Zatvorenici u ZIKS-u opet prijete štrajkom glađu

Zatvorenici tvrde da osuđeniku koji sad štrajkuje nije ukazana adekvatna medicinska pomoć i da mu nisu obezbijeđeni uslovi za štrajk
0 komentar(a)
ZIKS, Spuž, Foto: Arhiva "Vijesti"
ZIKS, Spuž, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 02.06.2012. 16:22h

Grupa zatvorenika iz spuškog zatvora dostavila je “Vijestima” pismo u kom tvrde da su u ZIKS-u već počeli štrajkovi glađu, zato što Komisija za uslovni otpust, kako su napisali, ne poštuje dogovor koji su ranije postigli sa Ministarstvom pravde.

"U februaru, kada smo postigli dogovor o prekidu štrajka, Ministarstvo pravde je u zvaničnom odgovoru navelo da Komisija za uslovni otpust, prilikom odlučivanja o svakoj pojedinačnoj molbi neće kao otežavajuću okolnost uzimati ako se protiv podnosioca molbe vodi drugi postupak koji nije okončan pravosudnom presudom, dakle da će se voditi pretpostavkom nevinosti. Sada to ne poštuju i odbijaju molbe zatvorenika koji imaju drugi postupak u toku. Takva je situacija sa zatvorenikom Senadom Zoronjićem, koji od 29. maja štrajkuje glađu zbog diskriminatorskog odnosa Ministarstva pravde, tačnije Komisije za uslovni otpust i ZIKS-a prema njemu. Oni su drugi put odbili njegovu molbu za uslovni otpust, iako mu je ostalo samo dva mjeseca do kraja kazne. U rješenju koje je dobio navodi se da je razlog odbijanja molbe to što se protiv njega vodi drugi postupak iz člana 151 Krivičnog zakona”, navode zatvorenici.

Oni tvrde da je u ZIKS-u, zbog nepoštovanja dogovora, opšte nezadovoljstvo i da nije isključeno da zbog rada Komisije i odnosa prema osuđenicima počnu štrajk glađu.

Tvrde da osuđeniku koji sad štrajkuje nije ukazana adekvatna medicinska pomoć i da mu nisu obezbijeđeni uslovi za štrajk.

Navode i da zbog višednevnog odbijanja hrane postoji opasnost po njegovo zdravlje. Iz uprave zatvora nije odgovoreno na pitanja o osuđeniku koji štrajkuje glađu, a ni na pitanje da li osim njega ima još osuđenika koji u spuškom zatvoru odbijaju hranu.

Izvor “Vijesti” iz ZIKS-a tvrdi da još neki zatvorenici na Poluotvorenom odjeljenju štrajkuju glađu.

Bonus video: