86 zatvorenika tvrdi da nema torture u ZIKS-u, ipak i dalje odbijaju hranu

Zatvorenici poluotvorenog dijela Zatvora za kratke kazne, tvrde da nemaju nikakav problem sa službenicima Sektora za obezbjeđenje
316 pregleda 2 komentar(a)
ZIKS, Spuž, Foto: Zoran Đurić
ZIKS, Spuž, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 02.07.2012. 12:56h

Štrajk glađu u spuškom Zatvoru za kratke kazne nastavlja se i dalje. Osuđenici su se prije par dana u tom dijelu ZIKS-a isjekli žiletima zbog navodnog nepravednog odnosa službenika prema njima. Jedan od osuđenika na početku štrajka rekao je "Vijestima" da su se njih trojica isjekli "kako bi pokazali da su službenici nepravedni, bahati" i da se "iživljavaju nad njima", kao i da su ih nepravedno disciplinski kaznili.

Osuđenici koji su se samopovrijedili u zatvorenom su dijelu zatvora, a od njihove izjave date “Vijestima” da ih službenici maltretiraju juče se ogradilo 86 osuđenika poluotvorenog dijela Zatvora za kratke kazne, koji tvrde da nemaju nikakav problem sa službenicima Sektora za obezbjeđenje.

"Mi smo u gornjem dijelu zatvora i ne možemo znati što se dešava u zatvorenom dijelu, ali nad nama nije bilo torture i ograđujemo se od pisanja. Da li je bilo torture nad njima može se utvrditi pregledom snimka sa nadzorne kamere, ipak bez obzira na to, svi i dalje štrajkujemo glađu, odbijamo hranu, šetnje i posjete", kazao je jedan od osuđenika iz poluotvorenog dijela zatvora.

Mi smo u gornjem dijelu zatvora i ne možemo znati što se dešava u zatvorenom dijelu, ali nad nama nije bilo torture i ograđujemo se od pisanja

"Dostavili su pismo koje je potpisalo njih 86 i u kome su iznijeli pozitivno mišljenje o odnosu službenika prema njima. Nastavili su sa odbijanjem zatvorske hrane, ali su juče imali posjete, tokom kojih je po redovnoj proceduri sve prošlo. Omogućena je posjeta i Milanu Bigoviću, koji je disciplinski kažnjen", kazao je sagovornik "Vijesti" iz uprave ZIKS-a.

Trojica osuđenika spuškog zatvora za kratke kazne, Ivica Mihajlović, Bišo Lekić i Milan Bigović, isjekli su se u petak žiletima nakon što su im izrečene disciplinske mjere, zbog prekršaja za koji oni tvrde da ga nisu počinili.

Direktor Urgentnog centra dr Vladimir Dobričanin tada je "Vijestima" kazao da samo Mihajlović ima posjekotinu, a ostali ogrebotine.

Bonus video: