Ivanović: Treba li da sam tužan što sam preživio?

Pet godina od napada na direktora "Vijesti", Željka Ivanovića, Tužilaštvo i policija nijesu ni pokušali da pronađu batinaše i nalogodavce
195 pregleda 12 komentar(a)
Ažurirano: 16.06.2012. 11:14h

Blizu pet godina od brutalnog napada na direktora “Vijesti” Željka Ivanovića, policija i tužilaštvo nijesu ni pokušali da pronađu prave napadače i njihove nalogodavce.

Od obećanja policije, u prvim danima istrage nakon napada 1.septembra 2007, kako će u saradnji sa kolegama iz BIH-a “pronaći i procesuirati” osobu koju je indentifikovala kao Miki, nije bilo ništa, a slučaj je za policiju “zaključen” donošenjem presude dvojici mladića, podmetnutih dobrovoljaca u maju 2008.

Direktor "Vijesti" napadnut je kada je izašao iz restorana "Ribnica",gdje je kolektiv proslavljao deceniju osnivanja lista.

Nakon što je napustio restoran, dvojica mladića napala su palicama Ivanovića, dok je treći, koji je imao fantomku na glavi, nadgledao “radove”. Za to vrijeme, svu trojicu čekao je vozač u “golf”-u, što je registrovala kamera na obližnjoj Osnovnoj školi “Savo Pejanović”.

Tadašnji premijer Milo Đukanović je 6. septembra 2007. tužio Ivanovića zbog povrede časti i ugleda jer je Ivanović rekao da je napad na njega čestitka Đukanovića za 10-godišnjicu izlaženja “Vijesti”. Nekoliko dana kasnije, 14. septembra, policija je u Nikšiću uhapsila dobrovoljce Radomana Petrušića i Mitra Blagojevića, koji su u maju 2008. presudom Osnovnog suda osuđeni na po četiri godine zbog nasilničkog ponašanja i nanošenja teške tjelesne povrede Ivanoviću.

Viši sud je tu presudu preninačio na po godinu zatvora, s obrazloženjem da prvostepeni nije dovoljno cijenio okolnost da su optuženi “priznali djelo”. To što su Petrušić i Blagojević priznali da su krivi, bio je krunski dokaz za policiju, tužilaštvo i sud.

„Predmet za koji ste pokazali interesovanje, u vezi sa napadom na direktora 'Daily Press'-a Željka Ivanovića, okončan je pravosnažnom sudskom presudom Osnovnog suda u Podgorici 16. maja 2008“, odgovor je policije na pitanja „Vijesti“ šta su konkretno uradili da otkriju prave napadače na Ivanovića, s obzirom da osuđeni za taj napad prema izjavama koje su dali svjedoci ali i oštećeni, po konstituciji, ne odgovaraju pravim napadačima.

Izostao je odgovor koja operativna saznanja, informacije i činjenice je policija prikupila o još dvojici napadača, koje nijesu indentifikovali, da li su pronašli i procesuirali “Mikija” i koliko puta im je tužilaštvo naložilo da provjere izjave Ivanovića i očevidaca - da Petrušić i Blagojević nijesu pravi napadači.

"Sa nama je bio i Miki iz Sarajeva, koji je bio drug Blagojevića. Obojicu sam upoznao na moru. Miki je rekao da neće nikoga da bije, ali da će nas odvesti do Podgorice i vratiti do Nikšića", rekao je Petrušić tokom sudskog postupka.

Ivanovićev advokat Milan Đukić nedavno je zatražio od vrhovnog državnog tužioca Ranke Čarapić da konačno istraži i saopšti šta su do sada uradili da rasvijetle taj slučaj, koji je zbog nepostupanja tužilaštva, okončan bez pravih napadača i njihovih nalogodavaca. “Vijesti” nijesu dobile odgovore od vrhovnog državnog tužioca Ranke Čarapić da li je provjeravala izjave sa suđenja da su mladići podmetnuti.

Ivanović smatra da i ovaj slučaj, na žalost, pokazuje nivo profesionalizma i dostignutih reformi u MUP-u i Upravi policije.

"U nedostatku volje ili snage da udari na organizavni kriminal za koji i sam zna da stoji iza svih napada na poslenike javne riječi, direktor Uprave policije i njegov ministar, a mogao bih dodati i premijera (Igor) Lukšića, se kriju iza formalno-pravnih začkoljica. Zato kažu, narodni Sud je kaznio dvojicu napadača, pa iako svi znamo da je proces bio montiran i da navodni napadače nemaju bilo kakve veze sa tim nasiljem, to im dođe kao dobar zaklon da se ne miješaju u svoj posao. I da ne dirnu u osinjak, što bi ih možda dovelo i do razrješenja nekih od ubistava za koje je direktor policije pompezno najavio tim od 40 vrhunskih profesionalaca", smatra Ivanović.

Dok je policija, prije četiri godine, “tragala” za Mikijem, Ivanović je dobio poziv za novi proces, ali ne za suočavanje sa pravim batinašima već po tužbi Mila Đukanovića zbog povrede časti i ugleda

To što su "krivici" priznali pred sudom bilo je dovoljno da policija i tužilaštvo zaključe slučaj iako su u istrazi i tokom sudskog postupka Ivanović i dva svjedoka, koji su vidjeli napadače, uporno tvrdili da Petrušić i Blagojević nijesu pretukli Ivanovića već da su pravi napadači bili mnogo viši i snažnije konstitucije. Ivanović je tvrdio da su dvojica osuđenih podmetnuti kako bi se zaštitili pravi batinaši i njihovi nalogodavci.

Advokat je u dopisu 1.marta ove godine, između ostalog podsjetio,da su u konkretnom slučaju donijete presude zasnovane isključivo na priznanjima optuženih koja su bila očigledno lažna, kontradiktorna, nelogična i u suprotnosti sagotovo svim dokazima koji su izvedeni u toku dokaznog postupka.

U dopisu navodi i da odluke suda, ne sadrže nikakvo obraloženje i razloge za prihvatanje nelogičnih i kontradiktornih priznanja i zanemarivanje drugih dokaza da su postojali još dva napadača, a što je potvrđeno i video snimkom. Dok je policija, prije četiri godine, “tragala” za Mikijem, Ivanović je dobio poziv za novi proces, ali ne za suočavanje sa pravim batinašima već po tužbi Mila Đukanovića zbog povrede časti i ugleda.

Tadašnji sudija Osnovnog suda Nenad Otašević osudio je 19. maja 2008. Ivanovića i izdavača "Vijesti" “Dejli pres”da Đukanoviću plate 20.000 eura, jer je direktor rekao da je napad, u kome je brutalno pretučen, čestitka "kriminalne ili biološke familije" predsjednika DPS-a za desetogodišnjicu lista. Đukanović je tužbom tražio milion eura. Vijeće Višeg suda sudije Dragane Đuranović preinačilo je tu presudu na 10.000 eura u septembru 2009. i ona je postala pravosnažna pred crnogorskim sudovima.

Smijete li da radite po zakonu

Advokat Đukić rekao je “Vijestima” da je prošlo mnogo vremena od napada na Ivanovića i da je obaveza tužilaštva da ispita sve okolnosti i pokuša da do kraja rasvijetli sve činjenice. “U suprotnom će ostati utisak da nadležni državni organi nemaju volje da zaštite poslenike javne riječi. Zato smo se obratili državnom tužiocu, pokušavajući da, u skladu sa zakonom, provjerimo da li država po navedenom pitanju radi bilo šta i da ujedno ukažemo napropuste u dosadašnjem postupanju”, rekao je Đukić.

On je u dopisu VDT-u naveo da je, čak i da su procesuirani pravi počinioci, očigledno da svi nijesu odgovarali i da nema podataka da je bilo šta urađeno da se ostali vinovnici napada pronađu.

Očekuje da se prvi tužilac države dopisom izjasni o dosadašnjem postupanju svih kolega i drugih nadležnih organa u konkretnom predmetu napominjući da je Ivanović 8. septembra 2011. razgovorao sa VDT i zatražio da ga obavijesti o svom stavu i o tome šta je preduzeto da se provjere sumnje da je u konkretnom slučaju, nepostupanjem tužilaštva, odluka donijeta zloupotrebom službenog položaja, a na njegovu ali i na štetu interesa zakonitosti i pravičnosti.

Ivanović: Treba li da sam tužan što sam preživio?

Za Ivanovića je iznenađujuće da direktor policije pokazuje nezainteresovanost da se "rasvijetli drugi dio priče, gdje ni policija, ni tužilaštvo, nemaju formalni zaklon u vidu pravosnažne sudske presude".

"Naime, postoji i prema takvom, montiranom procesu i presudi, nepobitna činjenica da su u napadu na mene, učestvovala još najmanje dva saučesnika, koji nikad nijesu uhvaćeni, čak ni policija, ni tužilaštvo se nikad nijesu interesovali za njihovo procesuiranje.

Kako onda da se onda obični građani u ovoj zemlji, kako su nam to obećali premijer i njegov direktor policije, osjećaju sigurnim i zaštićenim od organizovanog kriminala kada državni organi i institucije pokazuju nemoć i nevoljnost da rasvijetle slučaj nasilja nad direktorom najuticajnijeg medija u CG. Ili je, da budem ciničan, Vukasnović oformio pomenuti tim za istrage samo za nerasvijetljena ubistva, ali ne i za napade, tako da bi mi koji smo ipak preživjeli, trebali bi da budemo tužni zbog te činjenice jer ne ulazimo u kvotu kojoj direktor policije misli da pokloni dužnu pažnju", rekao je Ivanović.

Galerija

Bonus video: