Grad teatar košta pola miliona eura, koliki je i dug za organizaciju prošlogodišnjeg

Tokom 47 dana, ljubitelji umjetnosti imaće prilike da vide 56 programa, i to 26 dramskih, 12 književnih, 10 muzičkih i sedam likovnih
2 komentar(a)
Grad teatar, Foto: Vuk Lajović
Grad teatar, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 05.06.2012. 09:54h

Baletskom predstavom “Život je voda”, 15. juna počinje 26. izdanje manifestacije Budva Grad teatar, čiji je moto “Vama je ovo smiješno, zar ne?”.

Moto ovogodišnjeg festivala je citat iz djela “Krčmarica Mirandolina” Karla Goldonija, koje će sa komadima “Ribarske svađe” i “Sluge dvaju gospodara”, biti izvedene tokom manifestacije, rečeno je na juče održanoj konferenciji za novinare.

U potpuno novom terminu, mjesec dana ranije nego prethodnih četvrt vijeka, tokom 47 festivalskih večeri, ljubitelji umjetnosti imaće prilike da vide 56 programa, i to 26 dramskih, 12 književnih, 10 muzičkih i sedam likovnih.

"Čovjek koji se smije je čovjek koji se ne boji"

"Budući da je ove godine koprodukcijski ciklus “Grad teatra” posvećen žanru komedije, čija se snaga katarze uporno prećutkuje zbog davno shvaćene činjenice da “ječovjek koji se smije čovjek koji se ne boji”, odabirom ovog mota smo upravo htjeli s jedne strane istaći potrebu za obnavljanjem ovog žanra i na festivalu, a sa druge strane ukazati na višesmjerne mogućnosti uprizorenja umjetničkog čina", navela je selektorka književnog programa Svetlana Ivanović.

Predstavljajući dramski program, koga i ove godine potpisuje agencija „Multimeda group“ direktor JU „Grad teatar“ Merin Smailagić najavio je pet produkcija.

Budvanski festival je odlučio da ove godine predstavi i crnogorsku rediteljku Anu Vukotić, pa će se na pozornicama osim “Ribarskih svađa”, odigrati i njene predstave “Don Žuan” i “Četvrta sestra”

Pored koncerta “Život je igra” koji otvara festival, u produkciji “Grad teatra” je nastala i predstava “Indigo”, mladog beogradskog pisca Dušana Premovića, u režiji Branislava Lečića, koja će biti odigrana na zatvaranju.

Budvanski festival je odlučio da ove godine predstavi i crnogorsku rediteljku Anu Vukotić, pa će se na pozornicama osim “Ribarskih svađa”, odigrati i njene predstave “Don Žuan” i “Četvrta sestra”.

Sve boje žute i crne

Urednik likovnog programa Smailagić je kazao da je moto tog segmenta “Sve boje žute i crne”.

Izložbe Izeta Alečkovića, Jelene Papović i Maje Erdeljanin biće otvorene u u crkvi Santa Marija, a Predrag Koraksić - Corax će izlagati na Trgu pjesnika.

Pored izložbi, biće održana i radionica koja će uključiti publiku u stvaranje i pretvoriti recipijente u stvaraoce.

"Radionica „Oslikaj predstavu“, će omogućiti mladim umjetnicima da afirmišu svoje radove. Performans „Oslikaj crno žutom i žuto crnom“ će animirati publiku u negalerijskom/alternativnom prostoru zgrade na Trgu pjesnika. Ovaj dio likovnog pograma korenspondira sa dramskim programom", kazao je Smailagić.

Budvanski pijanisti u muzičkom programu

Selektorka Muzičkog programa Milena Lubarda-Marojević je kazala da će prvi dio programa označiti budvanski pijanisti.

"Imaćemo priliku da slušamo tri klavirska dua koje čine: Nikola Vučković i Marko Simović, Grana Đikanović i Đakomo Ferari, i Jelena Polović i Klaudija Gebl. U saradnji sa Generalnim konzulatom Republike Srbije u Herceg Novom, realizovaćemo nastupe hora „Jedinstvo“ iz Kotora, „Viva Vox“ iz Beograda, kao i akademskog hora „Collegium Musicum“ koji će, rukovođen dirigentkinjom Darinkom Matić-Marović, zatvoriti ovogodišnji festival", rekla je Marojević.

Pored navedenih, u Budvi će nastupiti „Sumy Saxophone Quartet“ i duet „Viva“, u sradnji sa ambasadom Ukrajine, kao i dva sastava koje čine crnogorski muzičari mlađe generacije Danijel Cerović i Goran Krivokapić, te trio „Tritonus“ kojeg čine pijanista Bojan Martinović, violinista Miran Begić i čelista Igor Perazić.

Buksovci na Trgu pjesnika

Na Trgu pjesnika biće održano 12 večeri.

"Vodeći se paradigmom postavljenom 2006. godine da na Trgu budu predstavljena književna i ostvarenja ostalih humanističkih disciplina koja su obilježila društveni kulturni trenutak regiona, i ovog, 26. po redu „Grad teatra“, imaćemo priliku da čujemo autore i da govorimo o autorima koji osobenim poetičkim pristupima, teorijsko-lingvističkim i filozofskim analizama i umjetničkim aktivizmom mijenjaju tokove umjetničke produkcije...", rekla je selektorka Ivanović. Na Trgu će govoriti Dragan Radulović Slobodan Tišma, Lena Ruth Stefanović, Borivoje Adašević, dr Gojko Čelebić, Uglješa Šajtinac Ivančica Đerić, Dragan Velikić, Snježana Kordić , „The Books of Knjige“ i Ksenija Popović.

Dug festivala jednak cijeni ovogodišnjeg

Direktor Smailagić kazao je da će ovogodišnji festival koštati ukupno 550 hiljada eura.

"Toliko je budžetom izdvojila Opština Budva, uvjeren sam da ćemo, imajući u vidu da je festival pomjeren u period pred sezone, troškovi biti manji", rekao je on.

On je kazao da se radnicima “Grad tetara”, duguju dvije zarade, te da je dug ove javne ustanove ukupno 550 hiljada eura, za organizovanje prošlogodišnjeg festivala.

"Nije finansijska situcija kod nas različita od ostalih država. Svi festiavali se suočavaju sa finansijskim poteškoćama. Bitno je da umjetnici koji dolaze razumiju to, i znaju da će biti ispoštovani, te da će im novac biti dat", kazao je Smailagić.

Bonus video: