ŠTA ČITATE?

Za knjigu se nema, ali se za kafić nađe novca

U Nikšiću, kaže Rada Ćosović, mnogi stanovnici grada pod Trebjesom i ne znaju da u gradu postoji biblioteka
63 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 15.08.2012. 07:44h

Vreli ljetnji mjeseci i sezona godišnjih odmora dobrodođu ljubiteljima pisane riječi da se posvete mnogobrojnim naslovima knjiga koje tokom godine nijesu stigli pročitati. U knjižarama i bibliotekama u Crnoj Gori, na top listi deset najčitanijih knjiga, skoro pa se nalaze isti naslovi, i to oni koji su prethodnih mjeseci promovisani i nagrađivani.

Na prvom mjestu od 10 najčitanijih knjiga u JU “Gradska biblioteka i čitaonica” Herceg Novi nalazi se knjiga “Godina prođe, dan nikada” Žarka Lauševića, poslije koje slijede “Žandar pik” Borisa Akunjina, kao i “Dipendra” Andreja Bičkova.

U ovoj ustanovi su preme riječima bibliotekara Biljane Ivanović traženi i “Mein kampf” Svetislava Basare, “Avanture nevaljale djevojčice” Maria Vargasa Ljose, kao i “Ringišpil” Jelene Bačić-Alimpić, ”Senka vetra” Karlos Luis Safona, “Hiljadu čudesnih sunaca” Haled Hoseinia, “Zašto te volim” Gijom Musoa, i “Dvori od oraha” Miljenka Jergovića.

Međutim, kaže Ivanović, nakon promocije na ovogodišnjem sajmu knjiga “Trg od knjige” najtraženiji su “Vreme žena” Jelena Čižova i “Pismovnik” Mihaila Šiškina.

U Nikšiću i ne znaju da postoji biblioteka

Prema riječima direktorice „Narodne biblioteke Njegoš“ u Nikšiću Rade Ćosović mnogi stanovnici grada pod Trebjesom i ne znaju da u gradu postoji biblioteka. Oni koji znaju redovni su čitaoci, pa bilo da je u pitanju ljeto ili neki drugi period u toku godine.

Najmlađi su nam redovna čitalačka publika koja knjige koje uzme redovno i vraća

Što se starije čitalačke publike tiče, prema riječima Ćosović, oni ljeti traže naslove koji su trenutno popularni ili nagrađivani.

Što se tiče navike Nikšićana da kupuju knjige ona je ove godine slabija nego prethodne, što vlasnici knjižara pripisuju teškoj materijalnoj situaciji. Ali, tu su i puni kafići, a u gradu u kome je privreda gotovo zamrla ne može se imati novca i za knjige i za kafiće.

Prodaja na nivou prošlogodišnje

Iz knjižare „Narodna knjiga“ kazali su da je prodaja u ljetnjem periodu ista kao i prethodnih mjeseci, ništa više i ništa manje, kao i da podjednako kupuju oni najmlađi i oni stariji. Pored lektire za osnovce najviše se traže naslovi poput „Pedeset nijansi - siva“, „Moć“, „Uspavanka za Vuka ničijeg“, „Pismo gospođe Vilme“, „Sjaj u oku zvezde“.

Prema riječima poslovnog sekretara i marketing menadžera Maide Šukurice u Gradskoj knjižari u Podgorici, najprodavanija knjiga je “Uspavanka za Vuka ničijeg” autorke Ksenije Popović, a u izdanju “Nove knjige” iz Podgorice.

Šukurica je kazala da je “roman objavljen u maju i prvi tiraž od 1.000 primjeraka prodat je za dva mjeseca što predstavlja rekordan broj primjeraka kada je u pitanju i veće, a pogotovu crnogorsko tržište. Drugo izdanje pomenutog djela popularne književnice objavljeno je u julu”.

Osim pomenutog romana, u Gradskoj knjižari su traženi i Mario Vargas Ljosa “Keltov san”, “Pedeset nijansi siva” E. L. Džejms, “Ko će suze da briše kad te ne bude više” Robin Šarma, “Slati ukus suza” Nafisa Hadži, “Pisma gospođe Vilme” Jelena Bačić Alimpić, kao i dva romana Gijoma Musoa “Zov anđela” i “Samo budi ovdje”, zatim, “Sjaj u oku zvezde” Ljiljana Habjanović-Đurović i “Zauvijek tvoja” Elizabet Gilbert.

U knjižari “Narodna knjiga” u Podgorici, kako je kazala Zorica Marković najtraženiji naslov je “Pedeset nijansi siva” E. L. Džejms, a potom slijede “Pismo gospođe Vilme” Jelene Bačić-Alimpić, “Zov anđela” Gijom Muso, “Ti si meni sve” Vesna Dedi- Milojević, “Sjaj u oku zvezde” Ljiljana Habjanović-Đurović, “Moć” Rhonda Birne, “U ime ljubavi” Ivana Kuzmanović, “Od vječnosti trajnija” - antologija ljubavne lirike, “Sulejman Veličanstveni” Kolin Falkoner i “ Kaluđer koji je prodao svoj ferari” Robin Šarma.

Agata Kristi ponovo aktuelna

A da neke koristi ima i od serija koje su bukvalno „okupirale“ male ekrane govori i podatak da su knjige koje su doživjele ekranizaciju najtraženije.

"’Sulejman Veličanstveni’ se bukvalno ne zadržava u biblioteci, kao ni knjige Mir Jam. U posljednje vrijeme ponovo je aktuelna Agata Kristi čije su knjige nekada bile „zamrle“. Momo Kapor se redovno traži, Koeljo je uvijek aktuelan, tu je i Gordana Kuić.

Manji broj njih traži stručnu literaturu i to su uglavnom ljudi koji spremaju magistarske ili doktorske radove. Nažalost sa tom literaturom ne stojimo baš najbolje“, kazala je Ćosović, direktorica jedine bibliteke u Nikšiću (ako se ne računaju školske i biblioteka na Filozofskom fakultetu, koje sada ne rade).

Šta vi čitate ovih dana?