Šire se požari u NP "Durmitor", vatra prijeti kućama Bojovića

Vatrogasci iz Nikšića i Žabljaka pozicionirali su vozila na makadamskom putu kome se požar primiče i pripremili šmrkove kako bi ga tu presreli
120 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 18.07.2012. 12:44h

Šest požara koji su iz kanjona Tare i šuma kojim gazduje NP "Durmitor" izašli na visočije predjele i zahvatili neke od šumskih kompleksa Uprave za šume traju nesmanjenom žestinom. Pojačan vjetar pogoduje njihovom širenju što branioci nastoje da spriječe.

Komandir Vatrogasne jedinice iz Žabljaka Drago Popović zbog angažovanosti na terenu nije imao vremena da pruži podatke o situaciju na tim prostorima.

Ono što smo uspjeli saznati od drugih lica koja su takođe angažovana jeste da je najkritičnija situacija ispod sela Brajkovača kome se požar veoma blizu primakao. Tamo se požar diže uz kanjon i prijeti kućama porodice Bojović.

U Šaranskim šumama gori i u okolini Rudanaca i Gradine gdje je vatra u utorak zaprijetila kućama Damjanović i Anđelić. Situacija je tamo stabilna i vatra se drži pod kontorolom

Osim ovog požara, u Šaranskim šumama gori i u okolini Rudanaca i Gradine gdje je vatra u utorak zaprijetila kućama Damjanović i Anđelić. Situacija je tamo stabilna i vatra se drži pod kontorolom.

Za razliku od šaranskih šuma gdje su se požari proširili i na krošnje četinara u Tepačkim šumama odnosno prostoru Tmora kod Podgore takođe su tri požara ali u kategoriji niskih.

Korišćenjem vatrogasnih vozila i ručnih sredstava za gašenje, vatrogasci, mještani, policija, radnici Šumske uprave i koncesionara, grčke kompanije "Karapidis" drže ih pod kontrolom uglavnom u liticama kanjona, ali postoji bojazan da se, potpomognut vjetrom, požar proširi i na šumske komplekse izvan kanjona u blizini naselja Podgora.

Intervencije iz vazduha nije bilo do 14 časova iako je takva aktivnost bila najavljena.

Galerija

Bonus video: