STUDIJA

Depresija kod muškaraca smanjuje šanse za željenu trudnoću kod partnera

177 pregleda 1 komentar(a)
depresija, Foto: Shutterstock
depresija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 05.04.2019. 00:03h

Studija je pokazala da parovi, kod koji muškarac pati od teške depresije, imaju čak 60 posto manju šansu za začeće i manju stopu porođaja od parova kod kojih to nije bio slučaj. U drugu ruku, izgleda da depresija kod žena ne utječe na stopu porođaja.

Unos antidepresiva takođe je povezan s većim rizikom od ranog gubitka trudnoće među ženama koje se liječe od neplodnosti. Studija je objavljena u časopisu Fertility and Sterility.

Međutim, SSRI (selektivni inhibitori ponovnog skladištenja serotonina), druga klasa antidepresiva, nije bila povezana s gubitkom trudnoće.

Ni depresija kod ženskog partnera niti upotreba bilo koje druge klase antidepresiva nisu bila povezana s nižim stopama trudnoće.

"Naša studija pruža ljudima koji se liječe od neplodnosti i njihovim doktorima nove informacije koje treba uzeti u obzir prilikom donošenja odluka o liječenju", rekla je Ester Eisenberg.

Navodeći prethodne studije, autori su primijetili da 41 posto žena koje koriste neke metode liječenja neplodnosti imaju simptome depresije. Druga studija na muškaracima koji su tražili in vitro oplodnju (IVF) pokazaal je da je gotovo 50 posto njih doživjelo depresiju.

Za istraživanje, tim je analizirao podatke 1.650 žena i 1.608 muškaraca kako bi procijenio potencijalni uticaj depresije kod parova koji traže ne-IVF tretmane. Među ženama, 5.96 posto ocijenjeno s aktivnom teškom depresijom, u poređenju sa 2,28 posto muškaraca.

Žene koje koriste ne-SSRI antidepresive imale su su otprilike 3.5 puta veće šanse za gubitak trudnoće u prvom tromjesečju, u poređenju sa onima koje ne piju antidepresive, prenosi Radio Sarajevo.