Osvetom do finala

"Ako koncentracija bude stalno na visokom nivou, imamo šansu da se dobro branimo i mi njih kontriramo i tako držimo kontrolu utakmice", kaže selektor Adžić
24 komentar(a)
Dragan Adžić, Foto: Reuters
Dragan Adžić, Foto: Reuters
Ažurirano: 09.08.2012. 11:28h

Od specijalnog izvještača "Vijesti"

London - Dan nakon što su vaterpolisti riješili španski rebus, rukometašice Crne Gore čeka enigma sa Pirinejskog poluostrva - u polufinalu Olimpijskih igara, „crvene” se večeras (21.30) sastaju sa dužnikom sa Svjetskog prvenstva, sa ekipom koja ih je zaustavila na putu ka toliko željenoj medalji.

Došlo je vrijeme za osvetu, ali, što je mnogo važnije od toga, došlo je vrijeme za finale. Ove djevojke to mogu...

Sada, osam mjeseci nakon te čudne utakmice u osmini finala Mundijala u Brazilu, u kojoj je Silvija Navaro imala čak 31 odbranu, može se reći da je taj poraz bio čak i dobar.

Jeste da je propuštena velika šansa za odličje, ali je i Maja Savić nedavno priznala da je to iskustvo ujedinilo ekipu. Rezultati su poznati - Budućnost je ispunila višedecenijski san osvajanjem Lige šampiona, a reprezentacija se domogla polufinala najveće svjetske smotre sportista.

Prvu priliku za ulazak u anale, izabranice Dragana Adžića imaju večeras i odlučne su u namjeri da je ne propuste. I selektor je napravio pravi potez - s obzirom na to da većina igračica nije mogla da zaspi nakon spektakularne pobjede nad Francuskom, Adžić im je dao potpuno slobodan dan. Ionako im je za polufinale neophodna svježina...

"Došli smo zbog ovih utakmica koje su pred nama. Normalno, bila je velika tenzija protiv Francuske, vidjelo se sa kakvim suzama završavaju vrhunske igračice iz reprezentacija koje se nisu plasirale u polufinale. Zbog toga je razumljivo što je bilo veliko slavlje nakon utakmice", kaže Adžić.

Čovjek koji je kandidat IHF-a za najboljeg trenera u ženskom rukometu u 2011. godini ne želi da slavi, nego radi. I već upozorava...

"Odgledao sam utakmicu sa Francuskom i vidio neke slabosti koje moramo da ispravimo u svakom segmentu igre da bismo ostvarili ono što želimo. Francuska jeste bila bodovno dominantna u grupi, ali Španija je pokazala najviše, a uzgred i uvijek igra najbolje odlučujuće utakmice, sa nevjerovatnom energijom. Karakter kakav imaju španske rukometašice, koji im je i donio sve uspjehe, posjedujemo još samo mi. To je jako bitan segment, jer smo mi karakterom pobijedili Francuskinje, to je u ovim utakmicama najbitnije".

Može li Crna Gora da odigra onako loše protiv Španije kao u Brazilu?

"To je sve zbog psihološke stabilnosti i opterećenja koje je tada bilo. Siguran sam da se to neće ponoviti. Vjerujem da će naš karakter presuditi, a da neće odlučivati Navaro kao u Brazilu".

U čemu je razlika između ove i one „brazilske” Crne Gore?

"Ogromno iskustvo i povjerenje je steknuto, samopouzdanje je podignuto, tako da je to neuporedivo. Tada smo bili ekstremno opterećeni, ovdje smo došli sa fenomenalnim iskustvom iz posljednjih osam mjeseci, što nam, uz sve ostvarene ciljeve, daje veliku stabilnost. To, samim tim, ne znači da ćemo pobijediti Španiju".

Na šta mora da se obrati posebna pažnja protiv Španjolki?

"Traže najveću pažnju, koncentracija u odbrani mora da bude konstantna. Jako su brze, iskusne i svaku malu pažnju kažnjavaju u djeliću sekunde. To je teško postići u sedmoj utakmici na Olimpijskim igrama, ali to je ključ. Ako koncentracija bude stalno na visokom nivou, imamo šansu da se dobro branimo i mi njih kontriramo i tako držimo kontrolu utakmice. Španija ima i odbranu koja je adekvatna tom napadu - agresivnu, sa dosta kretnji, iscpljujuću po rivala... Eto, Francuska im je dala svega 18 golova, i to 16 do 59. minuta. Moramo da odgovorimo na pravi način".

Rekli ste da Ani Đokić neke odbrane nisu odgovarale. Da li je ovo prava šansa za nju, jer ima više prostora kako bi njena brzina došla do izražaja?

"Protiv odbrane 5-1, kakvu igra Španija, jako je bitna igra pivotmena. Vjerujem da će i Đokić i Lazović biti na još većem nivou nego protiv francuske 4-2 odbrane, na koju se nismo baš najbolje adaptirali. I sve ostale moraju da budu puno agilnije nego protiv odbrane 6-0, koja se lakše napada. Zbog toga ćemo morati da imamo više rotacija, kako bismo održavali svježinu".

Na Evropskom prvenstvu u Danskoj i Norveškoj ste žalili što je Ana Radović povrijeđena i ne može da pomogne protiv Španije, čija joj igra odgovara. Kakva je sada situacija sa njenom povredom?

"Falila je na Evropskom prvenstvu, a vjerujem da će uspjeti da se oporavi. Ona može da da pravi doprinos, jer je dobra za duboke zone. Nadam se da će ona, kao i sve ostale, dati pravi pečat i biti na nivou potrebnom da pobijedimo veliku Španiju".

Plašite li se da euforija ne ponese mlađe igračice?

"Mislim da neće. Mi jesmo najmlađa reprezentacija poslije Velike Britanije, ali iskustvo nije na nivou prosjeka godina. Siguran sam da se nećemo opustiti, a najvažnije je da ne budemo u grču, što smo uspjeli protiv Francuske. Ako budemo razmišljali o tome da je ovo istorijska šansa, sigurno je da će to da nas sputa, da okuje i noge i ruke, kao što je bilo u Brazilu. Mislim da smo to prevazišli, iskustvo koje smo stekli daje nam za pravo da vjerujemo da se to neće ponoviti", istakao je Adžić.

Trio pod posebnom pažnjom

Decembarski meč u Barueriju zbog povrede nije igrala Begonja Fernandes. Sjajni pivot je sada tu i biće dodatna prijetnja za crnogorsku odbranu, ali i napad.

"Od Begonje mnogo zavisi. Iako nije igrala protiv nas u Brazilu, ona je jedna od ključnih igračica, uz Mange i Makarenu Agilar. One nose igru, iznose sve ključne mečeve. Zaustavljanje tog trija, to jest saradnje bekova i pivota, kao i Mange i Makarene u duelima jedan na jedan, sigurno donosi uspjeh protiv Španije. Često igramo protiv Mange i vidimo koliko je atipična i nezahvalna za čuvanje, a Makarena je još neobičnija i nezgodnija. Sigurno nam neće biti lako, ali nismo na drugo ni naučeni", zaključio Adžić.

Duel između Crne Gore i Španije igra se večeras od 21.30 časova. Od 18 časova igra se prvo polufinale između Norveške i Južne Koreje.

Bonus video: