IDENTITET, TRADICIJA

Savremena austrijska likovna scena prvi put u Crnoj Gori

Radovi predstavljeni pred podgoričkom likovnom publikom su iz kolekcije Tomasa Ajhlera
0 komentar(a)
Izložba, Umjetnički paviljon, Foto: Vesko Belojević
Izložba, Umjetnički paviljon, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 25.05.2012. 14:51h

Izložba "25 djela savremene austrijske likovne umjetnosti", koja je otvorena u podgoričkom Umjetničkom paviljonu, predstavlja presjek austrijske umjetnosti od 1945. godine do danas.

Radovi predstavljeni pred podgoričkom likovnom publikom su iz kolekcije Tomasa Ajhlera koja je nastala iz spontane potrebe za boljim upoznavanjem savremene umjetnosti u Austriji.

Njegov lični pristup umjetnosti razvijen je tokom brojnih razgovora sa kuratorom zbirke, profesorom Volfgangom J. Bandionom, tokom posjeta umjetnicima, ateljeima i izložbama.

"Danas se prvi put Crnoj Gori nudi uvid u mali dio savremene likovne umjetnosti u Austriji, od Drugog svjetskog rata na ovamo"

Izložbu, na kojoj su predstavljeni radovi Maks Vajlera, Hans Štaudahera, Alfreda Hrdlička, Jozef Mikla, Osvald Oberhubera, Adolf Fronera, Jirgen Mesensea, Hans Šojhera, Linde Vaber, Karl Koraba, Hervig Censa, Peter Prajnsbergera, Ernst Skričke, Jozefa Bramera i Štefan Hilgea, otvorio je Martin Pamer, ambasador Austrije u Crnoj Gori.

"Šta je umjetnost? Šta se pokazuje, na koji način i od koga? Mora li umjetnost da se dopada, da li zavisi od vještine, koju funkciju i zadatak ona ima? Mora li da ima razlog? Identitet, pozicioniranje, artikulacija, interpretacija, akcija, revolucija, pobuna, tradicija, uživanje i radost sve to može biti umjetnost. Jedan lijep dio života...

Danas se prvi put Crnoj Gori nudi uvid u mali dio savremene likovne umjetnosti u Austriji, od Drugog svjetskog rata na ovamo. Riječ je o izboru iz kolekcije Tomasa Ajhlera. Raznolikost, protivurječnosti, tenzije, bili su i ostali pokretači umjetnosti, kako u staroj Austriji tako i u današnjoj Crnoj Gori", kazao je, između ostalog, otvarajući izložbu ambasador Pamer.

Različite interpretacije realnosti

Izložbu savremene austrijske umjetnosti prati trojezični katalog sa uvodnim tekstom ambasadora Pamera i Volfgang. J. Bandiona.

"Oni će jednog dana postati važni svjedoci naše sadašnjosti, posmatrani kroz prizmu sve mlađih generacija u zemlji i inostranstvu"

"Ovdje prikazana selekcija austrijskih umjetnika na dosljedan način nudi različite pristupe interpretaciji realnosti i percepciji. Iako su zastupljeni priznati pripadnici 'savremene' scene, gledano u umjetničko-istorijskom smislu, prisutna su djela kako renomiranih, tako i manje poznatih imena, od kojih je većina vjerovatno nepoznata crnogorskoj javnosti.

Oni će jednog dana postati važni svjedoci naše sadašnjosti, posmatrani kroz prizmu sve mlađih generacija u zemlji i inostranstvu", zapisao je kurator zbirke Volfgang J. Bandion.

Izložba, koju su organizovali Udruženje likovnih umjetnika Crne Gore i austrijska ambasada u Podgorici, u Umjetničkom paviljonu biće otvorena do sredine juna.