Marijana Goranović: San mi se ostvario, sada želim u finale

"Presrećna sam što sam prva Crnogorka koja će dići zastavu na otvaranju Paraolimpijskih igara", kaže Goranovićeva
6 komentar(a)
Ažurirano: 26.08.2012. 05:28h

Crna Gora će dovijeka pamtiti Olimpijske igre u Londonu i istorijsko srebro rukometašica.

Na mjesto velikog uspjeha, gdje je nastupilo 33 naših sportista, sada ide samo jedna djevojka. I ona želi da osvjetla obraz Crnoj Gori - njeno ime je Marijana Goranović i nosiće crvenu zastavu sa dvoglavim orlom i zlatnožutim obrubom na otvaranju Paraolimpijskih igara u glavnom gradu Ujedinjenog Kraljevstva.

Ceremonija otvaranja održaće se 29. avgusta na Olimpijskom stadionu u Stratfordu, a stazom kojom je letio Usein Bolt, na kojoj je Dejvid Rudiša oborio svjetski rekord, prošetaće i 23-godišnja Nikšićanka.

I ostaće sve do samog kraja atletskih nadmetanja, 8. septembra, kada je na programu njena disciplina - bacanje kugle u klasi F40 (za takmičarke niže od 140 centimetara).

"Cilj i san mi je bio da se pojavim na Paraolimpijskim igrama. Sanjala sam taj san šest godina, konačno mi se i ostvario. Moj trud i napor mog trenera, koji me tjerao da svaki trening maksimalno kvalitetno odradim i da postanem vrhunska sportistkinja, dao je rezultate".

"Presrećna sam što sam prva Crnogorka koja će dići zastavu na otvaranju Paraolimpijskih igara, što ću biti na takvoj manifestaciji, pred tolikim auditorijumom", ushićeno je pričala Goranovićeva na jučerašnjoj konferenciji za novinare.

Jedina predstavnica Crne Gore među oko 4.200 sportista na Igrama u Londonu želi da sruši lični rekord i domogne se finala. Do sada je na takmičenjima najviše bacala 6,34 metra, a na treningu je nekoliko puta prebacila i sedam.

Ako to uradi i u Londonu, mogla bi da uđe među osam najboljih. Favoritkinja je takmičarka iz Tunisa, koja je bacala preko devet metara, dok je kugla atletičarki iz Kine i Maroka išla preko osam...

"Konkurencija je jaka, jer su tu djevojke koje iza sebe imaju nastupe na Paraolimpijskim igrama, svjetskim i evropskim prvenstvima. Želim da poboljšam lični rekord i uđem u finale", naglasila je Goranovićeva, koja je bila petoplasirana na posljednjem Evropskom prvenstvu.

U delegaciji koja danas iz Tivta putuje u London, biće predsjednik Paraolimpijskog komiteta Crne Gore Igor Tomić, generalni sekretar Dušan Dragović, koji je ujedno i šef misije (na Paraolimpijskim igrama u Pekingu nastupao u plivanju), te član stručnog štaba Veselin Vuković.

"Ovo je jedinstvena prilika za paraolimpijski pokret u Crnoj Gori i naš komitet. Ponosan sam što je Marijana izborila prvu A paraolimpijsku normu u Crnoj Gori. To je prvi put uradila prošle godine, a ove je dva puta potvrdila".

"Odlazak u London je kruna našeg rada, dokaz da idemo pravim putem, ali smo već otvorili novi paraolimpijski ciklus, jer za Rio osim Marijane imamo još nekoliko kandidata - atletičare Miloša Ranitovića i Mirnesa Ramovića, kao i stonotenisere Filipa Radovića i Iliju Tadića", rekao je Tomić, koji je i trener Marijane Goranović.

Konferencija za novinare održana je u Resursnom centru za djecu i mlade u Podgorici (bivši Zavod za školovanje invalidne djece i omladine), koji je baza paraolimpijskog sporta u Crnoj Gori.

Galerija

Bonus video: