Ništa od finala, Hrvati mnogo bolji

"Ajkule" su igrale slabo, pa nisu ni mogle da se nadaju pobjedi protiv jakih Hrvata, koji su slavili sa 7:5
66 pregleda 265 komentar(a)
Boris Zloković i Ivan Buljubašić, Foto: Reuters
Boris Zloković i Ivan Buljubašić, Foto: Reuters
Ažurirano: 10.08.2012. 16:12h

Od specijalnog izvještača "Vijesti"

London - Svega 39 sekundi je prošlo kada je Aleksandar Ivović „pocijepao” mrežu Josipa Pavića. Pomislilo se da je to uvod u sjajaj dan „ajkula”, u još jedno finale za crnogorski sport na Olimpijskim igrama u Londonu, ali od toga nije bilo ništa - Hrvatska je oduvala Crnu Goru, slavila sa 7:5 i spriječila tim Ranka Perovića da obezbijedi olimpijsku medalju.

Crna Gora će se u nedjelju će se boriti za bronzu sa poraženim iz meča Srbija - Italija.

U uvodnim trenucima utakmice, „ajkule” su djelovale moćno. Agresivnom odbranom udaljile su „barakude” od gola, ali je prvo Draško Brguljan pogodio prečku lob udarcem, potom je Mlađan Janović imao zicer i šutirao pravo u Pavića, da bi na kraju lopta poslije bombe Ivovića prohujala pored stative.

Kazna je brzo stigla, i to ni iz čega - Andro Bušlje i Petar Muslim su pogodili iz igre, a onda je na 3:1 povisio Ivan Buljubašić.

Samopouzdanje izabranika Ranka Perovića potpuno je splasnulo, ređali su se promašaji i čudne situacije - sedam vezanih napada sa igračem više je „prosuto”, a da u nekim nije ni upućen šut ka Paviću!

Nije ni protivnik blistao u ofanzivi, ali je povremeno pronalazio rješenja, pa je 56 sekundi prije poluvremena pobjednik praktično bio poznat, jer je Damir Burić pogodio za 5:1.

Boris Zloković je na početku trećeg kvartala savladao Pavića sa spoljnje pozicije i prekinuo post dug 16 minuta i 26 sekundi za 5:2, ali je 26 sekundi kasnije Predrag Jokić skrivio peterac nad Nikšom Dobudom, koji je realizovao Miho Bošković.

Vladimir Gojković je smanjio na 6:3, a posljednja šansa za preokret propala je dva minuta prije kraja pretposljednje četvrtine - Crna Gora nije iskoristila napad sa igračem više, a Hrvati su dobili novi peterac. Sudbinu „ajkula” zapečatio je Sandro Sukno...

Do kraja su Gojković i Ivović pokušavali nešto da promijene, ali je već bilo kasno. Uzgred, bilo je i gotovo nemoguće igrati bez Borisa Zlokovića, koji je u finišu 3. četvrtine zaradio treće isključenje.

I da, porazna je činjenica da su samo ta tri igrača postizala golove...

Hrvatska - Crna Gora 7:5 (3:1, 2:0, 2:2, 0:2)

London - „Vaterpolo arena”. Gledalaca: 4.200. Sudije: Flejhajv (Australija), Stavridis (Grčka). Igrač više: Hrvatska 7 (3), Crna Gora 11 (2). Peterci: Hrvatska 2 (2).

Hrvatska: PAVIĆ (13 odbrana), Vićan, Burić 1, BOŠKOVIĆ 1 (1), DOBUD, JOKOVIĆ, Buljubašić 1, Muslim 1, BUŠLJE 1, SUKNO 2 (1), BARAĆ, Hinić, Obradović.

Crna Gora: Šefik, ŠĆEPANOVIĆ (10 odbrana), PASKOVIĆ, BRGULJAN, Petrović, Drašković, Radović, M. JANOVIĆ, N. Janović, IVOVIĆ 2, ZLOKOVIĆ 1, GOJKOVIĆ 2, Jokić.

TOK MEČA

Pavić 41 sekundu prije kraja brani šut Gojkovića sa igračem više, sve je gotovo.

7:5 Ivović 1,54 do kraja (kontra)

Crna Gora pokušava presingom da stigne veliku prednost rivala, ali niko ne želi da preuzme odgovornost i šutne osim Gojkovića.

7:4 Gojković 6,56 do kraja, u trenutku kada se hrvatski igrač vraćao nakon isključenja

Treće isključenje za Borisa Zlokovića u posljednjim sekundama 3. četvrtine. Hrvati već mogu da razmišljaju o finalu, a Crna Gora o meču za bronzu.

7:3 Sukno iz peterca, minut i 46 sekundi do kraja 3. četvrtine. Povratak je praktično nemoguć.

Crna Gora ne koristi ni šesti uzastopni napad sa igračem više, niko se ne odlučuje da šutne. Hrvatska ima igrača više, Ratko Rudić je uradio isto što i Ranko Perović pola minuta ranije - zatražio je tajm-aut, a gol bi mogao da otkloni sve dileme.

6:3 Gojković 19,28

6:2 Bošković 17,32 (peterac)

5:2 Zloković 17,05 - gol nakon 16 minuta i 26 sekundi

Na poluvremenu je velikih minus četiri, Crna Gora igra veoma slabo. Jedina svijetla tačka je Miloš Šćepanović, koji je odbranio šest šuteva, ostali su očajni... Gola nema 15 minuta i 21 sekundu!

5:1 Burić, 56 sekundi do poluvremena (igrač više)

Ništa od gola ni u petom uzastopnom napadu sa igračem više, Hrvati odmiču.

4:1 Sukno 13,47, opet u trenutku kada se vraćao isključeni igrač

Crna Gora je bez gola preko 13 minuta, pogodila je pet puta prečku, a Pavić već ima pet odbrana, uključujući i zicer Aleksandra Ivovića

3:1 Buljubašić 7,32, u trenutku kada se vraćao isključeni igrač

2:1 Muslim 6,38

1:1 Bušlje 2,53

0:1 Ivović poslije 39 sekundi (igrač više)

Duel dva stara poznanika rješavaće pitanje prvog finaliste Olimpijskih igara - vaterpolisti Crne Gore sudariće se sa Hrvatskom.

„Barakude” su jedini sa maksimalnim učinkom u Londonu, u posljednje vrijeme su stalno dobijali „ajkule”, ali to ne mora ništa da znači, jer ulog nikada nije bio ovako velik...

Meč sude Australijanac Flejhajv i Grk Stavridis, koji su dijelili pravu u meču Crna Gora - SAD, jedinom koji je izgubila ekipa Ranka Perovića.

Bonus video: