Tropske temperature pune ordinacije

Građani olako shvataju preporuke ljekara, jer je proteklih dana u ambulantama više pacijenata sa osjećajem malaksalosti, glavobolje, vrtoglavice, ubrzanog rada srca...
2 komentar(a)
Ažurirano: 19.06.2012. 07:09h

Veći broj pacijenata sa simptomima opšte malaksalosti, glavobolje i povećanog krvnog pritiska, proteklih dana obratio se ljekarima, nakon prvih tropskih vrućina.

U Službi hitne pomoći proteklih dana povećan je broj pregleda, a najviše je pacijenata sa hroničnim oboljenjima.

"Tokom protekla 24 sata obavljeno je 216 pregleda i 27 kućnih posjeta, dok je 47 pacijenata upućeno u Urgentni centar. Oko 40 odsto pregledanih pacijenata bili su hronični bolesnici sa povišenim krvnim pritiskom, najčešće stariji ljudi i asmatičari” saopštili su iz Zavoda.

Ljekari Zavoda za hitnu pomoć i podgoričkog Doma zdravlja savjetuju građanima da ograniče, ili ako mogu izbjegavaju fizičku aktivnost u najtoplijem dijelu dana.

Visoke temperature, kako je dodala, posebno utiču na zdravlje starijih osoba i hroničnih bolesnika, koji pate od srčanih, disajnih i koštanih oboljenja

Visoke temperature, kako je dodala, posebno utiču na zdravlje starijih osoba i hroničnih bolesnika, koji pate od srčanih, disajnih i koštanih oboljenja.

Ona je istakla da se zbog toga moraju posebno pridržavati savjeta ljekara i redovno uzimati terapiju.

“Pri velikim vrućinama, poput ovih koji su nekoliko posljednjih dana prisutne u gradu, građani bi trebalo da izbjegavaju izlaganje suncu u periodu od 10 do 16 sati, piju što više tečnosti, najmanje dva litra dnevno, jedu svježe voće i povrće i lako varljivu hranu u manjim, a češćim obrocima. Da bi se zaštitili od jakih sunčevih zraka preporučljivi su šeširi sa širokim obodom, tanka i lagana pamučna odjeća svijetlih boja”, savjetuje Dobrović-Milošević.

Prema najavama meteorologa, izuzetno toplo vrijeme potrajaće do kraja nedjelje.

Visoke dnevne temperature, do 36 stepeni, mogu se očekivati u svim djelovima Crne Gore, dok će u Podgorici živa u termometru dostići i 38 stepeni.

Predstojeći period biće praćen visokim UV indeksom, upozoravaju meteorolozi.

Spas je u vodi

Dr Dobrović-Milošević naglašava da je u vrelim danima “spas u vodi”.

Ističe da bi trebalo piti barem dva litra vode dnevno, a izbjegavati gazirana pića i naročito alkohol.

Ona je sugerisala da građanima da se sklone sa sunca, ako osjete simptome toplotnog udara - nesvjesticu i malaksalost.

U tim slučajevima, preporučuje boravak u hladnijim i mračnijim prostorijama i rashlađivanje organzma tuširanjem, ili hladnim oblogama, uz unošenje što više tečnosti, prvenstveno vode.

Galerija

Bonus video: