Lukšić primio crnogorske olimpijce

"Za državu od 620 hiljada stanovnika, drugo i četvrto mjesto na Olimpijadi u dva ekipna sporta su dragulji u nisci uspjeha koje je Crna Gora ostvarila na međunarodnom planu u ovoj godini
7 komentar(a)
Lukšić i olimpijci, Foto: Gov.me
Lukšić i olimpijci, Foto: Gov.me
Ažurirano: 14.08.2012. 17:09h

Predsjednik Vlade Crne Gore Igor Lukšić primio je danas u Vli Gorica sportiste koji su predstavljali Crnu Goru na Olimpijskim igrama u Londonu.

Obraćajući se prisutnima, crnogorski premijer je kazao da je “ovo poseban dan za Crnu Goru”.

“Ponosan sam što sam u prilici da pozdravim Vas, koji ste na najbolji način predstavljali svoju državu. Prisustvo na Olimpijskim igrama je izuzetno životno iskustvo. Bio sam počastvovan prilikom da zajedno u Londonu dijelimo radost kada je vas 33 koračalo iza crnogorske zastave. Kao predstavnici Crne Gore takmičili ste se uz više od deset hiljada sportista iz preko 200 zemalja svijeta. Ostvarili ste izuzetan uspjeh kao sportisti. Ali, i kao ambasadori crnogorske raznolikosti i zajedništva.

Zahvalni smo vam na požrtvovanosti, sportskoj i ljudskoj veličini koju ste pokazali, jer ste na najbolji mogući način promovisali istinski olimpijski duh. Hvala što ste predstavili ne samo sportsku Crnu Goru, već Crnu Goru koja vrjednuje i podstiče postignuća; i u kojoj će vaša postignuća biti podsticaj budućim sportskim i drugim pregaocima. Dopisali ste novu stranicu crnogorske olimpijske istorije, donoseći odlične rezultate i prvu olimpijsku medalju”, rekao je Lukšić.

Lukšić je kazao da crnogorski olimpijci vjerovatno misle da je moglo i bolje i vrijednije”.

“Možda su neki od vas nezadovoljni, ali ne treba da budete. Sport je takmičenje, u kojem ne pobjeđuje uvijek najbolji. Vidjeli smo i kako je teško da mala zemlja dođe do zlata u ekipnom sportu. Isto tako, ponekad prečka ili stativa budu šire od cijelog gola.

"Zaviorila se crnogorska zastava na pobjedničkom postolju u Londonu. Za državu od 620 hiljada stanovnika, drugo i četvrto mjesto na Olimpijadi u dva ekipna sporta su dragulji u nisci uspjeha koje je Crna Gora ostvarila na međunarodnom planu u ovoj godini. Pomislite samo koliko zemalja je ostvarilo sličan uspjeh”, rekao je premijer.

Ističući da Crna Gora “Ima novi rekord u maratonu, odličnu osnovu za još bolje rezutate u jedriličarstvu, bacanju diska, boksu i streljaštvu”, ali “i posebno vrijedan hvale viteški odnos Srđana Mrvaljevića prema nastupu u olimpijskom timu”, Lukšić je dodao:

“Ono čega ćemo se u godinama pred nama sjećati je čast i ponos koje ste donijeli sportu, vašim porodicama, prijateljima, svakom domu u Crnoj Gori, vašoj državi. Crnogorskim građanima donijeli ste trenutke ushićenja, neizmjerne sreće i ponosa dok su vaša lavlja srca na sportskim borilištima kucala kao jedno”, rekao je Lukšić.

“Osvajanje prve medalje na olimpijskim igrama u istoriji naše države posebno obavezuje, dodao je Lukšić.

“Uzor ste novim sportskim naraštajima, svim djevojčicama i dječacima koji su ovih dana gledajući naše lavice, naše ajkule, takmičare u pojedinačnim sportovima pomislili “i ja ću tako”. Među vama ima i onih koji nakon Olimpijade prestaju sa aktivnim igranjem. Koristim priliku da vam izrazim posebnu zahvalnost na vašem doprinosu, uz uvjerenje da ćete svojim sportskim radom pomoći onima koji su odlučni da, poput vas, svoje životne ambicije pretoče u stvarnost”, istakao je premijer i najavio da će Vlada nastaviti na “njeguje temeljne vrijednosti olimpijskog duha, da i dalje ulaže u sport, da jača sportsku infrastrukturu“.

„Omogućićemo mladim ljudima da valorizuju svoje potencijale i mogućnosti, stvaraćemo uslove da udruže talenat i rad. Pored ekipnih, očigledan je talenat koji postoji u pojedinačnim sportovima. S toga treba analizirati mogućnosti dodatne podrške. Mnoge zemlje su primjer, a među njima i zemlje u regionu, za to.

“Posvećeno kao tim ćemo raditi i ubuduće. Nastavićemo da našu Crnu Goru činimo boljom i snažnijom. Uvjeren sam da ćemo na krilima našeg zlatnog orla za četiri godine odletjeti za Brazil i donijeti nova olimpijska odličja”, istakao je Lukšić i poželio “našim paraolimpijcima sportsku sreću na Igrama u Londonu” i poručio “da ćemo sa istim ponosom i podrškom pratiti njihove sportske podvige”.

Bonus video: