Veće kazne za pokušaj pljačke 3,5 miliona

Oni su proglašeni krivim da su državnu imovinu Auto-moto društva Budva, upisali na privatne firme i da su pokušali da pribave protivpravnu imovinsku koris
188 pregleda 0 komentar(a)
AMD Budva, Foto: Arhiva "Vijesti"
AMD Budva, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 16.06.2012. 07:23h

Apelacioni sud potvrdio je prvostepenu presudu u slučaju "Auto moto društvo Budva" i u obrazloženju detaljno naveo da je Viši sud u Podgorici pravilno utvrdio sve činjenice bitne za donošenje zakonite odluke.

Isti sud uvažio je žalbu specijalnog tužioca za suzbijanje organizovanog kriminala i preinačio presudu u dijelu odluke o kazni, tako što su optuženi Igor Trnski i Stevica Dragović, za krivično djelo zloupotreba ovlašćenja u privredi, osuđeni na po godinu i šest mjeseci zatvora.

Prvostepenom presudom, Trnski, Dragović, Marko Vujović. Slobodan Pima, Srđan Stojanović i Bojan Karadžić, osuđeni su na po godinu zatvora, dok je Svetlana Dragović, osuđena na šest mjeseci.

Oni su proglašeni krivim da su državnu imovinu Auto-moto društva Budva, upisali na privatne firme i da su pokušali da pribave protivpravnu imovinsku korist više od tri miliona eura. Predsjednik vijeća u ovom predmetu je sudija Svetlana Vujanović, predsjednik Apelacionog suda i članovi vijeća, sudija Seka Piletić i Milivoje Katnić, sudija izvjestilac.

Apelacioni sud je potvrdio presudu kojom su Ante N. Deloik, Milić S. Vlahović i Biserka 0. Bojić, oslobođeni od optužbe da su počinili krivično djelo "zloupotreba ovlašćena u privredi u pokušaju", kazao je "Vijestima" advokat Nikola Martinović, branilac Deloika.

U presudi Apelacionog suda piše da, iz detaljnog obrazloženja, proizilazi da je svaki optuženi bio svjestan da sa drugim učestvuje u izvršenju krivičnog djela i daje krivično djelo, izraz njihove zajedničke volje.

"Stevica Dragović jeste podstrekao Tmskog, jer je sa umišljajem kod njega stvorio odluku da izvrši krivično djelo.

Dragović je ukazao Tmskom da će budućim planom grada na lokaciji na kojoj se nalazi Auto moto društvo Budva biti izgrađen poslovni objekat i da će pronaći investitore za izgradnju tog objekta, nakon čega je Trnski zahtijevao od osnivača NVO AMD Budva da zaključe ugovor o prenosu osnivačkog prava u nevladinom udruženju AMD Budva na navodne investitore koji će obezbijediti finansijska sredstva za realizaciju izgradnje stambeno poslovnog objekta. Nakon čega je izvršen prenos".

"Zemljište na koje je opština Budva imala pravo korišćenja, u istom obimu prava prenešeno je na AMD Budva, a radi izgradnje AMD u Budvi", piše u obrazloženju.

Pojašnjava se da je AMD Budva bUo upisano u registar društvenih org3anizacija, a da su, na osnovu Zakona o nevladinim organizacijama, Deloik, Vjekoslav Fabris, Zoran Lakićević, Milić Vlahović i Biserka Bojić donijeli Odluku o osnivanju nevladinog udruženja AMD Budva Budva.

"Navedena lica osnovala su NVO sa nazivom Auto moto društvo Budva iz Budve na osnovu Zakona, ali ta NVO nije mogla steći imovinu koja je data na korišćenje društvenoj organizaciji AMD Budva. Osnivači NVO nijesu mogli prenijeti vlasnička prava, jer ta imovina ni u kom slučaju nije mogla postati i nije postala imovina NVO. Međutim, ugovorom o prenosu osnivačkih prava, 11. 09. 2008. otpočela je aktivnost na prenošenju vlasničkih prava, jer su ovi ista prava prenijeli na privatna preduzeća 'Mont Royual', Euromatrix, Kristal invest, Laguna S i Blue Voe Marine.

Međutim, bivši osnivači nevladinog udruženja mogli su prenijeti samo osnivačka i upravljačka prava u nevladinom udruženju, ali ne i imovinu upisanu od 13.06. 2007. KO Budva, jer ta imovina i nije imovinanevladinog udruženja", navodi se u presudi Apelacionog suda, kojom je potvrđena prvostepena presuda Višeg suda u Podgorici.

U presudi Višeg suda piše da je Trinski, u novembru 2008. u Upravi za nekretnine PJ Budva, podnio zahtjev za uknjižbu prava korišćenja nad nepokretnostima i objektima, pokušavajući da na taj način pribavi protivpravnu-imovinsku korist u iznosu od 3.344.870 eura, za AMD "Budva" D00 Budva. "Međutim, bili su spriječeni odlukama Ministarstva finansija i Upravnog suda Crne Gore, koji su poništili rješenje Uprave za nekretnine PJ Budva od 30. decembra 2008. godine o upisu prava korišćenja na naznačenim nepokretnostima", piše u presudi.

Bonus video: