Riječ psihologa: Ne postoje granice

Budite svjesni da danas svijet oko sebe vidite kroz jednu istinu, no kako budete napredovali i razvijali se, mijenjaće se i vaša istina.
123 pregleda 5 komentar(a)
Ažurirano: 16.08.2012. 11:08h

Filozofija havajskog učenja, drevne mudrosti takozvanih huna, primjenjive u svakodnevnom životu, govori nam da ne postoje granice, te da je sve je moguće.

Ako ovom načelu pristupite doslovno - iz pozicije logičnog, linearnog uma, granice ćete primjećivati posvuda. Naše fizičko tijelo ima niz granica. Živimo s ograničenim resursima, možemo sebi priuštiti samo određen kvalitet života, napredovati samo do određenog nivoa.

Princip huna ne negira stvarno postojanje granica, već zagovara njihovo korištenje u kreativnom smislu, u svrhu ostvarenja onoga što želimo.

Dvije su vrste granica: kreativne i filtrirane. Prve su nužne i podsticajne, ove druge su produkt našeg uma, zato zaista - limitirajuće.

Kreativne granice temelj su ostvarivanja iskustva. Kako biste, na primjer, znali da je ono što vidite crvena boja, kada spektar boja ne bi postojao, i kada bi jedina boja koja postoji bila crvena? Kako biste razlikovali zvuk, kada bi postojala samo jedna frekvencija zvuka? Kada bi postojala samo jedna boja, jedan zvuk, jedan ukus - da li bi uopšte postojalo iskustvo? Slično je sa svim iskustima koja iskušavamo kroz pet čula.

Ili zamislite igru bez pravila. Kada bi u šahu svako povlačio poteze po vlastitoj želji – da li bi igra imala smisla, i bi li ona uopšte postojala? Upravo su ovakve – kreativne granice, neka vrsta uspostavljenog reda, ono što omogućava iskustvo i daje život.

No, za razliku od kreativnih granica, filtrirane granice rezultat su naših životnih iskustava, i upravo su to granice koje nam ograničavaju ekspanziju i koje u nama guše život. Ako ste živjeli u porodici bez ljubavi i podrške, te u nemaštini, tada ste sigurno usvojili niz ograničavajućih uvjerenja o životu. Usljed takvih, filtriranih ograničenja vjerovaćete da ljubav ne postoji, da niste dovoljno dobri, da ne možete ili ne zaslužujete bolje.

Vaša uvjerenja samo su zamišljene granice koje postoje u vašoj glavi. Ona nisu odraz vaših stvarnih mogućnosti, no u vašem životu će imati učinak kao da jesu. Ona će odrediti što ćete sebi u životu dozvoliti, u kakva iskustva ćete se upuštati i samim tim, postaće vaša realnost.

Ako mislite da postoje granice u iskušavanju ljubavi, zadovoljstva, ispunjensti, materijalnog ili bilo kojeg drugog blagostanja - onda ćete ih i iskušavati, iako one nisu stvarne. Jer, ako danas ne možete pretrčati određenu dionicu – to ne znači da je, uz fokusirani napor, kroz šest mjeseci nećete moći da je pretrčite. Ako se danas plašite da održite govor ispred 200 ljudi – zašto to sjutra – ako savladate svoje strahove ne biste mogli?! Samo zato što to danas ne možete, ne znači da ne postoji potencijal za takvo što u budućnosti.

Budite svjesni da danas svijet oko sebe vidite kroz jednu istinu, no kako budete napredovali i razvijali se, mijenjaće se i vaša istina. A skupa s njom pomicaće se i vaše granice i vaša iskustva.

www.hortusmentis.com

Bonus video: