Vislander: Neuspjeh protiv Crne Gore je ujedinio ekipu

"Igrali smo taktički odlično protiv Danske u četvrtfinalu, i treneri i igrači su sve odradili sjajno. Sada to moramo da zaboravimo i da se pripremimo za polufinale sa Mađarskom"
100 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 10.08.2012. 10:58h

Za razliku od prethodnih dana, kada zvijezde nije bilo ni „puškom da je tražite”, juče su „Village plazom” defilovali sve sami velikani svjetskog sporta.

Bila je tu i legendarna francuska atletičarka Mari-Žoze Pere, koja je osvojila tri zlata na Olimpijskim igrama, ali nije bila previše raspoložena za priču.

Žena koja je rođena prije 44 godine u Gvadalupeu samo je u prolazu prokomentarisala nastup 19-godišnjaka sa Grenade Kiranija Džejmsa, dominantnog osvajača zlata u disciplini u kojoj je ona nekad harala - 400 metara.

"Kirani je nevjerovatan. Ovo što on radi sa 19 godina niko ranije nije mogao", rekla je Pere, koja je bila najbolja na 400 metara u Barseloni 1992. i Atlanti 1996. godine.

Bili su tu i Toni Parker, Luis Skola, Ivano Balić... i čitava rukometna reprezentacija Švedske, koja je dva mjeseca nakon ispadanja od Crne Gore u baražu za Svjetsko prvenstvo postala senzacionalni učesnik polufinala OI.

Pored selektorskog tandema Stafan Olson-Ola Lindgren, stajao je njihov nekadašnji saigrač i zvanično najbolji rukometaš XX vijeka - Magnus Vislander.

Čuveni poštar (to mu je zanimanje) kratko je za „Vijesti” prokomentarisao pad i veliki uspon švedske reprezentacije, kao i sve što je ostvario kao igrač...

"Presrećni smo. Igrali smo taktički odlično protiv Danske u četvrtfinalu, i treneri i igrači su sve odradili sjajno. Sada to moramo da zaboravimo i da se pripremimo za polufinale sa Mađarskom. Nadam se da ćemo pobijediti, jer nam je to prava šansa za medalju. Ako bismo izgubili, bilo bi nam jako teško u meču za bronzu, jer su Hrvatska i Francuska ipak najbolji timovi na svijetu", kaže čuveni pivot, koji je sa Švedskom četiri puta bio prvak Evrope, dva puta prvak svijeta i ima srebrne medalje sa Olimpijskih igara u Barseloni, Atlanti i Sidneju.

Da li vas je šokirao neuspjeh protiv Crne Gore u baražu za SP?

"Naravno da je to bilo neočekivano. Svi smo bili razočarani nakon tih utakmica, Stafan i Ola su pretrpjeli velike kritike, kao i igrači koji nisu nastupili. Možda je to, ipak, bila dobra stvar za ovaj turnir, jer su selektori i reprezentativci imali dosta vremena da pričaju jedni sa drugima, da nađu način kako da igraju ovdje. I uspjeli su, odnos prema igri je pravi".

Osvojili ste sve osim zlata na Olimpijskim igrama i titule u Ligi šampiona. Da li je priznanje za najboljeg igrača svijeta XX vijeka utjeha za izgubljena olimpijska finala?

"Uvijek ću nositi žal zbog tih finala, pogotovo zbog Atlante, kada smo neočekivano izgubili od Hrvatske. Ponosan sam, ipak, što smo tri puta osvojili srebro. To je bio divan period mog života, srećan sam što smo sve to postigli. Naravno, ta nagrada IHF-a je pravo priznanje za sve uspjehe".

Može li ova generacija da uradi ono što vaša nije i osvoji olimpijsko zlato?

"Nadam se i navijam svim srcem. Ako to urade, sigurno ću zaplakati od sreće".

Igrali ste 12 godina u Kilu, saigrač vam je bio i Nenad Peruničić, koji je iz Crne Gore. Šta mislite o njegovoj karijeri?

"Bio je veliki igrač, imao je odličan šut sa distance. Ponekad je igrao malo slabije, ali je bio veliki sporista i pravi prijatelj tokom naših zajedničkih godina u Kilu", rekao je 48-godišnjak iz Getebroga, koji je karijeru završio tek 2005. u matičnom Redbergslidsu.

Roganović je godinama najbolji igrač Švedske lige

U Švedskoj odavno igra 34-godišnji Zoran Roganović, kojeg čuveni pivot veoma cijeni.

"On je godinama najbolji igrač švedske lige, odličan je rukometaš. Kod njega mi se posebno sviđa što sve ove godine nosi dres Lunda, iako ima ponude od mnogih drugih, boljih klubova. Ali, on uvijek kaže da želi da ostane, da se njemu i njegovoj ženi sviđa grad, da neće da idu. Stvarno je veliki igrač", naglasio je Vislander.

Bonus video: