Crnogorski šampioni spremni za Ameriku

"Meč protiv Francuza pokazao je da nikada u karijeri nijesam bolje udarao desnicom, ali mojom prednjom rukom (lijeva) nijesam bio zadovoljan", rekao je Sjekloća.
52 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 26.07.2012. 10:58h

Spektakularnim nokautom u osmoj rundi glavne borbe u noći bokserskih šampiona u Mediteranskom sportskom centru, Dejan Zlatičanin je odbranio internacionalni pojas lake kategorije u WBC verziji, dok je u meču za rejting njegov stariji kolega Nikola Sjekloća na poene savladao sjajnog Francuza Hadilaha Muhamadija.

Iako boksuje u kategoriji u kojoj su razorni nokauti rijetkost, Zlatičanin je i ovog puta dinamitom u desnoj pesnici uspio da probije fantastičnog Uzbekistanca Bahroma Pajozova, što je bila 16. pobjeda 28-godišnjeg Podgoričanina u profesonalnom ringu, a čak 12. nokautom.

Za razliku od mlađeg kolege sa kojim je nekad dijelio i klupske boje Budućnosti, Sjekloća je došao do 25. pobjede, ali je u karijeri samo sedam puta slavio prekidom.

Nevjerovatni prirodni dar u snazi udarca poput teškaša pomogao je Zlatičaninu da prebrodi i sjajnog rivala ali i nesnosne uslove, u kojem su osvježenje između rundi tražile čak i sudije u ringu, dok je Sjekloći bilo neuporedivo teže jer on svoj kvalitet demonstrira kroz fantastičan ples i neprekidnu promjenu načina napada, koji tempom lomi rivala.

Ovoga puta, Sjekloći je bilo teško ne samo zbog toga što je Muhamadi najbolji francuski supersrednjak, već i zbog visoke temperature koja nije odgovarala njegovom načinu borbe u ringu.

"Bio je težak meč, nevjerovatno dobar protivnik i nisam zadovoljan, što se pogotovo odnosi na posljednje tri runde borbe. Treba da napravim analizu zbog čega je to tako, da li zbog vrućine ili sam malo više bio psihološki opterećen iz razloga što sam boksovao pred svojom publikom u Budvi. Tek, imao sam osjećaj da kada bih pokušavao da uđem u seriju udaraca, osjećao sam kao da mi je u glavi 500 stepeni. Ne znam da li je to zbog priprema koje smo u Sloveniji obavljali na temperaturi između 13 i 15 Celzijusa i kratak rok za klimatizaciju od jednog dana, ali se i Francuz pokazao kao nevjerovatno izdržljiv borac. Nekoliko puta je nakon mojih desnih krošea bio poprilično uzdrman, ali je meni nedostajalo svježine da završim meč", kazao je Sjekloća.

A nakon amaterskih bronzi na prvenstvima svijeta i Evrope, Sjekloća je enormnu klasu i potencijal pokazao i u profesionalnom ringu. U septembru trebalo je da boksuje za titulu prvaka svijeta, ali će 34-godišnji Budvanin morati da sačeka zbog podatka da je Entoni Direl zbog loma ruke pri padu sa motora, ostao bez plasmana na WBC listi.

"Svakako da mi je taj nesrećni slučaj potencijalnog rivala iskomplikovao put ka tituli svjetskog prvaka, pošto ću sada prije meča za titulu svjetskog šampiona morati u novembru da odboksujem još jedan meč za rejting a meč za napad na titulu svjetskog prvaka, trebalo bi da mi se kao prvom izazivaču, zakaže u martu sljedeće godine. Predstoji mi još neko vrijeme rada sa Dejanovim trenerom Slobodanom Anđelićem koji je jedini sa jugoslovenskih prostora u posljednje dvije decenije uspio da napravi šampiona (Dejan Zavec, prim.a).

"Nakon toga u septembru idem u moj novi kamp “Golden boj” Oskara de la Hoje. Taj kamp će me pripremiti za način boksovanja u Americi, ali ja već znam šta moram da otklonim. Meč protiv Francuza pokazao je da nikada u karijeri nijesam bolje udarao desnicom, ali mojom prednjom rukom (lijeva) nijesam bio zadovoljan. I taj nedostatak moraću da otklonim kako bih se domogao titule prvaka svijeta", zaključio je Sjekloća.

I nije samo Sjekloći smetala nesnosna vrućina, pošto se i njegov kolega iz crnogorske profesionalne bokserske asocijacije Zlatičanin žalio da nije bio u stanju da veže serije udaraca. Zlatičanin je poznat kao bokser sa najboljom mogućom fizičkom pripremom i formom, ali ni njemu nije bilo svejedno u ringu.

"I prije meča sam bio zabrinut visokom temperaturom u dvorani, jer sam znao da će u momentima kada moji borci budu u ringu, temperatura biti i za 5-6 stepeni viša. Međutim, obojica su u Sloveniji imali nevjerovatne uslove za rad i sparing partnere i tvrdim da su se kojim slučajem pripremali u uslovima koji postoje u Crnoj Gori, da ne bi na nogama dočekali kraj borbi potiv onako sjajno pripremljenih i kvalitetnih rivala. Na kraju smatram da je jedina šteta što meč nije pomjeren i održan pored zidina Starog grada, jer bi u tom slučaju publika mogla da uživa u pravim borbama", kazao je Slobodan Anđelić.

Galerija

Bonus video: