Pavličić razdužila predmet "Zavala"

Presuda optuženima u najvećoj budvanskoj aferi od danas dostupna tužiocu, advokatima i optuženima
70 pregleda 8 komentar(a)
Ažurirano: 21.08.2012. 19:07h

Sudija Valentina Pavličić je razdužila svoj predmet u sudskom procesu “Zavala”, a kompletne spise predmeta i presudu dostavila pisarnici Višeg suda u Podgorici, saznaju “Vijesti” iz pouzdanih izvora.

Prvostepenom presudom koja je izrečena 5. juna, osuđeni su bivši gradonačelnik opštine Budva Rajko P. Kuljača zbog zloupotrebe službenog položaja i osuđen na pet godina zatvora, dok je Dragan J. Marović, potpredsjednik Opštine Budva, brat mnogo poznatijeg potpredsjednika DPS-a Svetozara Marovića, osuđen na četiri godine zatvora zbog krivičnog djela zloupotreba službenog položaja.

“Vijesti” saznaju da je presuda kopirana u 35 primjeraka zbog velikog broja optuženih i njihovih branilaca, tako da je u Višem sudu u Podgorici angažovan veliki dio osoblja radi kopiranja tako obilnog i složenog predmeta.

Presuda sadrži osuđujući dio kao i obrazloženja, a napisana je na oko 240 stranica.

Krenuće i žalbe na presudu: Zavala

Od danas, stranke u postupku, tužilac, advokati odbrane i optuženi, kada dobiju pismeni primjerak presude, imaju rok od 15 dana da ulože žalbu na prvostepenu presudu.

Međutim, kako su u toku godišnji odmori, većina branilaca okrivljenih se takođe nalaze na godišnjem odmoru, tako da će neki presude dobiti najvjerovatnije početkom septembra.

Prvostepenom presudom, Pavličić je osudila Kuljaču i Dragana Marovića na pet, odnosno na četiri godine zatvora zbog zloupotrebe službenog položaja, da su kao rukovodioci opštine oštetili opštinski budžet za 821.599 eura i tako pribavili imovinsku korist preduzeću “Zavala invest”, koje je sagradilo fabriku za preradu morske vode.

U presudi piše da su Kuljača, kao predsjednik opštine Budva i Marović, kao sekretar Sekretarijata za investicije opštine Budva, iskorišćavanjem svog službenog položaja pribavili imovinsku korist preduzeću “Zavala invest”, a opštini Budva nanijeli štetu.

U tome su im pomogli umišljajno članovi komisije koja je procjenjivala izvedene radove na fabrici za preradu vode. Suprotno ugovoru od 11. juna 2007. kojim se opština Budva obavezala da će biti investitor građevinskih, elektro i vodovodnih radova na izgradnji fabrike za preradu morske vode i suprotno Zakonu o javnim nabavkama, kako bi pribavili imovinsku korist preduzeću “Zavala invest” čiji su osnivači preduzeća “Moninvest”, u vlasništvu Dragana Sekulića i Svetozara Marovića i privredno društvo “Slav inn” u vlasništvu Vječeslava Lejbmana, nije dobijena odluka o pokretanju i sprovođenju otvorenog postupka i javne nabavke za te radove.

Kako su u toku godišnji odmori, većina branilaca okrivljenih se takođe nalaze na godišnjem odmoru, tako da će neki presude dobiti najvjerovatnije početkom septembra

Članovi komisije Dragan S. Žinić, Slobodan Š. Đurović, Stevan Đ. Vučetić, Sreten N. Tomović, Novak P. Stanojević i Marko S. Kaloštro su sačinili izvještaj u kojem su do 13. oktobra 2008. naveli količinu do tada izvedenih radova i procijenili je na iznos od 4.403.886,55 eura koji je za 821.599 eura veći od troškova koje je Zavala invest kao investitor imala za izvođenje tih radova, piše između ostalog u prvostepenoj presudi.

Natalia V. Panina je prvostepenom presudom osuđena na tri godine zatvora zbog utaje poreza, jer kao izvršni direktor “Zavala investa” nije prijavila porez, pa je tako na štetu budžeta Crne Gore izbjegla da plati ukupan porez u iznosu od 978.641,48 eura.

Članovi komisije su prvostepenom presudom osuđeni na po dvije godine zatvora, dok je predsjednik Komisije koja je procjenjivala izvedene radove na fabrici za preradu morske vode - Đorđe Pinjatić osuđen na tri godine zatvora.

Sekulić je zbog zloupotrebe službenog položaja podstrekavanja osuđen na tri godine zatvora, jer je kako se navodi u presudi kao izvršni direktor i osnivač privrednog društva “Moninvest”, čiji je drugi osnivač Svetozar Marović podstrekavali Kuljaču da izvrši krivično djelo.

Galerija

Bonus video: