"Ne znam ni je li ko mogao spriječiti, ni koliko sam ja mogla"

Milojica Jokić (52) preminuo je nakon što je na njega pucao mlađi brat Milonja ( 47) - tragedija se dogodila u srijedu oko 23,30 sati na katunu Borova glava – Muleč
62 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 08.06.2012. 16:07h

Kako je saopštila Uprava policije, sumnja se da je, nakon kraće svađe i fizičkog kontakta, Milonja iz pištolja marke “browning”, kalibra 7,65 mm, za koji ne posjeduje oružni list, ispalio dva hica u vazduh, a potom trećim, iz neposredne blizine, pogodio brata u predjelu grudi.

O tragediji na katunu na Sinjavini policija je obaviještena 15 minuta nakon ponoći 7. juna. Uviđaj je obavio zamjenik višeg državnog tužioca u Bijelom Polju Rasim Jašarević. Na licu mjesta, kako su saopštili iz Uprave policije, nađen je pištolj, sa metkom u cijevi. U okviru je, prema istim informacijama, bilo još tri metka.

Milonja Jokić lišen je slobode u noći između srijede i četvrtka i određen mu je pritvor. Tijelo njegovog brata poslato je na obdukciju u Klinički centar. Biće sahranjen danas u mojkovačkom selu Prošćenje.

Na katunu Borova glava –Muleč, ekipa „Vijesti” zatekla je komšije Jokića, koji nijesu željeli da govore za novine.

Ipak, tvrde da za oba brata imaju samo lijepe riječi. Ne mogu, kažu, ni da pretpostave šta je bio razlog za tragediju, koja se desila preksinoć.

Koliba u kojoj je živio Milojica sa majkom, zaključana je, a stoka još u toru. Na nekoliko desetina metara odatle je i koliba, u kojoj su reporteri “Vijesti” zatekli Milonjinu ženu Jelenu sa maloljetnim sinom.

Pristaje na razgovor, jer joj je, kako kaže, lakše da s nekim priča o „noći koja je uništila porodicu Jokić”.

“Još nijesam potpuno svjesna kako se to moglo dogoditi. Ne znam ni je li ko mogao spriječiti, ni koliko sam ja mogla. Oko 23 sata svekrva, koja je živjela sa pokojnim djeverom, zvala je mog muža i mene da dođemo za nju, jer je, navodno, Milojica nepodnošljiv. Ona je kazala da je pio tablete i alkohol, i da ne zna za sebe. Moj muž je prvi krenuo, ja sam zaostala. Čim je stigao u svekrvinu kolibu, posvađali su se. Muž je krenuo da se vraća, a Milojica za njim. Čula sam svađu. Na pola puta između naše dvije kolibe, djever je sustigao mog muža”, priča Jelena.

Za muža kaže da je bio bolestan i nije mogao brzo da se kreće, jer je prošle godine opersao kičmu.

Šta se tačno dešavalo u dolini između dvije kolibe, nakon što je Milojica sustigao brata, Jelena nije mogla da vidi dobro. Učinilo joj se, kako je rekla, da je bila nastala kratka tuča između braće, ali nije sigurna. Kaže, čula je dva - tri pucnja i nakon toga, muža kako zapomaže.

“Nakon što su pucnji utihnuli, čula sam kako moj muž doziva jednog od dva momka iz susjednog katuna, koji su do tada sjedjeli u kolibi kod pokojnog djevera. Zapomagao je - Makni ga s mene. Kako sam zaključila, djeverovo tijelo je bilo preko mog muža i on nije mogao da se pomjeri. Kasnije sam vidjela da je bio sav krvav. On nije mogao brzo da se kreće. Operisao je kičmu, a i bio je šećeraš. Momci, Milojičini drugovi, nijesu im prilazili, niti se miješali. Ja sam kao skamenjena stajala na brdašcetu iznad njih”, priča Jelena Jokić.

Potvrdila da braća godinama nijesu govorili, a razloga za svađu je bilo, kako kaže, dosta. O njima ne želi da priča.

Braća Jokići, kako kažu komšije, na katun su izdigli prije dvadesetak dana.

“Sada moram samo da mislim na djecu. Najteže mi pada što je sin, koji još ne ide u školu, sve to vidio. Ćerka je u selu, jer joj još traje nastava. Nema viša muke nego što je ovo. Svađali su se često, godinama nijesu govorili, ali nikada nijesam mogla da pretpostavim da će se ovako završiti. Ne znam šta ću”, plačući kaže Jelena, dok je ekipu “Vijesti” pratila s katuna Borova glava.

Braća Jokići, kako kažu komšije, na katun su izdigli prije dvadesetak dana. Oba brata imaju kuće u selu Gojakovići.

Živjeli su od poljoprivrede, jer su obojica ostala bez posla kao tehnološki višak. Milojica je bio najstariji od četvorice braće Jokić.

Galerija

Bonus video: