Dimitrije Popović dobitnik priznanja za književnost

"Velika mi je čast što sam po drugi put dobio ovakvo značajno priznanje", rekao je Popović
117 pregleda 0 komentar(a)
Dimitrije Popović, Foto: Ivana Magdić
Dimitrije Popović, Foto: Ivana Magdić
Ažurirano: 13.06.2012. 10:02h

Slikar Dimitrije Popović, osvojio je drugu nagradu na konkursu Večernjeg lista “Ranko Marinković” za priču “Orhideja”.

Prvu nagradu osvojio je Roman Simić – Bodrožić za priču „Na istok“, a treću Zoran Malkoč za priču „A zašta čupav ovi makaronje“.

Žirijem je predsjedavao akademik Milivoj Solar. U obrazloženju žirija za nagradu Popovićevoj priči, piše:

"Vješto vođena sažeta radnja, završava tragičnim obrtom a autor se uspješno poigrava okolnostima koje utječu na ljudski život i izmiču svakoj kontroli... U Orhideji autor se služi jednostavnim pripovjedanjem i kratkim dijalozima koji izražavaju sućut, toleranciju, razumijevanje ali i istodobno ljudsko nerazumijevanje i neumitnost sudbine kao i elementarnu ljudsku nemoć za odgovornim odnosima."

Sarađivao sa Marinkovićem

Prije dvije godine Popović je osvojio treću nagradu na istom konkursu.

"Uskoro će biti objavljena moja pripovijetka naslovljena Luča Njegoševe noći"

"Velika mi je čast što sam po drugi put dobio ovakvo značajno priznanje. Osim profesionalnog značaja, ova mi je nagrada draga i zbog toga što sam davne 1985. godine sarađivao sa Rankom Marinkovićem na pjesničko grafičkoj mapi "Traktat o ruci" za koju sam izradio sedam grafičkih listova", rekao je Popović.

On je kazao i da se, kao i sve njegove priče, Orhideja bazira na istinitom događaju: “Oko stvarnog nukleusa priča razvijam imaginarnu strukturu njene kompozicije”.

"Uskoro će biti objavljena moja pripovijetka naslovljena Luča Njegoševe noći. Riječ je o djelu koje je na neki način literarni pandan mom likovnom ciklusu Misterijum Luče mikrokozma. Tri djela čine cjelinu pripovijetke.

Centralni dio je naslovljen Događaj, a odnosi se na jedan mistični spektakl koji se odigrava na Cetinju jedne avgustvoske noći povodom 200 godina Njegoševog rođenja...

Bonus video: