a da toga često nismo ni svjesni?!

Vjerovatno ne postoji odrasli muškarac koji se neće okrenuti za lijepom ženom koja zrači seksualnošću. Možda će kasnije shvatiti da mu ne odgovara po intelektu, duhu, pogledima na svijet i mnogo čemu drugom, no u početku će ga privući njen fizički izgled.

I ženama je izgled bitan - ali ipak u većini slučajeva nije najvažniji, a često ćemo ga doživljavati kroz filter ostalih kriterijuma. Naime, žene su puno sklonije da za atraktivne smatraju muškarca koji je na visokom položaju u društvu, koji je situiran i koji pristojno zarađuje.

Biolozi tvrde da našom percepcijom privlačnog upravlja naš prastari – primordijalni mozak, a u podlozi svega krije se nagon za produžetkom vrste.

Kada muškarac uoči ženu, njegov će stari mozak u njoj prvo uočiti mogućnost za ostvarenje potomstva. Žena koja izgleda svježe i mladoliko, čije je tijelo sačuvalo seksepilni izgled, muškom mozgu šalje poruku da je s njom produžetak vrste moguć. Muškarac će je zato smatrati atraktivnom, te će na nju reagovati.

On može imati neograničeni broj potomaka, a što ih više ima, veće su i šanse da će uspjeti da produži vrstu. I zaista, muškarci imaju puno izraženije potrebe za mijenjanjem seksualnih partnera od žena.

Vjerovatno će i većina muškaraca između žene koja izgleda prekrasno i one koja je uspješna i puno zarađuje radije izabrati ovu prvu

S druge strane, žena ne može da ima neograničen broj potomaka. Zbog toga se žene puno više i brinu o svojoj djeci. Žene nemaju toliko izraženu potrebu za mijenjanjem seksualnih partnera kao muškarci. Njima je važno da pronađu partnera koji će biti ozbiljan i odgovoran, na koga će moći da se oslone i koji će dovoljno zarađivati da njihovom potomstvu osigura potrebna sredstva za život.

Ovo možda pojašnjava i zašto je ženama ideja braka daleko primamljivija nego muškarcima.

Pa iako se vrijeme promijenilo i nesumnjivo ima sve više muškaraca koji teže zajednici, koji su odgovorni i kao muževi i kao očevi, ali i sve više žena koje puno zarađuju i koje su sposobne same da se brinu za svoje potomstvo, činjenica je da će svaka žena radije pored sebe imati muškarca koji dobro zarađuje nego nekoga ko izgleda kao iz bajke.

Vjerovatno će i većina muškaraca između žene koja izgleda prekrasno i one koja je uspješna i puno zarađuje radije izabrati ovu prvu.

Zbog svega ovoga možda teoriju ipak ne bi trebalo odmah odbaciti, iako možda zvuči primitivno.

Jer, čini se da u ljubavnoj igri svi mi ipak djelujemo prema vlastitim – sebičnim interesima.

www.hortusmentis.com

Galerija

Bonus video: