150 zatvorenika odbija hranu, od sjutra neće piti ni vodu

Zatvorenici tvrde da im službenici obezbjeđenja prijete kako će nakon štrajka rješvati problem "kako oni znaju"
112 pregleda 7 komentar(a)
ZIKS, Foto: Savo Prelević
ZIKS, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 01.07.2012. 12:43h

Štrajk glađu u spuškom zatvoru za kratke kazne nastavljen je i juče tvrde zatvorenici sa kojima su "Vijesti" bile u kontaktu.

Oni su kazali da je oko 150 zatvorenika, nakon neuspjelih pregovora sa upravom ZIKS-a, nastavilo da odbija hranu i da će, ako se u ponedjeljak ne ispune njihovi zahtjevi, radikalizovati štrajk i odbijati i vodu.

"Sinoć su direktor zatvora Miljan Perović, njegov savjetnik Milan Tomić i načelnik zatvora za kratke kazne Jovan Zečević dolazili da pregovaraju sa nama. Tražili su da se štrajk zamrzne do ponedjeljka, kada će navodno riješiti problem, ali nismo pristali. Mi tražimo jedino da se poštuju naša elemnentama ljudska prava, da se prekine sa praksom rada koji ide na ruku službenicima i da se ispravi nepravda. Šest zatvorenika je disciplinski kažnjeno, a kriva su samo dvojica. Ostali su kažnjeni disciplinski bez ijednogjosnova. Apelujemo na ombdusmana Šućka Bakovića da dođe i utvrdi činjenično stanje običnim pregledom snimka sa video-nadzora", kazali su zatvorenici.

Oni tvrde da im službenici obezbjeđenja prijete kako će nakon štrajka rješvati problem "kako oni znaju".

"Mi ne tražimo da ga rješavaju kako znaju, već isključivo po zakonu", akzali su osuđenici

"Mi ne tražimo da ga rješavaju kako znaju, već isključivo po zakonu", kazali su osuđenici.

Trojica osuđenika zatvora za kratke kazne. Ivica Mihajlović, Bišo Lekić i Milan Bigović isjekli su se prekujče žiletima i otpočeli štrajk glađu.

Oni su se, navodno, povrijedili da bi pokazali da su službenici nepravedni, bahati i da se iživljavaju nad zatvorenicima.

Bonus video: