Tužilaštvo najavljuje žalbu na oslobađajuću presudu za Jovovića

“Treba li da budem zahvalan što su me oslobodili za nešto za šta nijesam kriv”, rekao je Jovović, nakon izricanja presude
87 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 24.07.2012. 13:36h

Nakon trogodišnjeg postupka, Miljan Mugoša osuđen je na uslovnu zatvorsku kaznu od šest mjeseci zbog nanošenja teške tjelesne povrede uredniku “Vijesti” Mihailu Jovoviću u incidentu 5. avgusta 2009. kada je sa ocem Miomirom napao ekipu “Vijesti”.

Jovović je oslobođen optužbe da je u istom događaju nanio laku povredu vozaču gradonačelnika, Draganu Radonjiću kako je optužnicom, koju je zastupao zamjenik osnovnog tužioca Zoran Vučinić tvrdilo tužilaštvo na čelu sa vrhovnim državnim tužiocem Rankom Čarapić.

Iz Tužilaštva su "Vijestima" saopštili da će se žaliti na oslobađajuću presudu za Jovovića.

Obrazlažući oslobađajuću presudu za Jovovića, Rabrenović je pojasnila da je sud utvrdio da nema dokaza da je tjelesno povrijedio Radonjića

To je odgovor Klikovac na pitanja "Vijesti" upućena njoj i Vrhovnom državnom tužiocu Ranki Čarapić:

Da li će se Tužilaštvo žaliti na presudu Osnovnog suda prema kojoj je urednik "Vijesti" Mihailo Jovović oslobođen optužbe da je 5. avgusta 2009. nanio laku tjelesnu povredu vozaču Miomira Mugoše Draganu Radonjiću, kao i na uslovnu osudu koja je izrečena Miljanu Mugoši zbog nanošenja teške tjelesne povrede Mihailu Jovović, u istom događaju?

Ako će se Tužilaštvo žaliti, zbog kojih razloga ćete pisati žalbu Višem sudu u Podgorici?

Sudija Osnovnog suda Nada Rabrenović saopštila je da nije prihvatila odbranu Mugoše da je u noći incidenta postupao u nužnoj odbrani, braneći oca.

Obrazlažući uslovnu kaznu, - koja će se izvršiti ako MIljan Mugoša u periodu od dvije godine počini krivično djelo - ona je rekla da je uzela u obzir olakšavajuće okolnosti za mlađeg Mugošu - da je iskazao žaljenje, priznao djelo, da je otac malodobnog djeteta i da ranije nije osuđivan.

Nema dokaza da je Jovović povrijedio Radonjića

Obrazlažući oslobađajuću presudu za Jovovića, Rabrenović je pojasnila da je sud utvrdio da nema dokaza da je tjelesno povrijedio Radonjića.

Ona je podsjetila na kontradiktorne iskaze Radonjića u istrazi i na glavnom pretresu, a posebno na svjedočenje prilkom kojeg nije “mogao da se sjeti kako ga je Jovović udarao”. Saopštila je i da nalazi vještaka iz Podgorice i Beograda nijesu potvrdili navode optužbe o njegovoj “povredi”.

“Treba li da budem zahvalan što su me oslobodili za nešto za šta nijesam kriv”, rekao je Jovović, nakon izricanja presude, konstatujući da pravda, ipak, nije zadovoljena.

Jovović sa advokatima

Kazao je da je presuda pokazala ko je tri godine lagao, a ko govorio istinu i ocijenio da je to prvi znak da nešto mora da se mijenja. Glavni i odgovorni urednik ”Vijesti” podsjetio je da je, zbog montiranih dokaza, u završnoj riječi podnio krivičnu prijavu protiv više osoba.

„Uključujući i Mugoše, VDT, specijalnog tužioca koja je postupala u prvom, kao i tužioca koji je postupao u drugom dijelu procesa, policajce koji nijesu obavili to što je trebalo da obave, ljekare koji su lagali. Očekujem da država pokrene postupak protiv svih njih, jer pravda nije zadovoljena“, rekao je.

Nije želio da komentariše uslovnu presudu Miljanu Mugoši, upitavši novinare da zamisle šta bi se desilo da je bila obrnuta situacija i da je on bio na mjestu mlađeg Mugoše.

Policijsko - tužilačka hajka počela nekoliko sati nakon incidenta

Policijsko - tužilačka hajka na Jovovića započeta je 6. avgusta, nekoliko sati nakon incidenta, koji je započeo nakon što je fotoreporter “Vijesti” Boris Pejović fotografisao nepropisno parkiran automobil gradonačelnika Podgorice.

Kada je objavljeno da je Jovović, poslije zadobijenih udaraca, hitno upućen na operaciju uha zbog pucanja bubne opne, “operativnim radom” policije i tužilaštva uloga žrtve dodijeljena je vozaču gradonačelnika.

On je, 13 sati nakon incidenta, iz podgoričke policije upućen u Klinički centar da mu se ukaže ljekarska pomoć zbog ”potresa mozga”. Radiolog Milanka Raičević, kojoj je Radonjić bio stari pacijent zbog problema s glavom, uradila je CT snimak i dala dijagnozu da je Radonjiću teško oštećen mozak.

U popodnevnim časovima oglasila se Čarapić, informacijom da će zatražiti istagu i protiv Jovovića. Za glavnog aktera Miomira Mugošu, Čarapić je procijenila da se ponašao tako da treba da prekršajno odgovara i on je osuđen na novčanu kaznu od 400 eura. O pištolju koji je mlađi Mugoša u noći incidenta potegao na Jovovića, policija i tužilaštvo nikada nijesu ni započeli istragu.

Višesatno “profesionalno” prikupljanje podataka nije bilo dovoljno da se održi prva iskonstruisana optužnica o ”teškoj tjelesnoj povredi Radonjiću” jer je nijesu pratili dokazi. Tu optužnicu potpisala je Sanja Jovićević, koja je u međuvremenu izabrana za zamjenicu Višeg tužioca, dok je na čelu Osnovnog tužilaštva bila Đurđina Nina Ivanović aktuelni specijalni tužilac. Vijeće Osnovnog suda, u novembru 2009, vratilo je tu optužnicu na dopunu.

Miljan Mugoša nakon izricanja presude

Nalazi vještaka porušili "dokaze"

Nalazi vještaka Dragane Čukić i Dragoslava Nenezića kao i nalazi beogradskih eksperata porušili su “dokaze” tužilaštva koje su činili CT snimak dr Raičević i izjava Radonjića.

Čarapić je međutim insistirala na “krivici” Jovovića ponovo podigla novu optužnicu, ali za laku tjelesnu povredu.

Uprkos nalazima vještaka, Čarapić je insistirala na “krivici” Jovovića

Tu montiranu optužnicu, koja je juče u odnosu na Jovovića, poništena presudom, prethodno je potvrdilo vijeće Osnovnog suda i proces je nastavljen tako što ga je predsjednik suda Zoran Radović dodijelio sebi, pa je Viši sud uvažio izuzeće jer nije uvažena a “slučajna dodjela” predmeta. Zatim je predmet dodijeljen sudiji Rabrenović.

Ostaje gorak ukus u ustima

Jovovićev advokat Branislav Lutovac kazao je da presuda predstavlja “pogodak u srce pravde” ali da kazna Mugoši nije uobičajena “za ovakva djela”. Sud je, smatra Lutovac, mogao Mugoši da izrekne kaznu od tri mjeseca zatvora, što je, kako tvrdi, uobičajeno u sudskoj praksi.

Njegov kolega Goran Rodić rekao je da je očekivao oslobađajuću presudu za Jovovića, ali i da poslije nje „ostaje gorak ukus“. „Jer ona ne rješava činjenicu da zbog novinarskog izvještavanja o nepropisno parkiranom vozilu, zloupotrebom lokalnog moćnika, može doći do toga da novinari dobijaju šamare, teške tjelesne povrede i da se na njih poteže pištolj, a da se zlupotrebom istog takvog čovjeka aktiviraju institucije sistema koje su tri godine u montiranom procesu držale našeg branjenika“, pojasnio je on.

Advokat Miljana Mugoše, Nebojša Maraš kazao je da je očekivao osuđujuću presudu nakon što je njegov klijent priznao djelo, ali je, tvrdi, nezadovoljan što sud nije uvažio da se radilo o nužnoj odbrani, zbog čega će se žaliti.

Dr Dobričanin: Ljekari nijesu istražni organi. Samo obavljam svoj posao >>>

Galerija

Bonus video: