"Tri godine laži da bi se zaštitili moćnik i njegov sin"

Danas je u Osnovnom sudu zaključeno suđenje u postupku zbog napada Miomira Mugoše i njegovog sina Miljana na urednika "Vijesti" Mihaila Jovovića. Presuda u ponedjeljak
443 pregleda 25 komentar(a)
Ažurirano: 19.07.2012. 13:23h

Sudija Osnovnog suda Nada Rabrenović zaključila je suđenje u postupku zbog napada Miomira Mugoše i njegovog sina Miljana na urednika "Vijesti" Mihaila Jovovića.

U završnoj riječi tužilac je zatražio osuđujuću presudu za mlađeg Mugošu koji se tereti za nanošenje teške tjelesne povrede Jovoviću. Osuđujućui presudu pozivajući se na "nedvosmislene dokaze" zatražio je i za Jovovića kojeg tereti da je u noći incidenta 5. avgusta, 2009. nanio laku tjelesnu povredu vozaču starijeg Mugoše Draganu Radonjiću.

Odbrana Jovovića, advokati Branislav Lutovac i Goran Rodić zatražili su da sud donese oslobađajuću presudu za njihovog klijenta kao jedinu i moguću, a po lažnoj optužnici tužilaštva na čelu sa Vrhovnim državnim tužiocem Rankom Čarapić.

Rodić je tužioca podsjetio da krunske dokaze o povređivanju Radonjićeve glave - diktafon i telefon tužilaštvo nikada nije ni pogledalo a ne uvrstilo u spise.

Pored toga prvi i jedini koji je pomenuo telefon i diktafon bio je Jovović. Rodić je ocijenio da je sud prethodno odbio sve dokaze odbrane koji pokazuju da je proces montiran zato što "ne vjeruje da bi sud pristao na drastično kršenje principa pravednosti“.

Cilj je olakšati položaj sina "privilegovanog svjedoka"

On je rekao da njegovom klijentu nije bilo omogućeno fer i pravičan postupak ali ne iz neznanja nego da se što više olakša položaj sina "privilegovanog svjedoka" Miomira Mugoše koji "ni zašta nije kriv".

Advokat Lutovac je istakao da je tužilaštvo od početka bilo impresionirano likom i djelom prvog čovjeka Podgorice za čije je partijske drugove incident bio“nemio događaj“.

"Jedina krivica Jovovića je što je te noći na šamare uzvraćao pitanjima. I ja sada moram da branim jednu notornu činjenicu - da telefon nije bezbol palica“, rekao je Lutovac

"Ovaj optužni akt je pravi biser ironije i dovoljno govori sam za sebe. Jedina krivica Jovovića je što je te noći na šamare uzvraćao pitanjima. I ja sada moram da branim jednu notornu činjenicu - da telefon nije bezbol palica“, rekao je Lutovac i dodao da će presuda pokazati da li pravosuđe i dalje počiva na principima pravdoljubivosti i istine.

Radonjić se pridružuje gonjenju jer se Jovović nije pokajao

Mitar Mugoša, advokat vozača koji je prvom optužnicom bio povrijeđen teško pa drugom lako, u ime svog klijenta je saopštio da se Radonjić pridružuje krivičnom gonjenju, jer "se Jovović nije pokajao tokom postupka i nije priznao batine koje je nanio vozaču".

Branilac Mlađeg Mugoše tražio je od suda oslobađajuću presudu pozivajući se na prekoračenje krajnje nužde a u najgorem slučaju da sud donese uslovnu osudu uzimajući u obzir olakšavajuće okolnosti

Branilac Mlađeg Mugoše tražio je od suda oslobađajuću presudu pozivajući se na prekoračenje krajnje nužde a u najgorem slučaju da sud donese uslovnu osudu uzimajući u obzir olakšavajuće okolnosti. Mlađi Mugoša je rekao da se pridružuje stavu svog advokata i da nema ništa da saopšti.

Urednik „Vijesti“Jovović da duh zakona nalaže da se na osnovu utvrđene istine, od strane državnih institucija, na kraju zakonom utvrđenog postupka podijeli pravda.

"Da se krivci kazne, nevini oslobode, nepravda ispravi, i tako ponovo uspostavi narušeni balans, kako bi društvo nastavilo da funkcioniše po utvrđenim pravilima. Međutim, većini čelnika i službenika policije, tužilaštva i suda, kao i nekolicini ljekara - za njihove plate ide i novac od poreza koji i ja plaćam, to me posebno boli - uopšte nije bio cilj da utvrde istinu. Cijelu istinu i ništa drugo nego istinu o događaju od 5. avgusta uveče prije tri godine u podgoričkom Bulevaru Svetog Petra Cetinjskog. Naprotiv. Cilj im je bio da se istina ne utvrdi, kako bi se izbjegla pravda“, rekao je Jovović.

Štite moćnika i njegovog sina

U tome su se, kaže on, naravno služili lažima, aktivno i pasivno, činjenjem i nečinjenjem.

"Trogodišnja laž u državnim institucijama je pokrenuta činjenicom da je ključni akter tog događaja i glavni krivac lokalni moćnik, zajedno sa sinom. I ta laž ne traje tri godine zbog neznanja državnih službenika već zbog jasne namjere da ona traje kako bi se moćnik i njegov sin zaštitili od pravde. I uspjeli su da za sada zaštite moćnika, koji je zbog toga žrtvovao svog sina.

Naravno da je laž počela od Mugoše, sina i njihovog sluge. Ali koliko god to bilo nemoralno, oni imaju pravo da lažu da bi spašavali svoju kožu", kazao je Jovović, podsjećajući na, kako je dodao, "njihove ključne laži u ovom postupku".

Kako su lagali podgorički šerif, sin i sluga

"Gradonačelnik Miomir Mugoša je lagao da smo moj kolega i ja u žbunju pravili sačekušu da ga napadnemo i ubijemo. Lagao je da nije šamarao mog kolegu i mene. Lagao je da mu je njegov sin viknuo "tata pazi desno". Lagao je da sam htio da ga udarim a on se izmakao. Lagao je da sam udarao njegovog slugu. Lagao je da njegov sin nije repetirao i uperio pištolj na mene. Lagao je da me njegov sin nije udario. To što je poslije lagao po režimskim medijima, ne bi se moglo do kraja vašeg današnjeg radnog vremena nabrojati", navodi Jovović.

Miljan Mugoša na nagovor advokata negirao da je udario Jovovića >>>

Mugošin sin Miljan je, dodaje on, prvo djelimično govorio istinu. Aktivno i pasivno.

"Prvo je pred policijom na licu mjesta rekao da me je udario, a pred policijom i istražnim sudijom nije rekao da sam ja bilo koga udario. Lagao je da njegov tata nije šamarao mog kolegu i mene. Lagao je da je rekao "tata pazi desno". Lagao je da nije repetirao i uperio pištolj na mene. Kasnije je slagao i ovo što je ranije govorio istinu, nakon što su ga otac, policajci, tužioci i bivši tužioci naučiili koje su njegove kockice laži u mozaiku za izbjegavanje pravde. Nakon tri godine, vratio se na početak i pred vama, poštovana sutkinjo, rekao djelimičnu istinu – priznao je da me je udario. To nije uradio zbog istine i pravde, već da bi ublažio neminovnu kaznu. A nastavio je da laže o stvarima koje se tiču mog učešća u događaju".

Kad "sluga Dragan" ne govori istinu

"Sluga Dragan je", dodaje Jovović, "aktivno lagao da smo moj kolega i ja pravili sačekušu gazdi kao i da je bio isključivo i apsolutno zabrinut za gazdinu bezbjednost".

"Lagao je da je gazdin sin rekao gazdi "tata pazi desno". Lagao je da gazdin sin nije repetirao i uperio pištolj na mene. Slagao je da sam ga ja udarao. Aktivno je lagao da ga je boljela glava i da mu se povraćalo. Pasivno je lagao, ćuteći o tome da ga je neko 6. avgusta ogrebao po glavi, kako bi se i ta kockica uklopila u mozaik za izbjegavanje pravde. Pasivno je lagao da se ranije liječio od mozga", kazao je glavni urednik "Vijesti", dodajući da se "uključila i država".

Miljan Mugoša i "sluga Dragan"

Prema njegovim riječima, najmanje pet policajaca, na čelu sa Ivanom Stamatovićem, lagalo je da nijesu čuli kada je on na licu mjesta pred njima i ovom trojicom rekao da je na njega repetiran i uperen pištolj.

"Lagali su, jer da su rekli istinu, bilo bi jasno da nijesu uradili to što im zakon i profesija nalažu, odnosno da taj pištolj nađu tu na licu mjesta. Pasivno su lagali, jer nijesu tražili očevice događaja među prolaznicima i stanarima okolnih zgrada, snimke sa nekoliko okolnih kamera, tragove na licu mjesta i sve drugo što im zakon i profesija nalažu. Strah od gradonačelnika u korumpiranom sistemu je bio jači od profesije i morala. Ili su moćnikovi glasači. Njihovi šefovi Tihomir Gačević i Predrag Ašanin pasivno su lagali jer su za mozaik za izbjegavanje pravde znali, a o tome su ćutali.

Njihov šef Veselin Veljović aktivno je lagao pred poslanicima o ponašanju policije na licu mjesta, i o navodnom pretresu ove trojice nakon što su došli u policijsku stanicu. Svi oni, pasivno su lagali, jer nijesu utvrdili da gradonačelnik ima pištolj bez dozvole, a kad su to Vijesti nedvosmisleno utvrdile i objavile, nijesu reagovali".

Lagali su i ljekari

Slijede, kaže Jovović, ljekari.

"Vladimir Dobričanin, svjesno ili nesvjesno, učestvuje u svemu jer o povredi sluge za koju sam lažno optužen govori iz tri puta i svaki put različito. Pasivno je slagao jer nije rekao da slugi nije dao uput kod radiologa već samo konstatovao da se poslije dvadeset minuta vratio kod njega sa snimkom i dijagnozom, koja se kasnije ispostavila kao lažna.

Milanka Raičević je lagala, prekršivši ljekarsku zakletvu, da sluga ima teško oštećenje mozga. Pasivno je lagala, jer je ćutala da je ranije liječila slugu od mozga, kao i da je dobila telefonski poziv nakon kojeg je prekinula odmor, došla na posao i navodno mu snimila glavu. Aktivno je lagala pred istražnim sudijom, rekavši da nikakav poziv nije dobila".

Tužioci su u mozaik za izbjegavanje pravde i činjenje nepravde uključeni od početka, kazao je Jovović.

"Ranka Čarapić, Đurđina Ivanović i Sanja Jovićević a kasnije i ovaj gospodin ovdje (Zoran Vučinić) ne samo da prihvataju laži ove trojice i policije, i time i sami lažu, već ih pravno oblikuju i montiraju, kako bi se učinila nepravda a krivci abolirali.

Vrhunac je podizanje sramne optužnice protiv mene, zasnovane na lažima Milanke Raičević i ostalih, u trenutku kada u spisima predmeta postoji istina sudskog vještaka da slugi niti je teško oštećen mozak, niti mu je potrešen.

Kada je to propalo, nastavljaju da na skupa i nepotrebna medicinska vještačenja u zemlji i inostranstvu troše pare od poreza građana – među kojima i novac od poreza koji ja plaćam, a to me posebno boli – kako bi našli nešto što bi dodali u zločinački mozaik i pomogli moćniku i njegovom sinu, a meni učinjeli nepravdu. Na kraju su se, kao za slamku, uhvatili ogrebotine koju je neko drugi naknadno napravio slugi, i podigli ovu lažnu optužnicu o kojoj vi treba da odlučite, poštovana sutkinjo.

Svi oni, da ne zaboravim, pasivno su lagali, jer nijesu utvrdili da gradonačelnik ima pištolj bez dozvole, a kad su to Vijesti nedvosmisleno utvrdile i objavile, nijesu reagovali", rekao je Jovović.

Niko od tih ljudi, dodaje on, nije do sada odgovarao za svoje postupke i drastična kršenja zakona i pravila profesije.

"Naprotiv. Milanka Raičević je izabrana u Upravni odbor Kliničkog centra, dobila je decembarsku nagradu od gradonačelnika. Sanja Jovićević je u Višem tužilaštvu, a Đurđina Ivanović je specijalni tužilac. Ali, ja ne gubim nadu da će svi ovi koji su lagali ipak odgovarati za to, a i u želji da i dalje provjeravam da li sistem funkcioniše išta bolje jer je to moj posao, hoću sada da probam i ovo", kazao je Jovović, tražeći od sudije da tužiocu prenese da ovo do sada može smatrati krivičnom prijavom protiv osoba koje je do sada naveo, kao i drugih NN lica za zločinačko udruživanje radi vršenja krivičnih djela protiv pravosuđa.

"Dokazi su u spisima ovog predmeta i u izvođenju dokaza koje ste vi, poštovana sutkinjo, odbili u ovom postupku".

Na jedan morbidan način zahvalan sam sudbini što mi se ovo desilo, jer mi je pomoglo da definitivno iz prve ruke utvrdim kakva je zaista crnogorska policija pod demokratskom kontrolom, kakvi su zaista nezavisno i nepristrasno tužilaštvo i sudovi ove države

Monstruozne se stvari dešavaju u demokratskoj Crnoj Gori

"U svom poslu, sreo sam se sa mnogo ljudi, koji su tvrdili da su u istoj situaciji u kojoj sam ja protekle tri godine. Imao sam često utisak da su neki od tih ljudi poluludi zbog toga što im se dešava, jer su tvrdili da nemaju snage ni načina da se izbore sa korumpiranim moćnicima, policajcima, tužiocima i sudijama, koji im namještaju stvari poput ove koja je namještena meni.

Ostali su im jedino mediji, odnosno javno mnjenje koje bi trebalo da bude važan faktor u kontroli moćnika i vlasti u demokratskoj zemlji, iako to u ovoj nije slučaj. Slušajući te ljude, do prije tri godine, uvijek me je kopkalo da to što oni pričaju možda nije istina ili da bar nije baš sve tako kako pričaju, jer je nemoguće da se takve monstruozne stvari dešavaju. Od petog avgusta 2009. znam da je to itekako moguće u našoj nezavisnoj, demokratskoj, uspravnoj Crnoj Gori, koja samo što nije ušla u Evropsku uniju. Na jedan morbidan način zahvalan sam sudbini što mi se ovo desilo, jer mi je pomoglo da definitivno iz prve ruke utvrdim kakva je zaista crnogorska policija pod demokratskom kontrolom, kakvi su zaista nezavisno i nepristrasno tužilaštvo i sudovi ove države. Istina koju sam utvrdio, puno mi pomaže u mom poslu.

"Poštovana sutkinjo, želim da vam ukažem da ste odbijanjem da se izvedu dokazi koje smo predložili moji branioci i ja propustili priliku da im pokažete da je moguće na crnogorskom sudu dokazati da je država nekome namjestila nepravdu, da je moguće i u takvoj situaciji doći do istine, pune istine i do ničeg drugog nego do istine"

Da nije važno ko je moćan a ko nemoćan, da postoji neko u institucijama ko tako nečemu može da se odupre. Nijeste dopustili da pokušamo da se organizovanje ovih laži koje sam nabrojao razotkrije. To mislim, bez obzira hoćete li vi mene osuditi na osnovu ove lažne optužnice ili ćete me osloboditi, jer ste dopustili da laž traje i da nepravda traje. A hoćete li me osuditi ili ćete me osloboditi, poštovana sutkinjo, uopšte me nije briga", kazao je Jovović.

Galerija

Bonus video: