Trinaestojulska nagrada: U čast stvaralaca i boraca u kulturi

Branko Baletić, kompanija “13. jul Plantaže”, ŽRK “Budućnost” ovogodišnji su lauerati najznačajnijeg državnog priznanja, a Marina Abramović dobitnica Trinaestojulske za životno djelo
187 pregleda 5 komentar(a)
Ažurirano: 12.07.2012. 19:02h

Crna Gora je do sada bila poznata kao zemlja boraca, a “sada smo zemlja boraca u kulturi”, rekao je predsjednik Skupštine Ranko Krivokapić na svečanosti dodjele Trinaestojuslke nagrade, koja je juče održana u Podgorici.

Branko Baletić, kompanija “13. jul Plantaže”, Ženski rukometni klub “Budućnost” ovogodišnji su lauerati najznačajnijeg državnog priznanja, a Marina Abramović dobitnica Trinaestojulske za životno djelo nije prisustvovala uručenju.

"Uvijek se okupimo uoči 13. jula koji slavi stvaranje Crne Gore da mi slavimo stvaraoce u Crnoj Gori. Ovi ognjeni dani govore koliko je uvijek trebalo vatre i žara u srcima stvaratelja Crne Gore da bi ona postojala, vraćala se, trajala i davala primjer i inspiraciju ovim stvaraocima koje danas nagrađujemo i svim laureatima prije njih", rekao je Krivokapić.

Obrazlažući odluku da se nagrada dodijeli “Plantažama”, Koprivica je rekao da ona pronosi slavu Crne Gore u svijetu

Obrazloženje žirija pročitao je prof. dr Dragan Koprivica.

"Kroz profilaciju ovogodišnjih nagrada kao i kroz sofisticirani splet priča o umjetnosti, filmu, sportu i vinu prepoznala se današnja Crna Gora koja traži i sve više pronalazi svoje mjesto u porodici evropskih naroda i preko svojih istaknutih pojedinaca i kolektiva", kazao je Koprivica.

On je, govoreći pojedinačno o svakom od laureata, istakao da “Marina Abramović čije ime u širokim okvirima predstavlja sinonim za današnju kulturnu Crnu Goru, prolazi i poznati kreativni put ličnosti često poznatija na svjetskim destinacijama nego u svom matičnom okruženju”.

TV Vijesti, Tatjana Debeljević

"Branko Baletić je naš najveći savremeni filmski reditelj. Sa Živkom Nikolićem predstavlja veliki dvojac i primjer za naše mlade seneaste koji će sljedećih decenija težiti se makar malo primaknu dvojici najvećih reditelja crnogorske kinematografije. Ne slučajno pominjući Baletića , pominjemo i Živka, jer i sam Baletić kao stvaralac i humanista govoreći o filmskoj umjetnosti, crnogorskoj kinematografiji nikada ne propušta da pomene svog velikog kolegu i prijatelja...", rekao je Koprivica.

On je kazao da se reditelj filmom “Lokalni vampir” sa “sjetnim humorom oprašta i od jedne Crne Gore koja polako ostaje za nama otvarajući vrata jednoj novoj zemlji prema kapiji evropskih naroda”.

Obrazlažući odluku da se nagrada dodijeli “Plantažama”, Koprivica je rekao da ona pronosi slavu Crne Gore u svijetu “koja potvrđuje da je u vinu prava istina a u Crnoj Gori pravo vino”.

"Kolektiv Rukometnog kluba “Budućnost” potvrđuje trend u svjetskom sportu da zaista nastupa vijek žena u kojem one staju rame uz rame sa svojim kolegama ali postižu i veće rezultate", kazao je Koprivica.

Izvršna direktorica kompanije “13. jul Plantaže” Verica Maraš je u svom obraćanju kazala da je Odbor direktora kompanije donio odluku da novčani dio nagrade donira Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju i Srednjoj mješovitoj školi “Bećo Bašić” u Plavu.

Vječne julske vatre

U ime dobitnika Trinaestojulske nagrade, govorio je reditelj Baletić.

"U hiljadugodišnjoj istoriji ova država je mijenjala oblik ili ime, ali je uvijek postojao 13. jul zato je i pretekla. Mi pamtimo samo neke... berlinski 13. jul i onaj slavni u našoj istoriji zabilježen pod brojem 1941. te kolašinski jul. Naši su preci kad god je država bila u opasnosti tiho sa sabljom ili puškom u ruci uz punu rodnu ravnopravnost odlazili u šumu i još su tamo, jer 13. jul nije samo puki datum, već spoznaja o postojanju, to je zapravo samopoštovanje koje nas nagoni na akciju i na promjene. A bilo je mokrih i tamnih godina u našoj prošlosti, ali julske vatre nikada nijesu ugasle", kazao je Baletić.

Galerija

Bonus video: