Otvaranje OI u Londonu gledalo skoro 900 miliona ljudi

Lume je istakao da će pobjeda svjetskog rekordera Juseina Bolta u trci na 100 metara, koja j održana u nedjelju, vjerovatno biti najgledaniji televizijski događaj na Olimpijskim igrama
0 komentar(a)
Crnogorski olimpijci, Foto: Reuters
Crnogorski olimpijci, Foto: Reuters
Ažurirano: 07.08.2012. 15:51h

Međunarodni olimpijski komitet (MOK) saopštio je danas da je, na osnovu procjene, otvaranje Igara u Londonu putem televizije gledalo skoro 900 miliona ljudi.

Direktor marketinga MOK-a Timo Lume rekao je da je oko 80 od ukupno 200 nacionalnih televizija objavilo cifre gledanosti.

Lume je istakao da će pobjeda svjetskog rekordera Juseina Bolta u trci na 100 metara, koja j održana u nedjelju, vjerovatno biti najgledaniji televizijski događaj na Olimpijskim igrama u Londonu.

Britanska nacionalna televizija BBC objavila je da je ceremoniju gledalo oko 27 miliona ljudi, što je više nego što je bila cifra kada je bio prenos vjenčanja princa Vilijama i Kejt Midlton prošle godine.

Američka mreža NBC saopštila je da je na toj televiziji otvaranje gledalo 40,7 miliona ljudi, što je više nego što je posmatralo Igre u Atlanti 1996. godine.

Olimpijske igre u Pekingu prije četiri godine zvanično je putem televizijskih ekrana posmatralo 593 miliona, ali se vjeruje da ih je zapravo gledalo više od milijardu ljudi.

Otvaranje Olimpijskih igara je sa finalom Svjetskog prvenstva u fudbalu najveći globalni televizijski događaj, pošto je 2010. godine 909,6 miliona ljudi odgledalo je makar jedan minut finalne utakmice SP u Južnoj Africi u kojem je Španija savladala Holandiju.

Bonus video: