KNJIŽEVNO VEČE

"Tako se priča" Zorana Raonića: "Sakupljene brojne priče, pjesme i autentične mudrosti"

Raonić piše poeziju, haiku poezijju, prozu, eseje, satiru a bavi se i sakupljanjem narodnih umotvorina
101 pregleda 0 komentar(a)
Promocija knjige "Tako se priča", Foto: Goran Malidžan
Promocija knjige "Tako se priča", Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 04.06.2018. 08:34h

U svečenoj Sali Gimnazije “Tanasije Pejatović” u Pljevljima organizovano je književno veče na kojem je predstavljena knjiga pljevaljskog književnika Zorana Raonića „Tako se priča“.

O knjizi su govorili Isak Kalpačina, Sofija Jelovac i Đina Bajčeta

Direktorica Biblioteke Đina Bajčeta kazala je da je Raonić rođen 1956. godine u Đurđevića Tari izvoru nepresušnog narodnog duha u kome se rađala usmena narodna književnost.

„U takvom ambijentu je nastala i ova knjiga u kojoj je sakupio brojne priče i pjesme, brojne autentične mudrosti i na najprimjereniji način duhovno blago sačuvao od zaborava i učinio dostupnim svima onima koji se služe jezikom na kojem je ono nastalo. Kao da je znao da će nastupiti vrijeme kada će sve vrijednosti duha polako izgubiti cijenu“ rekla je Bajčeta.

Raonić piše poeziju, haiku poezijju, prozu, eseje, satiru a bavi se i sakupljanjem narodnih umotvorina.

„Autor je pjesničkih knjiga “Vilino kolo”, “Dioba vatre”, “Drugi krug vatre”, “Iza brane”, “Oko pjesme”, “Neko doba”. Knjigu haiku pjesme Četiri mjene i Mjesec u krilu, knjigu niz jezik se oklizujući, izbor priča i srodnih proza iz zbornika iz Taranovine. Objavio je i knjigu najkraćih priča “Behar u zmijarniku”, Monografiju Tara i Tarani. Osim ovih knjiga u pripremi je i zbirka Na vrh nosa - nova poezija“, rekla je Bajčeta ističući dda je autor i dobitnik niza regionalnih i svjetskih priznanja.

Izdavač knjige je Biblioteka “Stevan Samardžić” u Pljevljima uz finansijsku pomoć Ministarstva kulture i Opštine Pljevlja.

Recezent knjige je Akademik Ljubomir Zuković, mr Isak Kalpačina i dr Branko Banović. Knjiga je štampana u tiražu d 500 primjeraka.

Preporučujemo za Vas