Mauricio di Fulvio u Budvi: Put kroz istoriju muzike 20. vijeka

Upitan da li postoje danas zvijezde u muzičkoj umjetnosti, imajući u vidu da je on upravo jedna od njih, on je rekao da sebe ne računa zvijezdom
55 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 21.06.2012. 15:01h

Fenomenalnim nastupom, na terasi ispod starogradske Citadele, poznati italijanski gitarista i kompozitor Mauricio di Fulvio potvrdio je i budvanskoj publici da je jedan od najoriginalnijih i najznačajnijih gitarista današnjice.

Mauricio je nastupio na koncertu pod nazivom “On the way to wonderland” koji je Turistička organizacije Budve organizovala u saradnji sa Grad teatrom Budva i agencijom “Copyright“. Nastupio je sa svojim triom, koga čine i Ivano Sabatini, ekspert bas gitare, i Đakomo Parone na bubnjevima.

Publika je imala prilike da kroz koncertni program uživa u interpretaciji koja kombinuje momente u kojima dominira formalnost evropske kulture sa momentima latino-američkog i afričkog prizvuka.

"Pratimo širok muzički reperotoar, najviše ispunjen džezom. Svaka melodija je bila obogaćena svojim posebnim aranžmanom", rekao je Di Fulvio.

Put kroz istoriju muzike

Čovjek koji u svojoj muzici spaja nespojivo, od roka, latinskog i crnačkog džeza, Mauricio je svojim nastupom budvansku publiku proveo kroz istoriju muzike 20. vijeka.

"Njegovo ime postaje sve veće“, rekao je gitarista Darko Nikčević

"Sve je adaptirano, prema našem stilu muziciranja, što su mogli osjetiti i oni koji su večeras bili u Budvi“, rekao je gitarista.

Upitan da li postoje danas zvijezde u muzičkoj umjetnosti, imajući u vidu da je on upravo jedna od njih, on je rekao da sebe ne računa zvijezdom i da ima dosta gitarista koji su bolji od njega.

„Svi su na svoj način različtiti, teško je to uporediti“, rekao je Di Fulvio. On je rekao i da je u Budvu došao prema preporuci crnogorskog gitariste Darka Nikčevića.

Nikčević, koji je sa svojim kolegom Srđanom Bulatovićem bio u publici, kazao je nakon nastupa da je Di Fulvio jedan od najznačajnijih gitarista Evrope.

"On je čovjek koji piše svoju muziku i u svijetu je veliko ime. Meni je bilo zadovoljstvo slušati ga opet. Njegovo ime postaje sve veće“, kazao je Nikčević.

Izlaz iz postratnog

Likovni program ovogodišnjeg festivala „Grad teatar“ otvoren je u crkvi Santa Maria in punta izložbom slika Izeta Alečkovića, jednog od najpoznatijih bosansko-hercegovačkih autora.

"Nastalo je pročišćavanje, vedrina, boje i kolorit, to se vidi na ovim slikama"

"Ovo mi je prvi put da izlažem u Budvi. O ovom gradu toliko znam, toliko prijatelja imam, a prvi put sam sada došao. I posebna mi je čast što sam upravo na ovom Festivalu. Predstavljam svoj ciklus koji radim posljednje dvije godine.

Prije toga sam imao postratnu fazu koja je bila dosta tamna, morbidna, psihološki frustrirana. I to slikarstvo je tako bilo. Nastalo je pročišćavanje, vedrina, boje i kolorit, to se vidi na ovim slikama. Polako se oslobađam postratnog perioda. Nažalost, to kod mene ide sporo, da sam mlađi, možda bi to bilo brže.

U svakom slučaju, rukopis, jezik i likovna gesta je ostala ista“, kazao je Alečković.

Galerija

Bonus video: