Novosađanka (24) kao dijete preživjela kliničku smrt, potom pobijedila rak

Kada joj je uklonjeno pet organa, bilo je jasno da Aleksandra neće moći da ima djecu, ali ona kaže da uvijek može da usvoji jedno
81 pregleda 0 komentar(a)
Aleksandra Matić, Foto: Novosti.rs
Aleksandra Matić, Foto: Novosti.rs
Ažurirano: 30.05.2012. 11:37h

Novosađanka Aleksandra Matić (24) je sa 14 godina preživjela kliničku smrt, a u 22. ostala bez pet organa: jajnika, materice, limfnih čvorova i trbušne maramice, a danas je, pišu Novosti, zdrava i vesela.

Kliničku smrt u Dječjoj bolnici u Novom Sadu doživjela je sa 14 godina, kada se u bolnicu javila zbog jakih bolova. Međutim, ljekari su joj tek šest godina kasnije otkrili podmuklu bolest, zbog koje je ostala bez pet unutrašnjih organa: tada joj je rečeno da je već kasno, da ima još 30 dana života.

Za ljekare, ona je medicinski fenomen.

Aleksandra Matić je izbjegla iz Bosne, kada je imala 7 godina. Njeni roditelji Stana i Boža, kao i četiri sestre Zorica, Ranka, Dragana i Ilijana najveća su joj podrška. Porodica bi im bila brojnija za dva člana, ali su jednu ćerku, prije nego što se Aleksandra rodila, njeni roditelji već izgubili zbog teške bolesti. Drugu ćerku izgubili su kasnije, u automobilskoj nesreći.

Aleksandra je, kaže, bila bolešnjiva od malih nogu. Smjenjivali su se virusi, infekcije, što su ljekari pripisivali njenom slabom imunitetu.

"Čudne stvari su mi se dešavale - imala sam vrtoglavice, padala u nesvijest nekoliko desetina puta na dan. Mononukleozu sam preležala za jedan dan. Imala sam epileptični napad, pijesak u bubregu... Ali sve je bilo kratkotrajno, a analize koje sam radila bile su uvijek na kraju uredne. Loš imunitet - jedini zaključak svih doktora za 15 godina", govori Aleksandra.

Ova djevojka je ipak vjerovala da se u njenom organizmu događa nešto ozbiljnije, pa je išla stalno na pretrage krvi. Nalazi su uvijek, bez izuzetka, bili uredni.

Tek kada se njen stomak jedne večeri naduvao kao da je u osmom mjesecu trudnoće, pomislila je da možda ima rak. Nakon pregleda, ljekar je pitao zašto je čekala toliko dugo.

Nakon operacije, kada joj je uklonjeno pet organa, bilo je jasno da vneće moći da ima djecu, ali Aleksandra kaže da uvijek može da usvoji dijete. Zbog raka, koji se proširio i na mozak i na debelo crijevo, morala je na hemoterapiju, ali doktori su smatrali da, poslije svega, neće izdržati tako jaku dozu terapije. Aleksandra nije htela da se pomiri s tim da je sve gotovo. Riješila je da se bori.

Uporna da dobije bitku sa bolešću, Aleksandra je paralelno sa hemoterapijom, počela da uzima isključivo makrobiotičku hranu, što joj je pomoglo.

Bonus video: