Finale bi bilo nagrada za sve

"Spreman sam za nekih 62 do 63 metra. Ako to bacim, vjerovatno će to biti dovoljno za finale", smatra Furtula
61 pregleda 5 komentar(a)
Ažurirano: 06.08.2012. 06:28h

Od specijalnog izvještača "Vijesti"

London - Kada krene prema vama, nikako vam ne može biti svejedno. Što bi se reklo u Crnoj Gori - momčina, gromada ili još bolje: kao da je od brijega odvaljen.

Gorostas iz Mojkovca, 20-godišnji Danijel Furtula, međutim, osmijehom ruši sve barijere. Ostaje nada da će i danas srušiti jednu...

Momak koji je ponikao u „Tari” danas od 11.35 časova po crnogorskom vremenu pokušaće da napravi još jedan podvig i sezonu iz snova kruniše olimpijskim finalom u bacanju diska. Norma je 65 metara, a Furtulin rekord je kraći za 121 centimetar.

U kvalifikacijama će nastupiti 41 atletičar, a u finalu ima mjesta za sve koji prebace normu, ili 12 sa najboljim rezultatom.

Najveća nada crnogorske atletike se nada da će proći po ovom drugom kriterijumu...

"Pet puta sam ove godine pomjerao crnogorski rekord, išao stepenik po stepenik, pomjerao i formu, ulazio u „špic” kada je bilo potrebno da bih bacio najdalje što mogu. Spreman sam za nekih 62 do 63 metra. Ako to bacim, vjerovatno će to biti dovoljno za finale. Takmičenje je ujutro, kada svi bacaju malo manje, što je šansa za mene. Ako budem dobar, a oni malo slabiji, mogu da uđem u finale", kaže Furtula, koji je najmlađi učesnik Olimpijskih igara u svim bacačkim disciplinama.

Juniorski vicešampion Evrope ne želi, ipak, da obećava čuda.

"Neću da se zalijećem, baciću koliko mogu, pa šta bude. Cilj je sljedeća godina, za ovu je sve ispunjeno. Ali, kada sam već došao na Igre, ne želim da bude da sam stigao turistički. Dva mjeseca je prošlo od ispunjavanja olimpijske norme, a ovo je drugo veliko takmičenje na koje nastupam poslije Evropskog prvenstva. Nadam se da ću skupiti koncentraciju i snagu da odradim kako bi trebalo".

Normu, u ovom trenutku, ne može da dostigne.

"Neće više od pet ljudi baciti preko 65 metara, ostali će ući na osnovu rezultata. Dakle, tu oko 63 i po metra će da se lomi, što je moja šansa, jer je na nivou mog rezultata. Ali, ponavljam, ovo je moje prvo veliko takmičenje, ne želim da previše očekujem pa da se razočaram. Mogu samo da se nadam dobrom rezultatu", zaključio je Furtula.

Bonus video: