Kiša i zahlađenje primirili požare na teritoriji Žabljaka

Požari na području opštine Žabljak zahvatili su više mjesta u kanjonu Tare, prostore u NP "Durmitor" počev od Donje Dobrilovine do nadomak Tepaca
81 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 23.07.2012. 14:20h

Zahlađenje i kiša tokom noći između nedjelje i ponedjeljka primirili su požare u Šaranskim i Tepačkim šumama. Ipak i dalje traju pa su vatrogasci i mještani tamošnjih sela i dalje pripravni.

"Svi su u kategoriji niskih zahvaljujući povoljnijoj vremenskoj situaciji. I ne šire se jer je i vjetar oslabio. Mi smo prisutni i pravovremedno ćemo djelovati", kaže komandir vatrogasne jedinice iz Žabljaka Drago Popović.

Požari na području opštine Žabljak zahvatili su više mjesta u kanjonu Tare, prostore u NP "Durmitor" počev od Donje Dobrilovine do nadomak Tepaca. Njihovim širenjem u visočije predjele prešli su u šumske komplekse Uprave za šume i zaprijetili objektima. U rudancima su izgorjela dva pomoćna objekta Ratka Maksimovića.

Spašavanju njegove porodične kuće pomogli su protivpožarni avioni. Vatra je prijetila i dvjema kućama porodica Knežević u tom selu i kući Bojovića u Brajkovači i Damjanovićima i Anđelićima u Gradini.

Vatra se iz kanjona proširila i na Tmora u čijoj je blizini selo Podgora i zaprijetila kućama Božović što su vatrogasci i mještani efikasno spriječili. Više prisutnih u subotu, kada je bilo najkritičnije, tvrdi da su se iz litica kanjona začule dvije veoma jake detonacije što su nam potvrdili u policiji gdje pretpostavljaju da su se aktivirale eksplozivne naprave koje datiraju iz drugog svjetskog rata

Zbog opasnosti po putnike, jer se sa strmina kanjona obrušavaju zapaljena stabla i kamenje, tim dijelom je Nacionalni park "Durmitor" zabranio kretanje čamaca i splavova.

Galerija

Bonus video: