Podignuta crnogorska zastava u olimpijskom selu

Osim sportista i članova olimpijske delegacije, ceremoniji su prisustvovali predsjednik Crne Gore Filip Vujanović i premijer Igor Lukšić
65 pregleda 8 komentar(a)
Ažurirano: 28.07.2012. 15:48h

Od specijalnog izvještača "Vijesti"

London - Dan nakon otvaranja, u Olimpijskom selu se zavijorila i crnogorska zastava. Organizatori su na ceremoniji podizanja, koja je počela danas u 11.30 časova po lokalnom vremenu, vezali četiri potpuno različite zemlje - Crnu Goru, Urugvaj, Maltu i egzotični Sao Tome i Principe, ostrvsku državicu iz ekvatorijalnog pojasa Afrike, koju u Londonu predstavlja dvoje sprintera.

Crnu Goru su u „Village plazi”, gdje je dozvoljen boravak i gostiju i novinara, predstavljali rukometašice, Slađana Perunović, Srđan Mrvaljević i Boško Drašković, te članovi stručnih štabova.

Izostali su vaterpolisti, koji su morali na trening, Nikola Šaranović se u to vrijeme zagrijavao za prvi nastup, Danijel Furtula tek danas dolazi u London, dok se Milivoj Dukić vratio u Vejmut, gdje sjutra počinje nastup u klasi laser.

Ceremoniji je prisustvovao državni vrh - predsjednik Filip Vujanović, premijer Igor Lukšić, ambasador Crne Gore u Velikoj Britaniji Ljubiša Stanković, te ministar prosvjete i sporta Slavoljub Stijepović.

Tu je bio i direktor Uprave za mlade i sport Aleksandar Tičić, kao i rektor Univerziteta Donja Gorica Veselin Vukotić, koji je doveo čitavu porodicu.

U ulozi domaćina je, naravno, bio predsjednik COK-a Dušan Simonović.

"Ovo je bio fantastičan osjećaj. Neizmjerno sam srećan što su predsjednik Vujanović, premijer Lukšić, ministar Stijepović i direktor Uprave za sport i mlade Tičić sa nama, što su nam pružili podršku koja će biti jak vjetar u naša jedra. Zahvalan sam svima koji su pomogli da sve ispadne kako treba, uz najljepše želje našim sportistima za, nadam se, prvu olimpijsku medalju u istoriji crnogorskog sporta", istakao je Simonović.

Stijepović je napomenuo da Crna Gora u Londonu nije samo učesnik, već i da želi dobre rezultate.

"Lijepo je biti Crnogorac na najvećoj sportskoj planetarnoj smotri. Vidjeli ste i sami da naša sportska ekspedicija nije samo velika u odnosu na broj stanovnika, mi smo čak i brojniji od većeg broja učesnika Igara. Siguran sam da ćemo se, kao i sada, osjećati ponosnim i na kraju Olimpijskih igara. Nadam se dobrim rezultatima, jer u London nijesmo došli samo da učestvujemo. Naravno, sve učesnike moramo da ostavimo da se u miru spremaju za obaveze, da pruže maksimum i nadam se da će ostvariti što više pobjeda, a svaka pobjeda na OI je vrijedna", rekao je Stijepović.

Kolaković prisustvovao ceremoniji

Podizanju crnogorske zastave prisustvovao je i Igor Kolaković.

Podgorički trener, koji već godinama vodi odbojkaše Srbije, otpratio je kompletnu ceremoniju, nakon koje se pozdravio sa svim crnogorskim zvaničnicima, a onda kratko popričao i sa novinarima.

"Bilo je zadovoljstvo vidjeti prvo ceremoniju, a onda i prijatelje i zvaničnike koji su došli da uveličaju ovako značajan događaj", rekao je Kolaković.

Njegovu ekipu, koja je značajno podmlađena, očekuju naporni ispiti u Londonu.

"Naš cilj je četvrtfinale, jer tada je blizu i borba za medalje. Imamo jako tešku grupu, u kojoj su Brazilci, Rusi, Amerikanci, Njemci i Tunižane. Ako u toj konkurenciji izborimo jedno od prva četiri mjesta, ispunili bismo svoje ciljeve i bilo bi nam lakše da igramo. Imamo tim koji je izuzetno mlad, a prvi put igramo bez velikih zvijezda, što je ispit za nas.

Ta konstatacija se, prije svega, odnosi na Ivana Miljkovića, koji je nedavno okončao reprezentativnu karijeru.

"Ivan je igrao Evropsko prvenstvo i Svjetski kup. Poslije toga se oprostio, ali smo uspjeli da dosta ubjedljivo osvojimo kvalifikacioni turnir u Japanu i dođemo na OI. Pokazali smo da imamo kvalitet i tokom Svjetske lige".

Šta očekujete od Crne Gore?

"U ekipnim sportovima Crna Gora je sigurno jedan od favorita i nadam se da će se sa ovih Igara vratiti sa jednom od medalja. Pretendujem na ekipne sportove, ali mislim da će i džudista Mrvaljević igrati značajnu ulogu ovdje", zaključio je Kolaković.

Galerija

Bonus video: