Zlatičanin odbranio titulu

Zlatičanin je večeras u Budvi, prekidom u osmoj rundi, savladao Uzbekistanca Bahira Pajozova
106 pregleda 8 komentar(a)
Dejan Zlatičanin, Foto: Boris Pejović
Dejan Zlatičanin, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 24.07.2012. 22:35h

Crnogorski bokser Dejan Zlatičanin odbranio je titulu internacionalnog prvaka svijeta u verziji WBC, u lakoj kategoriji.

On je večeras u Budvi, prekidom u osmoj rundi, savladao Uzbekistanca Bahira Pajozova

Nevjerica na licu i glasan uzdah Uzbekistanca Bahroma Pajozova već nakon prvog lijevog krošea koji mu je ka licu uputio internacionalni prvak WBC verzije u lakoj kategoriji, Dejan Zlatičanin, pokazao je da izazivač zna od čega mu prijeti najveća opasnost.

Koristeći visinu, brzinu, savršenu tehničku i taktičnu obučenost, Pajozov je uspijevao da izdrži na nogama nevjerovatne napade ljevorukog bombardera. Ipak, u osmoj rundi osilio se da krene naprijed, vezao je tri udarca i izgubio koncentraciju da se otvori na trenutak, a onda je uslijedio - grom!

Kontra u vidu dinamita u lijevoj pesnici 28-godišnjeg Podgoričanina i jednom od najboljih svjetskih sudija Italijanu Gvidu Kavaleriju nije preostalo ništa drugo već da prekine meč bez brojanja Uzbekistancu.

“Naročito sam u osmoj rundi dozvolio rivalu nadu pošto je nakon tri vezana udarca prvi put u toku meča pomislio da ima šansi. Iskoristio sam to njegovo otvaranje i prekidom riješio meč. U četvrtoj rundi mu je zaštitna guma izletjela zbog udarca i tvrdim da je nije namjerno ispustio, jer se Pajozov pokazao kao tehnički i taktički najbolji borac protiv kojeg sam do sad boksovao. I naravno, u potpunosti boksuje u skladu sa nazivom našeg sporta "plemenita vještina", kazao je Zlatičanin, koji je ostvario i 16. pobjedu u profesionalnom ringu, uz nevjerovatnih 12 nokauta za kategoriju u kojoj boksuje.

A svako ko je gledao meč, složio bi se sa odlukom italijanskog sudije, jer je rival Dejana - dinamita Zlatičanina bio bukvalno pretučen.

Već tokom četvrte runde Pajozov je pokazao nevjerovatnu hrabrost, izdržljivost i sportsko viteštvo kada je hladnokrvno ostao u meču i pored dva razorna lijeva krošea koju mu je plasirao Zlatičanin.

U prvoj situaciji Pajozova je, čini se, spasilo to što mu je zaštitna guma ispala iz usti.

“Bilo je jako teško u ringu, nevjerovatna vrućina mi nije dozvoljavala da svom silinom krenem naprijed i da zadajem serije udaraca, jer je bilo gotovo nemoguće disati. Zato sam ušao u mali rizik da primim ta tri udarca u osmoj rundi i da iz kontre dovršim meč. Kao i u svim prethodnim mečevima, u ring sam ušao nevjerovatno pripremljen, ali ovoga puta nijesu postojali humani uslovi za sport”, dodao je Zlatičanin, vlasnik šampionskih pojaseva prvaka Mediterana i internacionalnog prvaka u WBC verziji supersrednje kategorije, te prvi je na listi kandidata za prvaka svijeta.

Koliko je bilo sparno i vruće, čak i bez vazduha u sali Mediterantskog sportskog centra u Budvi, pokazuje i podatak da je između rundi i slavni italijanski arbitar tražio osvježenje.

A u glavnoj uvodnoj borbi viđen je još jedan žestok okršaj u kojem je najbolji crnogorski supersrednjak Nikola Sjekloća, u meču za rejting pobijedio najboljeg francuskog boksera te kategorije Hadilaha Muhamadija jednoglasnom odlukom sudija.

Nikola je dominirao tokom prvih sedam rundi u kojima je makar po dva puta razorno desnicom pogađao izdržljivog Francuza, ali nije uspio da ga obori.

Sjajno pripremljeni Francuz iskoristio je teške uslove u dvorani i podatak da su se naši bokseri spremali na tridesetak stepeni nižoj temperaturi u Sloveniji da iskoristi pad snage našeg boksera, ali nije uspio da značajnije ugrozi Sjekloću osim na startu osme runde.

A osim mečeva naših šampiona, sjajna borba viđena je i u duelu velter kategorije između Bogdana Mitića iz Srbije i Rusa Konstantina Ponomarjova.

Mitić je bio bolji tokom svih deset rundi jer je uspio da pronađe način da preko desne rukavice žestoko udara Rusa.

Zbog nemogućnosti da nađe način da ugrozi boksera Srbije, ruski bokser je čak zaradio i javnu opomenu zbog udaranja glavom, a u finišu meča koristio je i neke rvačke tehnike.

Sudije su uz burno negodovanje objektivne publike dodijelile pobjedu ruskom bokseru.

U prvoj uvodnoj borbi, Rus Murat Jasijev je u kruzer kategoriji prekidom u 2. rundi pobijedio Mađara Petera Hegeša.

Jedan razorni lijevi aperkat povrijedio je Mađaru nos i nije mogao da nastavi da boksuje.

Bonus video: