Đurović bez finala na juniorskom Svjetskom prvenstvu

Iako je kuglu težine šest kilograma u prvoj seriji kvalifikacija bacio više nego ikada prije (17,27 metara), to je Đuroviću bilo dovoljno tek za 19. mjesto, pretposljednje u grupi A.
0 komentar(a)
Ažurirano: 11.07.2012. 17:25h

Na Evropskom seniorskom prvenstvu u Helsinkiju crnogorska atletika je ostala bez finala, a ni u juniorskoj konkurenciji stanje nije bolje.

Pokazalo je to Svjetsko juniorsko prvenstvo u Madridu, na kojem je naš jedini predstavnik, bacač kugle Tomaš Đurović bio daleko od plasmana u finale.

Iako je kuglu težine šest kilograma u prvoj seriji današnjih kvalifikacija bacio više nego ikada prije (17,27 metara), to je Đuroviću bilo dovoljno tek za 19. mjesto, pretposljednje u grupi A. U toj grupi pobijedio je Australijanac Demijen Birkihejd (20,01), dok je drugo mjesto uz nacionalni juniorski rekoprd zaslužio Bosanac Mesud Pezer (19,96).

Đurović je na kraju zauzeo 32. mjesto u konkurenciji 40 takmičara.

"Tomaš je opravdao očekivanja, s obzirom da je i iduće godine junior. U ovako jakoj konkurenciji nije mogao više, pošto se u kvalifikacima bacaju tri hica. Nastupiti na Svjetskom prvenstvu sa ispunjenom normom uspjeh je za svakog sportistu i zemlju", rekao je selektor Osman Erović.

Svi bacači su ostali u sjenci najvećeg talenta svjetske atletike, Novozelanđanina Džeksona Jacko Gila, koji je u grupi B u Madridu postavio novi rekord svjetskih juniorskih prvenstava, 21,50 metara.

Gil je deset mjeseci mlađi od Đurovića, a najmlađi je pobjednik u istoriji juniorskih svjetskih prvenstava, pošto je 2010. godine u Monktonu slavio sa 15 godina i 213 dana ( 20,76).

Prethodni rekord držao je svjetski rekorder u sprintu, Jamajčanin Usein Bolt koji do juniorskog zlata na 200 metara 2002. godine došao sa 15 godina i 332 dana.

U Monktonu je do zlata došla i naša Marija Vuković u skoku uvis, rezultatom od 191 centimetar, koji je i dvije godine poslije njen najbolji skok.

Bonus video: