Zar kombijem da idemo u Istanbul na Olimpijadu?

"Divno je vidjeti naše sportiste u Londonu u posebno kreiranim uniformama. Mi smo sami nabavili dresove sa državnim grbom i crvene kačkete"
89 pregleda 11 komentar(a)
Šahovska reprezentacija, Foto: Cgsah.org
Šahovska reprezentacija, Foto: Cgsah.org
Ažurirano: 30.07.2012. 10:01h

Povodom predstojeće šahovske Olimpijade u Istanbulu, na koju će umjesto avionom putovati kombijem, javnosti su obratili selektor i šahovski reprezentativci.

Saopštenje prenosimo u cjelosti:

“Dok ovih dana cijeli svijet gleda Olimpijske igre u Londonu, muška šahovska reprezentacija Crne Gore, koja se priprema za Olimpijadu u Istanbulu krajem avusta, osjeća se kao siroče. Zaboravljena od svih, prije svega od svog Saveza.

Ogorčeni lošim odnosom prema reprezentaciji mi smo se već oglasili otvorenim pismom prošle godine. U međuvremenu dobili smo i novo rukovodstvo na čelu sa predsjednikom Predragom Drecunom, a odnos prema reprezentaciji je još gori.

Dva mjeseca prije Olimpijade u Istanbulu, saopšteno je da ćemo na put kombijem. To je četiri dana puta, dva dana do Istanbula i dva dana u povratku. To će se sigurno odraziti na naše rezultate. Nakon legendarnog puta fudbalera nikšićkog Čelika za Ukrajinu i mi ćemo izgleda ući u legendu.

A ima dovoljno vremena da se organizuje avionski prevoz. Sredstva ne bi trebalo da budu problem, jer smještaj i ishrana na Olimpijadi su besplatni, a država Crna Gora odvaja godišnje 35 hiljada eura za međunarodni program Šahovskog saveza.

Od tog novca finansira se sve – od amaterskih takmičenja, kancelarije, honorara koordinatora, sudija, do medjunarodnog programa. Ali, najmanje za međunarodni program vrhunskih šahista.

Divno je vidjeti naše sportiste u Londonu u posebno kreiranim uniformama. Mi smo sami nabavili dresove sa državnim grbom i crvene kačkete. Uz stare crvene trenerke da barem malo ličimo na sportiste koji dolaze iz Crne Gore.

Tražili smo razgovor sa novim predsjednikom Drecunom o putovanju za Istanbul i uopšte odnosu prema vrhunskim crnogorskim šahistima i članovima reprezentacije. On je u prvi mah pristao, ali više se ne javlja.

Prepušteni sami sebi, obraćamo se javnosti, Upravi za mlade i sport i Crnogorskom olimpijskom komitetu.

Na šahovskoj Olimpijadi u Istanbulu daćemo sve od sebe, kao i dosad, da Crnu Gore reprezentujemo na najbolji mogući način, od igara do ponašanja.

Ako je potrebno za Istanbul ćemo ići i pješke. Ali, nema potrebe!”, navodi se u saopštenju koje su potpisali selektor Dragan Popadić, te reprezentativci, velemajstori Nikola Đukić, Dragiša Blagojević, Milan Draško, Dragan Kosić i internacionalni majstor Blažo Kalezić.

Bonus video: