Na Durmitoru poginuo turista iz Njemačke (72)

Karlheinz Rolf (72) se uputio u pohod sam i prilikom fotografisanja izgubio ravnotežu i pao niz liticu duboku nekoliko desetina metara
156 pregleda 7 komentar(a)
njemac Durmitor, Foto: Zoran Vojinović
njemac Durmitor, Foto: Zoran Vojinović
Ažurirano: 26.08.2012. 15:32h

Karlheinz Rolf (72) iz Drezdena poginuo je oko 12.30 časova prilikom pohoda na durmitorski vrh mali Međed.

Turista se uputio u pohod sam i prilikom fotografisanja izgubio ravnotežu i pao niz liticu duboku nekoliko desetina metara.

Sve je to posmatrala grupa planinara iz Engleske koja se nalazila u njegovoj blizini.

Prema nastradalom turisti odmah se uputila ekipa spasilaca iz Žabljaka. Oni su došli do unesrećenog i uz puno rizika i napora njegovo tijelo izvukli iz litica i na nosilima donijeli do helikoptera.

Najbliža pozicija za spuštanje helikoptera bila je obala Crnog jezera. Zbog toga je, u blizini lica mjesta, pilot sa letilicom lebdio u vazduhu na oko dva metra od nepristupačnog tla, pa su spasioci nosila sa tijelom njemačkog turiste dodali onima koji su se nalazili u helikopteru.

Posmrtni ostaci njemačkog turiste transportovani su oko 16.30 časova u Klinički centar Crne Gore gdje će se, po nalogu nadležnog Državnog tužioca, obaviti obdukcija.

Ova tragedija je drugi smrtni slučaj koji se ovog ljeta dogodio u masivu Durmitora.

Prije njemačkog turiste, 6. avgusta, turista iz Češke Jan Horetka (54), kako se nakon obdukcije utvrdilo, umro je prilkom pohoda.

On se nalazio u grupi od 20 sunarodnika, među njima i njegov sin kada je u lokalitetu Ražana glavica pao niz blagu travnatu strminu i na mjestu ostao mrtav.

Njegov sin je kazao da je Horetka imao kardiološku hiruršku intervenciju i bio pod stalnom terapijom od povišenog krvnog pritiska.

Bonus video: