Južnokorejka odbila utješnu medalju, vjeruje da je pobijedila

Polufinalni meč južnokorejske i njemačke takmičarke bio je poprište do sada najveće kontroverze na Olimpijskim igrama i, prema procjenama stručne javnosti, najveće sudijske greške
0 komentar(a)
Ažurirano: 02.08.2012. 14:18h

Južnokorejska reprezentativka u mačevanju Šin A Lam odbila je danas da prihvati takozvanu "utješnu" medalju za sportsko ponašanje na Olimpijskim igrama, kao kompenzaciju za to što je odlukom sudija oštećena u meču sa njemačkom takmičarkom.

Međunarodna mačevalačka federacija saopštila je da želi da južnokorejskoj takmičarku dodijeli "specijalnu medalju" zbog želje za pobjedom i poštovanja pravila" u meču protiv Njemice Brite Hajdeman.

"Ne osjećam se ništa bolje zbog toga jer to nije olimpijska medalja. Ne želim da prihvatim rezultat tog meča jer vjerujem da su sudije pogriješile", rekla je Lam britanskim medijima.

Polufinalni meč južnokorejske i njemačke takmičarke bio je poprište do sada najveće kontroverze na Olimpijskim igrama i, prema procjenama stručne javnosti, najveće sudijske greške.

U posljednjoj sekundi, pri rezultatu koji je južnokorejsku takmičarku vodio u finale, pokvario se sat što je omogućilo Njemici da postigne poen i da pobijedi.

Iako je bilo jasno da je došlo do kvara, sudija iz Austrije Barbara Car je četiri puta ponavljala poen i, na kraju, priznala pobjedu Njemice.

Uslijedila je jednočasovna rasprava na terenu u kojoj su učestvovale sudije, zapisničari i predstavnici dvije ekipe. Lam je u suzama stojala sa strane i nije željela da se povuče sa terena.

Pošto je, konačno, presuđeno u korist njemačke takmičarke, Lam je odbila da se bori za treće mjesto i bronzanu medalju, vjerujući da je ona pravi pobjednik polufinala.

Predsjednik Olimpijskog komiteta Južne Koreje Park Jung-Sung potvrdio

je da je Međunarodna mačevalačka federacija ponudila utješnu nagradu da bi priznala da je "ljudski faktor" krivac za grešku.

"Svjesni su da je došlo do greške, veoma im je žao zbog toga i žele da odaju priznanje njenom sportskom duhu. Pošto su sudije odbile našu žalbu, nema načina da se promijeni ishod tog meča", naveo je Sung.

Bonus video: