Digitalna crnogorska bibliografija

Digitalna crnogorska bibliografija od 1494. do 1994. biće dostupna na portalu cnbdigitalnabibliografija.me, a uskoro će se pojaviti i u DVD formatu
121 pregleda 0 komentar(a)
knjiga, udžbenik, biblioteka, Foto: Shutterstock.com
knjiga, udžbenik, biblioteka, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 29.06.2012. 15:02h

Nacionalna biblioteka Crne Gore “Đurđe Crnojević“ realizovala je projekat Digitalna crnogorska bibliografija od 1494. do 1994. godine, koji je predstavljen u Svečanoj sali cetinjske biblioteke.

Zahvaljujući projektu digitalizovane su sve do sada objavljene sveske Crnogorske bibliografije - 32 sveske, u okviru četiri toma enciklopedijskog formata. U njima je popisano 229.611 bibliografskih jedinica, koje se odnose na inkunabule, paleotipe, knjige, serijske publikacije i priloge iz periodike.

Digitalna crnogorska bibliografija od 1494. do 1994. biće dostupna na portalu cnbdigitalnabibliografija.me, a uskoro će se pojaviti i u DVD formatu, što omogućava jednostavnije korišćenje i lakši pristup obimnoj količini bibliografskih informacija.

Direktorica NBCG Jelana Đurović, prilikom prezentacije projekta, zahvalila se idejnim tvorcima i realizatorima Crnogorske bibliografije

Nacionalna bibliografija Crne Gore obuhvata veliki vremenski period od pola milenijuma: od prve štampane ćirilične knjige u ovom dijelu Evrope, Oktoiha prvoglasnika iz Crnojevića štamparije, to jest od 1494. godine do 1994. godine.

Stručan i strpljiv rad

Direktorica NBCG Jelana Đurović, prilikom prezentacije projekta, zahvalila se idejnim tvorcima i realizatorima Crnogorske bibliografije, dr Dušanu Martinoviću i dr Miroslavu Luketiću, svim članovima Savjeta i redakcije Projekta, kao i, kako je rekla, vrijednim i posvećenim bibliografima koji su svojim izuzetno stručnim i strpljivim radom stvorili ovo veliko djelo.

Autori projekta Digitalna crnogorska bibliografija su Jelena Đurović, Milorad Mijović, rukovodilac Bibliografskog odjeljenja NBCG, Vjenceslava Ševaljević, rukovodilac Odjeljenja za razvoj NBCG, Andrija Domazetović, koordinator digitalizacije i Nenad Jeremić, spoljnji saradnik, inženjer informatike. Realizaciju projekta finansiralo je Ministarstvo kulture.

Bonus video: