Mlađan Janović: Niko ne može tek tako da nas iznenadi

"Sigurno je da je najvažniji i najteži meč četvrtfinala i to da li nam dolazi Španija, Grčka, svjetski prvak Italija ili Hrvatska", kaže mlađi od braće Janović
0 komentar(a)
Ažurirano: 26.07.2012. 00:28h

Od specijalnog izvještača "Vijesti"

London - Podgorički aerodrom juče je bio preplavljen ljudima u crvenim majcama, bež bermudama i bijelo-crvenim patikama. Nekoliko stranaca zbunjeno je gledalo ka njima, bilo im je potrebno vrijeme da shvate da su u pitanju crnogorski sportisti koji lete ka vječnoj slavi - nastupu na OI u Londonu.

Neki su uzbuđenje koje donosi učešće na najvećoj svjetskoj smotri sportista osjetili prije četiri godine u Pekingu, Vladimiru Gojkoviću, Predragu Jokiću i Denisu Šefiku ovo je čak treći vezani odlazak na OI, ali su većina debitanti. Nacija, s pravom, najviše očekuje od vaterpolista i rukometašica.

Nikola Janović i drugovi u Pekingu su stigli do polufinala ali ne i do medalje, ali su onda nakon nekoliko sušnih godina zablistali na Evropskom prvenstvu u Ajndhovenu i prigrabili srebro.

Rukometašice, s druge strane, nemaju nijednu medalju ali imaju tim za velika djela - na spisku Dragana Adžića je čak 12 igračica koje su osvojile Ligu šampiona u dresu Budućnosti, dok je Jovanka Radičević sa Đerom igrala finale a Marija Jovanović sa Olkimom polufinale najkvalitetnijeg klupskog takmičenja.

“Crvene” su nadmoćno došle do vize za OI pošto su oduvale Japan i Rumuniju, a onda bez nekoliko igračica savladale i domaćina kvalifikacionog turnira i aktuelnog vicešampiona svijeta Francusku. Možda je London pravo mjesto da zablistaju i odličjem zaokruže godinu iz snova...

Rukometašice će na teren u subotu, kada će se praktično zagrijavati protiv skromnog domaćina. Dan kasnije, puleni selektora vaterpolista Ranka-Čapra Perovića biće na pravom ispitu, rival su Sjedinjene Američke Države, selekcija koja je u Pekingu izgurala do finala.

Nakon toga, "ajkule" igraju sa Mađarskom i Srbijom. Paklen raspored može ili da ih pogura ka lakšem rivalu u četvrtfinalu, ili da im napravi problem.

"Želimo da kroz takmičenje ulazimo u sve bolju formu, od prve utakmice vjerovatno ne zavisi ništa, mada bi bilo dobro da turnir otvorimo pobjedom. Ima mnogo utakmica i prostora da se ispravi bilo kakav kiks. Ipak, toliko smo dobro radili da sumnjam da neko može tek tako da nas iznenadi, bilo na fizičkom, bilo na taktičkom planu", poručuje Mlađan Janović.

Izvanredni strijelac upoređuje situaciju pred ove i prethodne OI i nada se da će Crna Gora u Londonu otići korak dalje.

"U Pekingu smo za dlaku izgubili medalju", prisjeća se mlađi od braće Janović.

"Mora, međutim, da se zna da je tada bila potpuno drugačija situacija, jer smo nakon Malage imali malo vremena da se spremimo za Peking, a prije svega toga su bili Svjetska liga i rješavanje situacije sa klubovima. Sada je bukvalno ljeto posvećeno samo Londonu, sva koncentracija je od početka priprema usmjerena ka OI".

Krug favorita je prilično širok...

"Sedam-osam reprezentacija će od samog početka jurišati na medalju. Ako želimo da ostanemo u trci sa njima, moramo da pobjeđujemo i u grupi i nakon nje. Sigurno je da je najvažniji i najteži meč četvrtfinala i to da li nam dolazi Španija, Grčka, svjetski prvak Italija ili Hrvatska. Nadam se da nam četvrtfinale neće predstavljati problem, a da bismo došli do lakšeg protivnika, moramo dobro da odradimo grupu. Vjerujem da možemo da spojimo mladost i iskustvo i pokažemo kvalitet koji imamo. Ponavljam se, ali stvarno mislim da svaka ekipa koja želi da nas pobijedi mora i te kako da se potrudi".

Selektor Perović je nakon januarskog Prvenstva Evrope u Ajndhovenu više puta istakao da će Crna Gora promijeniti način igre prije OI, i da će biti najspremnija od svih 12 reprezentacija u Londonu. Izgleda da ispunjava misiju.

"Sigurno je da igramo mnogo brže nego ranijih godina. To se vidjelo na pripremnim turnirima, mada to nije mogla da bude prava provjera u takvom intenzitetu treninga. Mislim da ćemo na OI uspjeti da dostignemo vrhunsku formu i vrhunsku taktiku do kojih smo došli tokom ovih priprema. Do sada je bilo velikih padova i skokova, sada moramo da nađemo visok nivo igre i da ga držimo tokom cijelog turnira", zaključio je Mlađan Janović.

Zlato već dobili

Crnogorska ekspedicija doputovala je avionom Montenegro erlajnsa koji je od podgoričkog aerodroma do Getvika letio tačno tri sata. U avionu crnogorske nacionalne avio kompanije bilo je i nekoliko "uljeza", pošto je nekoliko karata prodato strancima.

Crnogorska ekspedicija je prošla kroz tzv. brzu traku kako bi što prije završila pasošku kontrolu, a kada su došli do prtljaga radnici aerodroma svim crnogorskim sportistima dali su simbolično pomagalo - zlatnu medalju koja služi za oslobađanje kolica.

Šaranović vršnjak sa selektorima

Sedam mjeseci je mlađi od selektora vaterpolista Ranka Perovića, a više od godinu stariji od njegovog kolege iz rukometne reprezentacije Dragana Adžića. Sve to, ipak, ne smeta Nikoli Šaranoviću, jer se bavi sportom u kojem njegove godine nijesu mana već prednost.

Najbolji crnogorski strijelac naime, 23. novembra puni 44 godine, a ovo će mu biti drugi nastup na OI. U Pekingu prije četiri godine je podbacio, sada želi da pokaže svoje pravo lice...

"Bilo je puno treme i emocija koje su mi smetale prilikom pucanja u Pekingu. Streljaštvo je specifičan sport, u kojem se sve odvija duboko u čovjeku. Sve emocije, osjećanja i problemi moraju da budu sakriveni, neophodna je puna koncentracija. Nadam se boljem nastupu nego prije četiri godine, niko to ne želi više nego ja. Ukoliko bih bio plasiran negdje u sredini, to bi bio uspjeh, mada je već uspjeh to što učestvujem na OI, što ću opet biti na ceremoniji otvaranja na olimpijskom stadionu", kaže Šaranović, koji će učestvovati u disciplinama 50 metara malokalibarski i deset metara vazdušni pištolj.

Da li vam je neobično što ćete sa 43. godine ponovo biti na OI?

"U streljaštvu se kasno sazrijeva i mnogo dugo traje. Osvajači medalja su u prosjeku mojih godina, a ima puno slučajeva da su neki imali 50, pa i 60 godina kada su uzimali odličje. Eto, svi moji najveći konkurenti imaju između 35 i 45 godina", naglašava Šaranović.

Bonus video: