Crna Gora savladala Mađarsku

Tresli su se do kraja, ali je najvažnije, ipak, da su izborili veoma važnu pobjedu - vaterpolisti Crne Gore savladali su Mađarsku sa 11:10
0 komentar(a)
Nikola Janović i Norbert Madaraš, Foto: Reuters
Nikola Janović i Norbert Madaraš, Foto: Reuters
Ažurirano: 31.07.2012. 10:40h

Od specijalnog izvještača "Vijesti"

London - Vodili su od početka, dozvolili rivalu samo da tri puta u ranoj fazi utakmice stigne do izjednačenja, ali su do posljednje sekunde strahovali za pobjedu.

Najvažnije je, ipak, da je ona stigla - vaterpolisti Crne Gore savladali su Mađarsku sa 11:10 u derbiju 2. kola grupe B.

U reprizi polufinala Evropskog prvenstva u Ajndhovenu, „ajkule” su igrale bolje nego na otvaranju Olimpijskih igara protiv selekcije SAD.

Poraz od Amera, očito, nije ostavio previše traga, jer su puleni Ranka Perovića od starta nametnuli svoj tempo.

Bili su smireniji, koncentrisaniji, što se najbolje vidjelo u napadu sa igračem više - od prvih šest pokušaja, iskoristili su čak pet i trećim golom Draška Brguljana, koji je odigrao jedan od najboljih mečeva u reprezentativnoj kapici, u 2. minutu 3. četvrtine stigli do plus tri (8:5).

Trostruki uzastopni olimpijski šampion, međutim, nije želio tek tako da se preda.

Nakon što je iznudio treće isključenje Antonija Petrovića, Balaž Harai je smanjio na 8:6, a onda je pogodio i drugi mađarski centar, Adam Štajnmec, za 8:7.

Golovima Vladimira Gojkovića sa igračem više i Mlađana Janovića iz peterca, Crna Gora je dva puta stizala do plus dva, ali je Biroš na istovjetan način dva puta vraćao Mađare na minimalni zaostatak.

Perović je nepunih šest minuta prije kraja ostao i bez Predraga Jokića zbog trećeg isključenja, a „ajkule” nisu iskoristile dva vezana napada u situacijama šest na pet - prvo je Brguljan pogodio stativu, a potom je Boris Zloković šutirao pored gola.

Kada je Aleksandar Radović tri minuta i dvije sekunde prije kraja iskoristio igrača više i povisio na 11:9, pomislilo se da Mađarima nema spasa.

Nažalost, svega devet sekundi kasnije i Aleksandar Ivović je završio utakmicu zbog trećeg faula, a Harai je ekspresno savladao Miloša Šćepanovića.

Do kraja je oko 4.500 hiljade gledalaca, mahom navijača Mađarske, koji su opet dosađivali jednoličnim povicima „Ija, ija Ungarija”, prisustvovalo pravoj drami.

U tragičara je, srećom, izrastao Deneš Varga - as riječkog Primorja je u dva uzastopna napada pogađao prečku, pa je Crna Gora 37 sekundi prije kraja dobila loptu.

Perović je zatražio tajm-aut, ali posljednji napad nije bio baš najbolje organizovan. Umjesto da na samom isteku bace loptu ka korneru ili autu, „ajkule” su pokušale da iznude isključenje.

Nisu uspjele, lopta je preko čitavog bazena doletjela opet do Deneša Varge, ali je Šćepanović krunisao sjajno izdanje i odbranio pobjedu.

Možda je i vrijeme bilo isteklo, ali Šćepo nije želio ništa da rizikuje i da čeka šta će reći sudije. Odbranio je 11. šut i još jednom bio heroj.

Perovićev tim je tako upisao četvrtu vezanu pobjedu nad Mađarima, koju su na tribinama „Vaterpolo arene” proslavile i rukometašice...

Mađarska - Crna Gora 10:11 (2:2, 3:4, 3:3, 2:2)

London - „Vaterpolo arena”. Gledalaca: 4.500. Sudije: Borelj (Španija), Flejhajv (Australija). Igrač više: Mađarska 12 (6), Crna Gora 12 (7). Peterci: Mađarska 1 (1), Crna Gora 1 (1).

Mađarska: SEČI (četiri odbrane), Nađ (pet odbrana), VARGA, MADARAŠ, De. Varga, KAŠAŠ 1, Hošnjanski 1, KIŠ, Sivoš, Da. Varga 2, BIROŠ 3 (1), Štajnmec 1, HARAI 2.

Crna Gora: Šefik, ŠĆEPANOVIĆ (11 odbrana), BRGULJAN 3, PASKOVIĆ, Petrović, Drašković, Radović 1, M. JANOVIĆ 2 (1), N. Janović, IVOVIĆ 2, ZLOKOVIĆ 1, GOJKOVIĆ 1, Jokić 1.

TOK MEČA

Deneš Varga pogađa prečku u napadu sa igračem više, na 37 sekundi do kraja.

10:11 Harai 2,52 do kraja (igrač više)

Treće isključenje za Ivovića.

9:11 Radović tri minuta i dvije sekunde do kraja (igrač više)

Treće isključenje za Danijela Vargu.

9:10 Biroš 27. (peterac)

Peterac za Mađare i treće isključenje za Jokića u posljednjoj sekundi napada.

8:10 M. Janović 26. (peterac)

8:9 Biroš 24. (igrač više)

7:9 Gojković 24. (igrač više)

7:8 Štajnmec 23. (igrač više)

6:8 Harai 19. (Igrač više)

Treće isključenje za Petrovića.

5:8 Brguljan 18. (igrač više)

5:7 Zloković 17.

5:6 Danijel Varga 16. (kontra)

4:6 Brguljan 15. (igrač više)

4:5 Kašaš 14. (igrač više)

3:5 Ivović 13. (igrač više)

3:4 Jokić 12.

3:3 Danijel Varga 10. (igrač više)

2:3 Ivović 9. (igrač više)

2:2 Biroš 8.

1:2 M. Janović 6.

1:1 Hošnjanski 4. (igrač više)

0:1 Brguljan 4. (igrač više)

Nakon poraza od SAD, vaterpolisti Crne moraju da se vade protiv Mađara.

I trostruki uzastopni olimpijski šampion je u problemima, jer je izgubio od Srbije sa 14:10...

Bonus video: