Komšija, ne pali tu travu

“Učestali požari na Gorici ne mogu da budu slučajni, a ponavljaju se svaki put kada je jak vjetar”
77 pregleda 16 komentar(a)
Ažurirano: 18.07.2012. 17:16h

Požar na Gorici opomena je za ubuduće, poručivali su juče građani kroz komentare na portalu “Vijesti”. Neki od njih su predložili da brdo što hitnije raščiste i pošume. Neki su predlagali i da se pošumi nekom drugom vrstom drveta, jer boru treba oko 50 godina da izraste.

“Neka se EPCG, kao odgovorna za održavanje kabla koji je izazvao požar i Vlada uključe u nabavku nekoliko hiljada sadnica. Narod će da sadi“, poručio je „Darg“.

Neki su pitali Vladu koliko su helikoptera mogli kupiti od novca koji daju za KAP, a drugi upozoravali da u pojedinim naseljima ne postoje pristupni putevi.

Neki su podijelili i svoja iskustva sa nesavjesnim komšijama: “Prilazim komšiji, koji pali vatru i dodaje još naftu da bolje gori pokošeno rastinje. Kažem mu, čovječe, izgorjeće sve. Neće, neće imam vodu, kaže, a drži neko crijevo. Što ću, zbog komšijskih odnosa, okrenem se i pođem. Malo kasnije sve buknulo, ali se ipak uspjelo ugasiti. Problem je što nema nikave kontrole, ne samo paljenja vatre na otvorenom nego i drugih stvari. Tu se prava država osjeća, a toga nema kod nas”.

Požar podmetnut?

Nekoliko građana čije su kuće bile ugrožene smatra da je požar na Gorici podmetnut. “Svake godine nam se dešavaju požari, tako da mislim da ni ovaj nije slučajan”, sumnja Vladeta Vuković.

Sličnog mišljenja je i njegova komšinica Nada Milošević, koja ni juče nije mogla da dođe sebi. “Učestali požari na Gorici ne mogu da budu slučajni, a ponavljaju se svaki put kada je jak vjetar”.

Interesovanje Podgoričana za požar na Gorici nije jenjavalo ni tokom jučerašnjeg dana, pa su prijatelji i rođaci dolazili kod najugroženijih porodica da razmijene utiske od noći u kojoj su mnogi domovi mogli u času postati zgarišta.

“Gledao sam neko vrijeme požar ispred svog stana u centru grada i to je izgledalo strašno, a bio sam zabrinut i za prijatelje, koji ovdje žive, pa smo došli još sinoć”, kazao je Mladen Miročević.

Njegova supruga prizore sa Gorice neće nikada zaboraviti. “Bilo je jezivo, požar je stigao do samih kuća i ne mogu ni da zamislim kako su se osjećali ljudi čiji su domovi bili ugroženi i mogli da u času nestanu”, priča Dragana Miročević.

Ne daj bože da plane

U blizini brda Gorica, gdje je prije dva dana izbio požar, i dalje se u dvije kamene kuće, neposredno pored stambenog bloka u Zagoriču i pješačkog mosta, nalaze tone municije, a okolo je nepokošena trava.

U slučaju da tamo plane, čitav stambeni blok bi bio sravnjen sa zemljom. Nakon inicijative građana, policija je krajem juna izmjestila i predala na uništavanje 12 tona municije iz tih objekata.

"Tempirana" bomba ispod pješačkog mosta između Zagoriča i Malog brda >>>

Formirana komisija za uklanjanje oružja u Zagoriču >>>

Prema informacijama “Vijesti”, ta skladišta su i dalje puna municije. Uklanjanje "tempirane bombe" iz gusto naseljene zone sredinom maja od direktora policije Božidara Vuksanovića tražio je Savjet za građansku kontrolu policije.

On je tada obavijestio da je namjera da se naoružanje iz tog objekata uništi, kada se za to steknu uslovi i objasnio da su slične aktivnosti počete u prethodnom periodu, u saradnji sa ambasadom SAD i Vojskom.

Galerija

Bonus video: