Iton novi svjetski rekorder u desetoboju

Iton, koji je u Oregonu pobijedio u sedam od deset disciplina, biće glavni kandidat za zlatnu medalju na Olimpijskim igrama u Londonu
0 komentar(a)
Ešton Iton, Foto: Abcnews.go.com
Ešton Iton, Foto: Abcnews.go.com
Ažurirano: 24.06.2012. 11:51h

Američki atletičar Ešton Iton novi je svjetski rekorder u desetoboju, objavljeno je na zvaničnoj stranici Svjetske atletske federacije (IAAF).

Dvadesetčetvorogodišnjak je na takmičenju u u Oregonu sakupio 9.039 bodova, čime je nadmašio dosadašnji rekord Čeha Romana Šebrlea za 13 bodova.

Taj rekord je bio postavljen još 27. maja 2001. godine u Austriji.

Takođe, Iton je oborio i američki rekord, koji je do sada držao Den O'Brajen od 8.891 poen, a postavljen je prije dvadeset godina.

“Ovo je zaista ludo, želio sam da to bude poseban događaj, jer je ovo moj dom, država, grad, ovdje je moj univerzitet. Od starta je bilo dobro i više sam neko zadovoljan”, rekao je Iton.

Iton, koji je u Oregonu pobijedio u sedam od deset disciplina, biće glavni kandidat za zlatnu medalju na Olimpijskim igrama u Londonu.

Glavni konkurent neće mu biti čuveni desetobojac Brajan Klej, koji je nije ušao u nacionalni tim, već Trej Hardi, koji je u Oregonu osvojio 656 bodova manje od njega.

“Što se tiče takmičenja u Londonu, neće biti nekih posebnih priprema”, objasnio je Amerikanac.

Bonus video: