Let ka medalji

"Svi govore o četvrtfinalu, a ja kažem da prvo moramo da ga obezbijedimo, pa tek onda da pričamo o tome", kaže vaterpolista Vjekoslav Pasković
69 pregleda 14 komentar(a)
Vjekoslav Pasković, Foto: Reuters
Vjekoslav Pasković, Foto: Reuters
Ažurirano: 25.07.2012. 09:32h

Prije četiri godine, ka Pekingu je krenulo 19 crnogorskih sportista. Na Olimpijskim igrama u Londonu biće ih 14 više, a svi sem Milivoja Dukića, koji se već odomaćio u Vejmutu, gdje će se održati takmičenje u jedrenju, te bacača diska Danijela Furtule (stiže 29. jula), danas u 18 časova lete ka slavi čarter letom „Montenegroerlajnsa” sa podgoričkog aerodroma...

Od 19 srećnika koji su prvi put predstavljali Crnu Goru na najvećoj svjetskoj smotri sportista, u London ide njih 11 - džudista Srđan Mrvaljević koji nosi zastavu, strijelac Nikola Šaranović i devet vaterpolista: Draško Brguljan, Vjekoslav Pasković, Mlađan i Nikola Janović, Aleksandar Ivović, Boris Zloković, Vladimir Gojković, Predrag Jokić i Miloš Šćepanović.

Debitanti na najvećoj sceni su „ajkule” Aleksandar Radović, Antonio Petrović i Dragan Drašković, dok su Denisu Šefiku ovo treće OI, ali prve kao Crnogorcu (u Atini nosio kapicu SCG, u Pekingu bio reprezentativac Srbije).

Nova lica u delegaciji su i atletičarka Slađana Perunović, bokser Boško Drašković (bio u Pekingu ali ne kao učesnik već sparing partner Milorada Gajovića) i one koje prave razliku u broju - 14 rukometašica: Marina Vukčević, Radmila Miljanić, Jovanka Radičević, Ana Đokić, Marija Jovanović, Ana Radović, Anđela Bulatović, Sonja Barjaktarović, Maja Savić, Bojana Popović, Suzana Lazović, Katarina Bulatović, Majda Mehmedović i Milena Knežević.

Jedan od aduta iz Pekinga, Vjekoslav Pasković, poručuje da je euforija kod njega i većine saigrača sada znatno manja nego 2008. godine.

"Kad stignemo u London, biće nam potrebno dosta vremena da se smjestimo i naviknemo na sve, tako da nećemo moći da budemo fascinirani svim tim ceremonijama. Znamo šta nas očekuje, kakav je raspored prije i poslije otvaranja, koje samo treba da nam bude dodatni motiv da damo još veći maksimum", kaže jedini Tivćanin u reprezentaciji Crne Gore.

Doduše, „ajkule” nemaju kada ni da razmišljaju o tome, jer imaju paklen raspored - u nedjelju igraju sa SAD, a za utorak i četvrtak su zakazane reprize polufinala i finala Evropskog prvenstva u Ajndhovenu, to jest okršaji sa Mađarskom i Srbijom.

"U nedjelju igramo najvažniju utakmicu, jer ne možemo da se vadimo protiv Mađara i Srba. Amerikanci su najavili da idu na zlato. Nas su izostavili iz užeg izbora i poručuju da će se za medalje boriti Srbija, Mađarska, Hrvatska i oni. Bez obzira na to što te izjave djeluju hrabro, ne smije se zaboraviti su oni i u Peking došli kao autsajderi, a igrali su finale. Vjerujemo da ovog puta neće biti takvog iznenađenja".

Osim te tri selekcije, rivali u grupi su i Rumunija i Velika Britanija. Neophodno je izboriti što bolju poziciju pred četvrtfinale, kako bi se dobio što lakši rival iz grupe u kojoj su Italija, Hrvatska, Španija, Grčka, Australija i Kazahstan.

"Svi govore o četvrtfinalu, a ja kažem da prvo moramo da ga obezbijedimo, pa tek onda da pričamo o tome. Loše bi bilo kad bismo negativno ušli u turnir, jer ne bismo imali vremena da se vratimo nekom laganom pobjedom, zbog čega je jako bitan meč sa Amerikancima. Imali smo dovoljno vremena da se prilagodimo rasporedu, da tempiramo formu i nadam se da ćemo to pokazati", napominje Pasković.

Da li vam više ili manje odgovara što je grupa u kojoj vi igrate znatno jača od one druge?

"Neka bude da sam više za ovu varijantu. U Malagi smo imali tešku grupu, pa smo osvojili zlato, a u Holandiji je bilo isto i uzeli smo srebro".

Je li ovo najveća šansa generacije, možda i posljednja na Olimpijskim igrama? Poznato je da se Vladimir Gojković oprašta, a neki će biti u godinama u Rio de Žaneiru 2016.

"Skoro svi smo zajedno od prvog takmičenja i mislim da je ovo naša najveća šansa do sada. Prvu smo imali u Pekingu, a za ovu neću reći da je posljednja, već prava. U posljednje vrijeme vaterpolo se drma, pojedini vodeći klubovi izostaju iz evropskih takmičenja, što je velika opomena za ubuduće. Upravo iz tog razloga mislim da je ovo velika šansa, jer ko zna šta biti za četiri godine u Riju", istakao je Pasković.

Sreća se zaslužuje, nadam se da ćemo je imati

Vaterpolisti Crne Gore dugo su se spremali za Olimpijske igre, a pokazali su promjenljivu formu - nakon što su osvojili turnir u Kozenci, u Dablinu su popustili, da bi u četvrtak, na otvaranju bazena na Škveru, pregazili Španiju (9:2).

"Španci su igrali sa nama poslije turnira u Budimpešti i izgubili 9:2, baš kao što smo i mi imali pad u Dablinu nakon Kozence. Na stranu sve to, mislim da su pripreme bile više nego uspješne, jer smo odradili sve zadatke koji su bili postavljeni ispred nas. Vjerujem da ćemo da sprovedemo u djelo na Olimpijskim igrama i koncept igre, koji je nametnuo selektor Perović. Kažu da se sreća zaslužuje, vjerujem da ćemo je zaslužiti i da će nas pogledati kada nam bude najpotrebnija", naglasio je Pasković.

Bonus video: