Planinar iz Irske teško povrijeđen na Durmitoru

Moris je boravio na Durmitoru sa grupom planinara u aranžmanu turističke agencije “Black mountain”
117 pregleda 0 komentar(a)
Mike Moris, Foto: GSS
Mike Moris, Foto: GSS
Ažurirano: 03.07.2012. 07:51h

Irski državljanin Mike Moris (63) juče je, prilikom uspona na durmitorski vrh Bobotov kuk, pao i zadobio prelom vratne i torakalne kičme, prelom kosti baze lobanje i Iica.

Iz Kliničkog centra Crne Gore “Vijestima” je sinoć rečeno da je Moris primljen u Urgentni centar zbog povreda zadobijenih pri padu sa 25 metara visine i da je zadržan na dalje bolničko liječenje.

Njega je sinoć operisao medicinski tim otorinolaringologa i neurohirurga. Doktor Vladimir Pavićević, prije operacije, kazao je da je Morisovo stanje stabilno, da nije padao u komu i da je svjestan.

Sekretar Gorske službe spasavanja Velimir Vuković objasnio je da je Moris boravio na Durmitoru sa grupom planinara u aranžmanu turističke agencije “Black mountain”.

“Prilikom uspona na Bobotov kuk, kod Danilove ploče okliznuo se i pao. Pripadnici Gorske službe spasavanja Crne Gore i Aviohelikopterske jedinice MUP-a izveli su akciju spasavanja irskog planinara, koja je trajala oko dva sata. Nakon ukazane prve pomoći, Mike Moris je transportovan u KC CG na dalju obradu”, kazao je Vuković.

On je rekao da su u akciji učestvovala tri člana GSSCG i tri člana Aviohelikopterske jedinice MUP-a i apelovao na turističke vodiče i agencije da više pažnje obrate na bezbjednost u planini, kako bi se izbjegle ovakve situacije.

Bonus video: