Možete li da prihvatite ljubav?

Nakon nekog vremena i nekoliko ponovljenih sličnih bolnih iskustava, ulazak u nove odnose postaće za vaš podsvjesni um toliko traumatično iskustvo,.
2 komentar(a)
Ažurirano: 20.05.2012. 10:34h

S ljubavi se rađamo. Strah je ono što kroz život naučimo. Naš um programiran je na tačno određenu količinu obilja – izraženu u materijalnim vrijednostima, kvalitetu života, ugodnosti, pa tako i ljubavi. Koliko ćemo od svega ovoga moći da prihvatimo zavisiće od toga što smo kao djeca naučili posmatrajući roditelje: životne vrijednosti koje su oni manifestovali, način na koji su se ponašali (prema nama), što i koliko su nam dozvoljavali, mogli, znali ili bili voljni da priušte.

Koliko obilja bilo koje vrste ste spremni da prihvatite pokazuju vaše trenutne pozicije, a ako niste zadovoljni sa svojim emocionalnim životom, to samo pokazuje da ste kao dijete vjerovatno živjeli u porodici u kojoj među vašim roditeljima nije bilo previše ljubavi ili pak da vi sami od njih niste dobijali adekvatnu pažnju i ljubav.

Moguće je da ste kasnije, kao tinejdžeri ili odrasle osobe kako biste nadoknadili manjak roditeljske ljubavi, olako ulazili u odnose, ili ste se zaljubljivali i na najmanji znak pažnje koji vam je osoba suprotnog pola uputila, te na taj način ušli i u brak, u kojem sada iskušavate nezadovoljstvo.

Ako ste odrasli bez ljubavi, malo je vjerovatno da će vam se prava i srećna ljubav dogoditi u odraslom dobu.

Svaki čovjek na nekom nivou svog bića želi da voli i bude voljen, jer je ljubav urođena potreba svakog pojedinca. No, ako su vas oni, od kojih ste kao djeca najviše trebali ljubav, zanemarivali, te su vas, umjesto da vam pruže emocionalnu sigurnost i zaštitu, iz nekog razloga kažnjavali, počeli ste ljubav i bol međusobno da povezujete, pa će sva vaša emocionalna iskustva prije ili kasnije završiti u bolu. Nakon nekog vremena i nekoliko ponovljenih sličnih bolnih iskustava, ulazak u nove odnose postaće za vaš podsvjesni um toliko traumatično iskustvo, pa ćete polako početi da odbijate sve osobe suprotnog pola koje će pokušati da vam se približe.

Ako se u takvim okolnostima između vas i neke osobe i dogodi "hemija" i pojavi se osoba s kojom biste mogli da ostvarite drugačiji odnos, zbog ugrađenih podsvjesnih obrazaca, vi to nećete moći da pustite u svoj sistem, već ćete nizom nesvjesnih radnji – pokušajima kontrole, raznim oblicima manipulisanja, provjeravanja i stavljanja druge strane na probu, tu osobu tjerati od sebe, a pri tom i sami iskušavati bol.

No, ako želite da ovakve stvari prestanu da vam se događaju, bitno je da počnete mijenjate svoje ponašanje, da sebi priznate da se i vi sami vjerovatno u emocionalnom smislu ostali zaleđeni u djetetu koje nije zadovoljilo svoje potrebe za ljubavlju, te kao takvo nije ni samo sposobno da da ljubav.

Tek kada to osvijestite, kada prestanete s ograničavajućim programima uma, otpustite prethodna povređivanja i prestanete ljubav da povezujete s bolom, bićete spremni da date i primite ljubav i tada će se vam se ona i dogoditi.

www.hortusmentis.com

Bonus video: